Altında yeni rekor beklentisi... Yarım gram altını olanlar ne yapacak?
Altın fiyatlarında peş peşe rekorların ardından yaşanan yatay seviye yatırımcıların dikkatini çekti. Öte yandan altında yarım gram altın satışının kaldırılmasının ardından düğün sezonundaki yatırımcılar yön değiştirmeye başladı. Geleneksel yatırım aracı olan güvenli liman altında yarım gram altın hakkında alınan karar elinde altını olan kişileri düşündürmeye başladı. Düğünlerde kurtarıcı görevi gören yarım gram altın kararını ve piyasaların genel durumunu Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş değerlendirdi.
İpek ALEMDAR GÖDE / ipek.alemdar@posta.com.tr – Altın fiyatlarındaki artışın yerini yatay seviyeye bırakması ve düğün sezonunun başlaması ile kuyumcularda hareketli günler yaşanıyor. Özellikle takı olarak altını tercih eden kişiler zaman zaman yarım gram altını da tercih ediyordu. Ancak alınan son karar ile yarım gram altın satışı kaldırıldı. Peki elinde halihazırda yarım gram altını olan yatırımcılar ne yapacak? Öte yandan altın fiyatlarında beklenen tahmini rakamları Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş anlattı.
YARIM GRAM ALTIN KARARININ PİYASAYA ETKİSİ
Yarım gram altın kararı konusunda açıklamada bulunan İslam Memiş, “Altın piyasası hakkında bu hafta 3 önemli karar alındığı açıklandı.
1- Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca işlenmemiş altın ithalatına getirilecek "kota uygulaması" ile hem söz konusu ithalatın cari açık üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması hem de altın üretimi ve ticareti konusunda ihracatın teşvik edilmesi hedefleniyor.
2- Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre; altından olan, pırlantalı altından olan, kıymetli metallerle kaplama adi metallerden olan ürünlerin ithalatında yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük uygulanacak. Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler haricindeki ülkelere ithalatında yüzde 20 ek mali yükümlülük uygulanacak
3- Rafineriler basılı altını asgari 1 gram olarak üretebilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre, rafineriler basılı altını en az 0,5 gram yerine en az 1 gram olarak üretebilecekler.
Altın ve mücevher ithalatında yüzde 20 oranında ek mali uygulanması normal ve gerekli. Bunda sorun yok. Ancak kota uygulaması ve rafine basım kararları sorun. Bu durum özellikle altın yatırımcısı için kötü haber” şeklinde konuştu.
KOTA UYGULAMASI NELERE SEBEP OLUR?
Kota uygulamasının sebepleri hakkında bilgi veren Memiş, “Altın fiyatlarında makas aralığına ve işçiliğine dikkat etmek gerekiyor. Dün sabah bunun örneğini gördük. Resmi kur veya internette 1.670 lira olan gram altın, serbest piyasalarda 1.777 liraya yükseldi, günü 1.727 liradan tamamladı. Hatta ons altının yatay seyretmesine rağmen. Ve hatta ons altının akşam saatlerinde 1.922 dolara gerilemesine rağmen. Altın tüccarları külçe altını dolar bazlı aldığından altın/dolar (usd/kg) paritesinde de ciddi yükseliş gördük. Kiloda 3 bin dolar işçilik görüldü. Karar açıklanmadan önce 62.250 dolar seviyesindeydi. Karar açıklandıktan sonra gram ve külçede yüzde 4 yükseliş yaşandı” dedi.
ALTINDA İŞÇİLİK FARKI
İşçilik farkının sürecine değinen Memiş, “Yani, kota uygulanması ile beraber talep artışı beraberinde gelir. Diğer yandan rafineler tarafında işçilik uygulanır. İşçilik mal demek de kuyumcu esnafının işçilikli maliyeti demek, işçilikli maliyette fiziki altın alanlara yüksek kur demek. İşçilik farkı artık önü alınamaz bir sürece sürüklenir. İçerde istismar ve fırsatçılığa neden olur. Sağlıksız piyasa oluşumunu destekler” ifadelerini kullandı.
YARIM GRAM ALTIN KARARI
Artık yarım gram altının satılmayacağına dikkat çeken Memiş, “Rafinelerin 1 gram altında gram altın basmayacak olması, beni oldukça şaşırtan bir karar. İlginç, gereksiz ve vatandaşın zararına. Örf, âdet ve geleneklerimizden dolayı altın takısı bizim kültürümüzdür. Bu kararla birlikte kültür de yok olmaya yüz tutuyor. Ekonomik sorunlar, piyasa şartları ve alım gücü ortada. Vatandaş altın kültürünü tüm imkansızlıklara rağmen sürdürmek istiyor. Herkesin gücü yettiği kadar 1 gram alamayan yarım gram, yarım gram alamayan 0,25 gram almayı tercih ediyor. İmkanı neye yeterse. Vatandaş bütçesine göre altın bulmaktan yana mutluydu. Şimdi ne olacak? 0,50-0,25 gram yok. Neden? Yok işte. Düğün, nişan, sünnet ve doğum için ne takılacak? Ya TL ya da dolar. Peki vatandaşın veya kuyumcunun elinde 0,25-0,50 gramlar ne olacak? Haliyle piyasada dolaşacak. Ya da alımı da satışı da yasak olacak!
