Eğitim - Kariyer YKS tercihleri değiştirilebiliyor mu? Onaylanan üniversite tercihleri iptal edilebilir mi, değiştirilebilir mi?

YKS tercihleri değiştirilebiliyor mu? Onaylanan üniversite tercihleri iptal edilebilir mi, değiştirilebilir mi?

Paylaş
YKS tercihleri değiştirilebiliyor mu? Onaylanan üniversite tercihleri iptal edilebilir mi, değiştirilebilir mi?

YKS tercihleri 27 Temmuz Çarşamba günü başladı. Adaylar ÖSYM tarafından yayımlanan tercih kılavuzuna göre üniversite ve bölümlerini seçen adayları 24 tercih hakkı bulunuyor. Diğer yandan tercih işlemleri 5 Ağustos tarihine kadar devam ediyor. Peki, onaylanan üniversite tercihleri iptal edilebilir mi, değiştirilebilir mi? İşte YKS tercihlerine dair bilinmesi gereken detaylar…

YKS tercihleri yaklaşık bir haftalık süre içerisinde tamamlanacak. Kimi adaylar tercih sürecinin ilk gününden itibaren tercilerini yapmaya başladı. Ancak kimi zaman tercih süreci içerisinde fikir değiştiren adaylar bulunabiliyor. Bu kapsamda ‘YKS tercihleri değiştirilebiliyor mu?’ ve ‘Onaylanan üniversite tercihleri iptal edilebilir mi, değiştirilebilir mi?’ sorularının cevapları da adaylar tarafından sıklıkla araştırılıyor…

Haberin Devamı

YKS TERCİHLERİ DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

YKS tercihleri bir kişinin üniversite yolculuğunda kuşkusuz sınav kadar önemli rol oynuyor. Artık puanını öğrenen aday bir yandan puanına ve başarı sırasına göre en iyi üniversiteleri tercih etmeye çalışırken, diğer yandan kendi ilgi alanları ve becerilerine göre de hareket etmeye çalışıyor.

Bu yıl 27 Temmuz’da başlayan üniversite tercihleri 5 Ağustos’ta sona erecek. Adayların en iyi tercihlerini yapabilmek için önlerinde bir haftalık bir süre bulunuyor.

Bu süreyi ilk andan itibaren kullanmaya başlayan adaylar, tercih sürecinin sonuna kadar yaptıkları tercihlerde değişiklik yapabiliyor. Bunun için adayın https://ais.osym.gov.tr adresinden ÖSYM AİS giriş bilgileri ile sisteme girmesi yeterli olacak.

Haberin Devamı

ONAYLANAN ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ İPTAL EDİLEBİLİR Mİ, DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

2022 yılı üniversite tercihleri 27 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasına yapılacak. Tercih süresinin ardından onaylanan tercihler değiştirilemeyecek.

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN ÖĞRENCİ FİKRİNİ DEĞİŞTİRİRSE NE OLUR?

Üniversite tercih sonuçlarına göre her yıl yüzbinlerce aday açık öğretim ve örgün öğretim olmak üzere farklı üniversite ve bölümlere yerleşiyor. Ancak kimi öğrenciler, üniversiteye yerleşmesine rağmen, yerleştiği bölümü okumaktan vazgeçebiliyor. Böyle bir durum karşısında ise öğrenci bir sonraki yıl girdiği sınavda puan kaybı yaşıyor.

PUAN KAYBI NE ZAMAN OLUR?

Öğrenci istediği bölümü-üniversiteyi kazanıp gitmekten vazgeçerse puan kaybı yaşanır.

Bölüm kazanıp okula devam ederken bir sonraki sene sınava tekrar girilirse puan kaybı yaşanır.

Açık öğretim eğitimi sonrasında üniversite kazanılırsa ve gidilmezse puan kaybı yaşanır.

Yetenek sınavlarını kazanıp kayıt yaptırmasına bakılmaksızın gelecek sene sınava girerse puan kaybı yaşanır.