Ekonomi Bedelli askerlik 122 bin liraya çıktı

Bedelli askerlik 122 bin liraya çıktı

Paylaş
Bedelli askerlik 122 bin liraya çıktı

Bedelli askerlik ücreti memur maaşlarına yapılan 6 aylık zam oranına bağlı olarak artış göstermeye devam ediyor. Memurun alacağı zam oranı 17,55 olarak açıklanırken bedelli askerlik ücreti de bu oran tutarında zamlandı.

Askerlik süresini 6 aya indiren ve bedelli askerlik uygulamasını da kalıcı hale getirerek askerlik sistemini yeniden düzenleyen yasa, 26 Haziran 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Buna göre; hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay. Askerliğini bedelli olarak yapacak olanlar, 1 ay silah altına alınarak temel askerlik eğitiminden geçiriliyor.

Haberin Devamı

MEMUR MAAŞINA ENDEKSLİ

Bunlar arasında milyonları ilgilendiren bedelli askerlik en çok merak edilen konuların başında yer alıyor. Bedelli askerlik tutarları da her 6 ayda bir memur maaş zamlarına paralel değişiyor. 5 Temmuz’da memur maaşlarına yapılacak oransal zam yüzde 17.55 olarak belirlenmişti. Buna 8 bin liralık seyyanen zam da eklenmişti. Ancak memur maaş katsayısı oransal zamma göre belirlenecek. Dolayısıyla bedelli askerlik tutarı da yüzde 17.55 artmış olacak.

6 AY GEÇERLİ OLACAK

Bedelli askerlik tutarı, 1 Ocak-1 Temmuz 2023 tarihleri arasında 104 bin 84 lira olarak uygulanmıştı. Temmuz-aralık dönemi için 122 bin 350 liraya çıkacak. Bedelli askerlik için müracaat edilen tarihe kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlar hakkında, bu duruma düştükleri tarihten başvuru tarihine kadar her ay 1.785 lira ilave ücret alınacak. Ay kesri 1 gün dahi olsa 1 ay kabul edilerek 1.785 lira ücrete tabi olacak.

Haberin Devamı

GURBETÇİLERDE DURUM

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları için dövizle askerlik uygulaması devam ediyor. Gurbetçilerden, başvuru yaptıkları tarihteki bedelli askerlik ücretinin karşılığı olan Euro veya diğer döviz cinsi olarak para alınıyor.