Ekonomi Bağkur emekli kız çocuğuna yetim aylığı bağlar mı? Emekli Sandığı emeklisi Bağkur’dan yetim aylığı alabilir mi?

Bağkur emekli kız çocuğuna yetim aylığı bağlar mı? Emekli Sandığı emeklisi Bağkur’dan yetim aylığı alabilir mi?

Paylaş
Bağkur emekli kız çocuğuna yetim aylığı bağlar mı? Emekli Sandığı emeklisi Bağkur’dan yetim aylığı alabilir mi?

Bağkur, belirli şartları taşıyan kız çocuklarına yetim aylığı bağlamaktadır. Kız çocuklarına Bağkur’dan yetim aylığı bağlanması için herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu şartı istenmemekle birlikte diğer bazı şartlar yetim aylığı almaya engeldir. Peki, Bağkur, emekli kız çocuğuna yetim aylığı bağlar mı? Emekli Sandığı emeklisi Bağkur’dan yetim aylığı alabilir mi? İşte yanıtı…

Halk arasında yetim aylığı olarak bilinen ölüm aylığı, Bağkur tarafından sigortalı olan anne veya babanın ölümü halinde sigortalının erkek ve kız çocuklarına ödenmektedir. Erkek çocuk için şartlar değişirken, yetim olan bir kız çocuğu, bekar veya dul olması durumunda yetim aylığı alabilmektedir. Peki, Emekli Sandığı emeklisi Bağkur’dan yetim aylığı alabilir mi? Bağkur emekli kız çocuğuna yetim aylığı bağlar mı?

Haberin Devamı

BAĞKUR EMEKLİ KIZ ÇOCUĞUNA YETİM AYLIĞI BAĞLAR MI?

Sigortalı çalışan ya da emekli olan kız çocuğuna Bağkur tarafından anne veya babasından dolayı yetim aylığı bağlanmamaktadır.

Kişinin anne veya babasının vefat ettiği tarihte Emekli Sandığı’na tabi olarak çalışması, sonrasında ise Emekli Sandığı emeklisi olması halinde Bağkur’dan yetim aylığı alması mümkün değildir.

Ancak tersi olması yani kişi Bağkur’a, annesi veya babası da Emekli Sandığı’na tabi olsa, Bağkur’lu olarak çalışırken de Bağkur emeklisi olunması halinde kişinin anne veya babası sebebiyle Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alabilir.

KIZ ÇOCUKLARINA YETİM AYLIĞI BAĞLANAMABİLMESİ İÇİN HANGİ ŞARTLAR GEREKLİDİR?

Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyor olmaları,

Haberin Devamı

Kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması,

Evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları şarttır. Kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu şartı bulunmamaktadır.