Ekonomi ABD mart ayı enflasyon rakamları belli oldu

ABD mart ayı enflasyon rakamları belli oldu

Paylaş
ABD mart ayı enflasyon rakamları belli oldu

ABD'de mart ayı enflasyonunda Ukrayna-Rusya savaşının etkileri rekor getirdi. Ülkede mart ayında tüketici fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 8,5 artış kaydetti. Böylelikle 40 yıllık zirve yenilendi.

Piyasaların merakla beklediği ABD'nin mart ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre ABD'de enflasyon yükselişini mart ayında da sürdürdü ve yıllık yüzde 8,5 seviyesine yükseldi. Veri öncesinde piyasa beklentileri enflasyonun yüzde 8,4 düzeyine yaklaşacağı yönündeydi.

Haberin Devamı

"DÜNYA İÇİN İYİ DEĞİL"

Konuyla ilgili canlı yayında açıklamalarda bulunan Ekonomist Cüneyt Dirican şu ifadeleri kullandı: "Dünya ekonomisi için de iyi şeyler değil. Biz de dahil olmak üzere herkesin satın alma gücü etkileniyor. Bunlar sürpriz de değil. Geçen sene aynı dönemlerde hafif hafif enflasyonun artışa geçmeye başladığı dönemlerde bizler de geçici olacağını düşünüyorduk. Haziran'dan itibaren bu işin ciddi olarak görerek ben kendi söylemlerimi düzeltip Fed’in sağlıklı yönde şekillenmeyeceğini açıklamıştım. Bu problemi yaratan başta Fed olmak üzere ABD merkez bankacılığı sistemiydi. Onlar da faiz artışına uyandılar diyebiliriz ama iş işten geçmiş oldu. Fed’in toplantısından gelecek 2 trilyon dolarlık bilanço daraltma kararıyla hızlanmış bir resesyon ve enflasyonu paralel yaşayacağız. Bu sene özetle iyi şeyleri konuşmayacağız."

Haberin Devamı

PİYASALARDAN İLK TEPKİ

ABD enflasyon verisine piyasalar sınırlı tepki gösterdi. Kritik veri öncesi 1.962 dolar bandında hareket eden ons altın 1.968 dolar seviyesine, buradan esen rüzgarla gram altın fiyatı 926 TL'den 928 TL'ye yükseldi. Dolar/TL ise 14,67 TL seviyesinde dalgalanıyor.