Ekonomi Asgari ücrette 4. toplantı ne zaman? Bakan Bilgin'den açıklama var

Asgari ücrette 4. toplantı ne zaman? Bakan Bilgin'den açıklama var

Paylaş
Asgari ücrette 4. toplantı ne zaman? Bakan Bilgin'den açıklama var

Asgari ücrette gözler 4. toplantıya çevrilmiş durumda. Dün yapılan 3. toplantının ardından Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın 9 bin teklifi sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakan Vedat Bilgin, dördüncü toplantıya ilişkin konuştu.

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında sona gelindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde 7 Aralık'ta birinci, 14 Aralık'ta ikinci toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dün üçüncü kez bir araya geldi.

Haberin Devamı
Asgari ücrette 4. toplantı ne zaman? Asgari ücrette gözler 4. toplantıya çevrilmiş durumda. Dün yapılan 3. toplantının ardından Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın 9 bin teklifi sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakan Vedat Bilgin, dördüncü toplantıya ilişkin konuştu.

TÜRK-İŞ TEKLİFİNİ AÇIKLADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda basına kapalı olarak 3 saate yakın süren toplantıda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil etti. Toplantının son bölümüne Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da katıldı. Görüşme sonrası açıklama yapan Atalay, işçi tarafının asgari ücret teklifini ilk kez açıkladı. Atalay, "Teklifimiz 9 bin lira, verirlerse imza atarız. Vermezlerse masaya oturmayız" dedi. Atalay, açıklama sonrası bakanlık binasından ayrıldı. TİSK heyeti de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'le görüşmesi sonrası bakanlıktan ayrıldı.

UZMANLAR ASGARİ ÜCRET TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

TÜRK-İş teklifinin ardından açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "Mutabakat olmadığını farz etmemiz gerekiyor. Ancak TİSK Başkanı hala binadan ayrılmadı. 9 bin TL biraz yüksek geldi, sürpriz oldu. Ne kadar yaparsanız yapın enflasyonu engelleyemiyorsanız bu rakamların hiçbir önemi yok. Satın alma gücü ne kadar artarsa o kadar iyi olacak. Bizim tahminimizle 8 bin lira ile 8 bin 250 lira arasında bir rakam telaffuz ediyorduk. Ben 9 bin TL rakamını düşük ihtimal olarak görüyorum. Eğer 9 bin TL ortaya çıkarsa oy birliği ile olur. Muhtemelen TİSK’in daha düşük bir teklifi vardı. Ben arada bir rakamla anlaşılacağını eğer TÜRK İŞ Başkanı masaya oturmazsa oy çokluğu ile karar alınacağını düşünüyorum. Ücretlilerin asgari ücret kadar kısmını vergiden istisna ettik. Şu anda yüzde 15 vergi dilimine tabi 32 bin TL vergi oranı var. Yeniden değerleme oranı yüzde 122 ile artırılmazsa asgari ücretli 6 ayda vergi dilimine giriyor. TÜRK İŞ’in yıllardır verdiği mücadele var. Ücretlilerin daha az vergilendirilmesi gerekiyor. Hem sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması, gelir vergisinde düzenleme yapılırsa tekrar masaya gelecektir. Bana göre 9 bin TL rakamı yüksektir. Benim tahminim 8 bin 750 TL rakamıdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan herkes 2023’te enflasyonu yüzde 20 seviyesine göre yapsın açıklaması var. Yüzde 20 enflasyon beklentisi gerçekçi, ekonomideki söylem diline uymuş oluyor. Piyasada 11 bin rakamı konuşuluyor. DİSK Başkanı’nın açıklaması var 13 bin 200 bunlar manipülasyon oluşturabilecek rakamlar. Ben 9 bin liranın daha altında olacağını düşünüyorum. Vatandaş asgari ücret artmasın ama hayat pahalılığı da yükselmesin istiyor. Özellikle konut fiyatlarında, gıdada balon var. Asgari ücreti ne kadar artırdığımız değil, niteliğinin ne kadar artırılabileceğinin konuşulması gerekiyor. 9 bin rakamı evet gelecek sene rakam telaffuz etmeye gerekmeyecek gibi gözüküyor. Sosyal refah payı gelirse 8 bin 750 lira rakamı gelebilir demiştim. Ben gelecek sene bir artış beklemiyorum. 9 bin lira rakamı yüzde 60’tan fazla artış. İşverene 12 bin 165 TL olarak dönüyor. Ben 8 bin 750 TL rakamına parmak basıyorum. İşverene maliyeti 12 bin 95 TL olacak. İşverenlere maliyetle beraber kendi alacakları fiyatlara konulmuş durumda. Ben 8 bin 750 TL rakamında durmak istiyorum. 9 bin TL bizim başlangıç ücretlerimizi, ortanca ücretlerimizi kaybettirir. Şu anda asgari ücret 5 bin 500 TL iken 9 bin lira alanlar 2 kat zam alıyordu. 9 bin lira alanın 15 bin liraya çıkması gerekiyor ki bu da işveren açısından ciddi bir maliyet."

Haberin Devamı

BAKAN BİLGİN'DEN YENİ AÇIKLAMA GELDİ

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun olası dördüncü toplantısı hakkında konuştu. Vedat Bilgin, dördüncü toplantıya ilişkin "Henüz belli değil, görüşmeler devam ediyor" dedi. Bilgin, üçüncü toplantıyla ilgili "Maalesef dün toplantıdan sonuç çıkmadı" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı