Ekonomi Borcunu yapılandırana 48 ay vade imkanı

Borcunu yapılandırana 48 ay vade imkanı

Paylaş
Borcunu yapılandırana 48 ay vade imkanı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki gün açıkladığı borç yapılandırma paketinin detayları belli oldu. İzmir’de iş dünyasına seslenen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin verdiği bilgiye göre; yapılandırılan borçlar 4 yıla kadar yayılan aylık taksitler halinde 48 taksitle ödenebilecek.

Daha önceki yapılandırmalarda taksit üst sınırı 36 ay olarak uygulanıyordu. Daha kısa sürede ödeyene ilave avantajlar sağlanacak. Peşin ödemede borç anaparasına eklenen yurt içi ÜFE tutarının (enflasyon farkının) yüzde 90’ından vazgeçilecek. Örneğin; biriken borç faizi 10 bin liraysa bunun 9 bin lirası silinecek. Sadece 1.000 lirası talep edilecek. Öte yandan İdari para cezaları (trafik cezaları gibi) yapılandırılırken asıl alacak tutarından (anaparadan) yüzde 25 indirim yapılacak. Vergi, ceza, faiz gibi hangi türden olursa olsun 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek.

Haberin Devamı

ADLİ PARA CEZALARI DA DAHİL

Bakan Nebati, yapılandırma detaylarıyla ilgili şu bilgiyi verdi:

“Bugüne kadar diğer yapılandırma yasalarında kapsama alınmayan adli para cezaları dahil olmak üzere idari para cezalarını da yapılandırma kapsamına alıyoruz. Tabii bunların faizlerini de düşük bir oran ile güncelleyerek ödenmesini daha kolay hale getiriyoruz. Bu yapılandırma kanununda vergi dairesine ödenmesi gereken hangi tür borç olursa olsun yapılandırılacak. Bir tane istisnamız var. O da 2022 yılı için ödenmesi gereken geçici vergiler. Onlar da zaten beyanname verme süresine kadar ödenmezse terkin edildiği için kapsama almadık. Ayrıca, davalı olan vergi ve prim dosyalarındaki ihtilafları sonlandırarak ödeme imkanı getiriyoruz.”

Haberin Devamı

VERGİ ASLINDAN YÜZDE 10 İNDİRİM

Teklifte, matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesine imkan sağlayan düzenlemelere de yer verdiklerini anlatan Nebati, “İşletmelerimiz, 2018 ile 2021 yılları için, gelir, kurumlar, KDV ve gelir stopaj vergilerinde matrah ve vergi artırımı yaparak vergi incelemesi ve tarhiyata muhatap olmayacak. Arttırılan matrahların vergilerini peşin öderlerse vergi aslında yüzde 10 indirim sağlanacaktır. Bu teklifteki önemli bir yenilik de taksit ödeme sürelerini 4 yıla, yani 48 aya çıkarmamızdır. Ödeme süresini uzun tuttuk ancak daha kısa sürede ödemek isteyenlere de ayrıca avantajlar getiriyoruz” diye konuştu.