O zaman ortaya iki ihtimal çıkacak;
Ya herkesin elinde kalacak, ya da basımı yasak alım satımı serbest olacak. Peki 0,25-0,50 gramın basımının yasaklanması Türkiye ekonomisine katkısı olmayacaktır. Ne düşünüldü, neye göre karar verildi bilinmiyor. Bu kararın mantıken güncellenmesi gerek. Sonuç: Yenidünya düzeni hızla ilerliyor” dedi.
“YATIRIMCI FIRSATLARI DEĞERLENDİREBİLİR”
Altının ONS bazındaki durumunu değerlendiren İslam Memiş, “Altında ONS tarafı ile gram tarafını ayrı ayrı yorumlamak gerekiyor. ONS tarafındaki fiyatlamalar ile gram tarafındaki fiyatlamalar farklılaşıyor. ONS tarafında son 7 haftadır düşüş trendi var. ONS altında 1890 dolar seviyesinin altını gördü. ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırımı olasılığının yeniden fiyatlanması ONS altını negatif yönde etkiledi. Dolayısıyla 1890 dolar seviyesinin altında çok da rakam beklemediğimi söyleyebilirim. ONS altın şu an dip seviyelerde dolaşıyor. Yatırımcılar da bence bu fırsatı değerlendirmeliler. Yılın son çeyreğinde 2000 dolar seviyesi üzerinde hızlı ataklar yaşanabilir. Bu ataklarla birlikte altının getirisi biraz daha fazla olacaktır. 2024 yılında da 2000 bin doların altında bir fiyat beklemiyorum. Dolarla parite yapmak isteyen yatırımcı yani dolarla altın almak isteyen yatırımcı bu fırsatları değerlendirebilir” ifadelerini kullandı.
ARADA 50 TL’LİK BİR FARK VAR
Altın fiyatlarında ekran ile çarşı arasında fiyat farklarının olduğunu dile getiren Memiş, “Gram altın ve TL bölümüne baktığımızda kota uygulaması ve altın piyasası için yapılan diğer açıklamalar fiyat farkı oluşmasına neden oldu. Ekran fiyatı ile Kapalı Çarşı arasından aşağı yukarı 50 TL’lik bir fark olduğunu söyleyebiliriz. Elinde gram altın, fiziki altın olan yatırımcı bu fiyat farkına karşı kendisini korumalı. Ona göre işlem yapması gerekiyor. 1650 TL seviyesinde olan gram altın serbest piyasada 1710 TL seviyesinden alıcı buluyor. Altın fiyatları 1700 TL seviyesinin altına inerse bu durum zor gözüküyor tabi ama bu durumda iyi bir alım fırsatı sunabilir. Gram altında da rekorlar daha bitmedi. Yeni rekorlar yolda. 1880 TL seviyelerine kadar yükseliş bekleniyor. Yılın ilk yarısında gram altında yüzde 51 oranında bir getiri sağladı. Gram altının bu günlerdeki seviyesi için son alım fırsatı ifadelerini kullanabiliriz” dedi.
ALTINDA BEKLENEN SEVİYE
Altın fiyatlarının ileriki günler için geleceği seviyeye belirten Memiş, “Son yıllardaki rakamsal değerlere baktığımız zaman altın iyi bir yatırım aracı olmaya devam ediyor. Altın satışlarında sezonsal etkiden de söz edebiliriz. Şu anda düğün sezonu olması altının yatay seyretmesi yatırımcıların altına yönelmesine neden oluyor. Bu arada düğün sezonunda talepten dolayı altın fiyatlarında bir artış görülmüyor. Altın fiyatının artması uluslararası piyasalarla ilişkili. Dolayısıyla içeride de gram altın/TL fiyatı da rekor üstüne rekor kırmış oluyor. Altında bir sonraki ataklarda 1880 lira seviyeleri görülecektir” şeklinde konuştu.
- Satın aldığı sıfır kilometre ciple 1 ay sonra büyük hayal kırıklığı yaşadığı! Bilirkişiden 'misliyle değişim' kararı
- Türkiye'de eşi benzeri yok! Vücudunun yarısı olmadan yaşıyor
- Scooter'lı Ecem TIR altında sürüklenerek hayatını kaybetti
- Gençlik ve Spor Bakanı duyurdu: Başvuran öğrencilerimizin yüzde 97'si yurtlara yerleşti
- Yürek yakan yazı! Parçalanmış halde bulunan bebek böyle defnedildi