Ekonomi Bakan Dönmez duyurdu! Karadeniz gazında sevindiren gelişme

Bakan Dönmez duyurdu! Karadeniz gazında sevindiren gelişme

Paylaş
Bakan Dönmez duyurdu! Karadeniz gazında sevindiren gelişme

Bakan Dönmez, Karadeniz'de keşfedilen 710 milyar metreküplük yerli gazın yakma testinden görüntüler paylaştı.

Karadeniz’de ilk sondajın başlamasının ardından geçen 2 yıllık sürede, toplam rezerv 710 milyar metreküpe yükselirken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez sosyal medya hesabından sevindiren bir paylaşım yaptı.

Haberin Devamı

Kanuni Sondaj Gemisi'nin çalışmalarında Türkali-10 kuyusunda keşfedilen doğal gazın yakma görüntüleri ilk kez ortaya çıktı.

KARADENİZ GAZININ 10 MADDEDE ÖNEMİ

Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise Çaycuma-1 sahasında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfedildiği açıklaması yapılmıştı. İşte Karadeniz gazının 10 maddede yolculuğu ve önemi:

* 20 Temmuz 2020 yılında Fatih sondaj gemisi ilk keşif çalışmalarına başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Ağustos 2020’de Fatih’in, Sakarya Gaz Sahası’ndaki Tuna-1 lokasyonunda 320 milyar metreküple Türkiye tarihindeki en büyük doğal gaz keşfini yaptığını bildirdi. 17 Ekim 2020’de ise toplam miktar 405 milyar metreküpe yükseldi.

* Geçtiğimiz günlerde Sakarya Gaz Sahası’ndaki değerleme çalışması ile ilgili birtakım açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, değerlemenin DeGolyer & MacNaughton firması tarafından yapıldığı bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

* Bu çalışma sonucunda 540 milyar metreküplük rezervin 652 milyar metreküp olarak revize edildiğini anlatan Dönmez, “Sakarya Gaz Sahası’ndaki ilave miktarla birlikte rezerv 710 milyar metreküp oldu” diye konuştu.

* 2021 yılında Fatih, Amasra-1 kuyusunda sondaja başladı. Haziran ayında gelen haberle, Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküp gaz keşfedildiği duyuruldu. Karadeniz’deki toplam rezerv 540 milyar metreküpe yükseldi. Bu dönemde Karadeniz gazının karaya çıkış noktası Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’nin temelleri atıldı.

* Filyos İşleme Tesisi, denizin altından gelen gazın 170 kilometrelik hattan geçerek ulaşacağı ilk durak olacak. Buradan 36 kilometrelik bir başka hatla Botaş’ın tesisine gönderilecek.

* BOTAŞ’ın ulusal sistemine aktarılacak gazın tüm Türkiye’ye gönderilmesi planlanıyor. İlk etapta günlük 10 milyon metreküp gaz sisteme verilecek. Yani bir ile ya da ilçeye değil tüm sisteme aktarılmış olacak. Bu da yaklaşık yıllık bazda 3.5-4 milyar metreküpe denk gelecek.

* Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni’nin ardından 29 Temmuz’da Türkali-2 tespit kuyusunda ilk kuyu akış testi tamamlandı. 2021 yılı temmuz ayında Türkali-2 tespit kuyusunda ilk kuyu akış testi tamamlanırken; bu yılın mart ayında ise doğal gazı karaya ulaştıracak ünitenin ilk kaynağı hayata geçirildi.

Haberin Devamı

* Haziran ayı itibarıyla doğalgazı taşıyacak boruları deniz tabanına yerleştirecek Castoro gemisi, deniz tabanına ilk boruyu indirdi.

* MOBEN Danışmanlık ve Araştırma Kurucusu ve Enerji Uzmanı Emin Emrah Danış, Türkiye’nin kendi doğalgazını üretmesinin önemini şu sözlerle açıkladı: “Hem arz güvenliğine ciddi katkı sağlayacak hem de tüketicilerin daha uygun fiyatlarla doğalgaz tüketmeleri gerçekleşmiş olacak.”

* Türkiye’nin 2025-2026 yılları arasında Rusya ve İran ile Doğalgaz kontratları bitecek. Bu kontratlarda Türkiye’nin kendi gazını üretmesinin müzakerelerde elini güçlendirmesi bekleniyor. Bölgede sismik çalışmalar devam ediyor. Yeni rezerv artışlarının gelmesi muhtemel.

"YERLİ GAZIN MALİYETİ İTHALE GÖRE DÜŞÜK"

Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Bakan Dönmez, “İthal ettiğimiz gaza göre, Karadeniz’de üreteceğimiz gazın maliyeti daha düşük. Cari açığımıza son derece olumlu yansıyacak” demişti.

Haberin Devamı

Dönmez sözlerini şöyle sürdürmüştü; “Çalışmalarımız üç aşamadan oluşuyor. Deniz tabanında sondaj işlemleri ile akabinde yapılan kuyu tamamlama işlemleri devam ediyor. Bu çalışmaları 50’yi aşkın gemi ile yürütüyoruz. Üretilecek gazın karaya getirilmesi ile alakalı olarak üç tane hattın yapım işlemi tamamlandı, testleri şu anda yapılıyor. 170 kilometrelik ana iletim hattı ve glikol basan hat tamamlandı. Deniz tabanındaki ekipmanların yönetimini yapacak sinyal hattı da tamamlandı. Karada bu gazı işleyecek kara işleme tesisini de yüzde 85 oranında tamamladık. Altyapı ikinci faz ile birlikte 40 milyon metreküplük kısmı da işleyecek şekilde hazırlandı. Üretilen gazı, BOTAŞ’ın ana ulusal iletim sistemine bağlayacak istasyon çalışmaları tamamlandı.”

İLK GAZ MARTIN SONUNDA

2023 Mart ayının sonuna doğru ilk gazı sisteme vermiş olacaklarını ifade eden Dönmez, “Yatırım çalışmalarımız devam ediyor. İthal ettiğimiz gaza göre, Karadeniz’de üreteceğimiz gazın maliyeti daha düşük. Üretilecek gazın miktarını da dikkate aldığımızda, bu değerlendirmeleri daha sağlam yapabiliriz. Ama başından beri söylediğimiz bir husus var, bu bizim kendi gazımız. Cari açığımıza son derece olumlu yansıyacak. Buradan hem milletimiz hem de devletimiz kazançlı çıkacak” dedi.

Haberin Devamı

Dönmez, Akdeniz’deki arama ve sondaj faaliyetleri için de “Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin 6. parseldeki keşfi ile alakalı olarak hem KKTC Dışişleri Bakanlığı hem de bizim Dışişleri Bakanlığı’mız bu alanda yapılan çalışmalarla alakalı bir değerlendirme yaptı. 6. parsel, Türkiye Cumhuriyeti’nin yetki alanının dışında kalan bir parsel ancak Kıbrıs’ın bir tek taraftan ibaret görürsek, yanılırız. Kıbrıs adasında yaşayan herkesin o kaynaklardan istifade etme hakkı var. Bir tarafı yok sayarak, yapılacak işlemlerin hakkaniyetli olmadığını değerlendiriyoruz” diye konuştu.