Ekonomi Milyonların beklediği haber geldi! Bakan Bilgin EYT için net tarih verdi

Milyonların beklediği haber geldi! Bakan Bilgin EYT için net tarih verdi

Paylaş
Milyonların beklediği haber geldi! Bakan Bilgin EYT için net tarih verdi

Milyonlarca insanın beklediği EYT açıklaması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. EYT düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin, net tarih verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesi hakkında konuştu.

Haberin Devamı

BAĞKUR’LU İÇİN EYT FIRSATI

7326 sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamında Bağkur borçlarını 1 Kasım 2021’e kadar ödeyemeyen veya yapılandırmayanların 30 Nisan 2021’den önceki prim borcu bulunan hizmetleri dondurulmuş ve silinmişti. Faaliyetlerine devam edenlerin ise sigortalılıkları 1 Kasım 2021 itibarıyla yeniden başlatılmıştı. Bu tarihten sonra da primini zamanında yatıramayanlar oldu. Şimdi bu prim borçları için ödeme kolaylığı sağlanacak. Böylece EYT ile emekli olmayı planlayan esnaf ve sanatkara da önemli bir fırsat sunulmuş olacak.

2021’DE TAKSİT UYGULAMASI NASIL OLMUŞTU?

Bir önceki yapılandırma düzenlemesiyle borçların 18 taksit halinde 36 ayda yani 3 yılda ödenebilmesinin yolu açılmıştı. Burada iki ayda bir olmak üzere 6, 9, 12 veya 18 eşit taksit seçenekleri sunulmuştu. Anapara artı enflasyon farkından oluşan tutara, taksit vadesine göre katsayı uygulanmıştı. Gecikme cezasının hesaplanmasında ise aylık yüzde 0.35’lik enflasyon farkı uygulanmıştı.

Haberin Devamı

Öte yandan peşin ödemenin teşvik edildiği yapılandırmayla, anapara tutarını ilk taksit ödeme süresinde ödeyenlerden gecikme farkı yerine belirlenen enflasyon farkının sadece yüzde 10’u tahsil edilmiş, yani biriken faizin yüzde 90’ı silinmişti. Yine taksiti seçip yapılandırılan borcun tamamını ikinci taksit süresinde kapatanlar için enflasyon farkında yüzde 50 indirim yapılmıştı.

ÇALIŞMAYI DÜŞÜNEN EYT'LİYE TAZMİNAT ŞOKU

Bir kamu kurumunda taşeron firma bünyesinde çalışan işçi, emekliliğe ayrıldıktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam etti. İstifa eden işçi, tazminat alamadığını belirterek İş Mahkemesi'nin yolunu tuttu.

DAVA YARGITAY'A KADAR GİTTİ

Davacı işçi, kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının davalılardan müştereken müteselsilden tahsilini talep etti. Davalı şirket, talep edilen alacaklardan sorumlu tutulmalarının yerinde olmadığını ileri sürerek davanın reddine karar verilmesini talep etti. Mahkeme, kıdem tazminatını işçinin istifa ettiği aydaki aldığı ücret üzerinden hesaplanması gerektiğine hükmetti. Kararı taşeron şirket, kararı temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

Haberin Devamı

İSTİFA KARARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Kararda; davacının Sosyal Güvenlik Kurumundan yaşlılık aylığı almaya başlamasına rağmen asıl işverene ait işyerindeki çalışmasına kesintisiz çalıştığı, bu çalışmasının istifa ile sonuçlanması sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanamayacağı hatırlatıldı. Kararda şöyle denildi:

"Emeklilik tarihine kadar geçen süre için kıdem tazminatı alacağına hak kazandığı sonucuna varılmıştır. Mahkemece davacının emeklilik tarihine kadar olan çalışma süresi yönünden kıdem tazminatı alacağına hükmedilmesi yerinde ise de, tazminata esas ücretin belirlenmesinde hata yapıldığı anlaşılmaktadır. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, davacının 30.06.2012 tarihindeki ücreti ile o tarihteki yol yardımı toplamı dikkate alınmak suretiyle, tazminata esas ücretin 1.193,03 TL olarak belirlendiği anlaşılmaktadır. Davacının emeklilik tarihinden sonraki çalışması istifa ile sona erdiğinden bu döneme ilişkin çalışma süresi ile bu dönem sonundaki ücrete göre kıdem tazminatı hesaplanması yerinde değildir. Kıdem tazminatının hesaplanmasında esas alınması gereken (son) ücret, davacının emeklilik tarihindeki ücrettir. Gerek ücretin, gerekse ücrete ilave edilecek yardımların parasal değeri belirlenirken davacının emeklilik tarihi olan 25.07.2011 tarihi esas alınmalı, bu tarihteki tazminata esas ücret miktarı üzerinden hesaplama yapılmalıdır. Kıdem tazminatına esas ücretin belirlenmesinde hata yapılarak hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir."

Haberin Devamı

CUMHURİYET TARİHİNİN EN KAPSAMLISI

Cumhuriyet tarihinin en büyük yapılandırma düzenlemesi için çalışma başlatıldı. Buna göre; devlete olan vergi, ceza ve prim borçlarına ödeme kolaylığı getirilecek. Borçların faizinde önemli indirimler olacak. Bazı cezalarda belirlenen sürede ödeme olursa anaparadan dahi indirim gündeme gelebilecek. 31 Aralık 2022’den önceki borçlar kapsamda olacak.

HANGİ BORÇLARI KAPSAYACAK?

Hükümet, devlete olan tüm borçlara ödeme kolaylığı getirmeye hazırlanıyor. Buna göre, 31 Aralık 2022’ye kadar olan borçlar yapılandırılarak taksitler halinde uzun vadede ya da peşin olarak cazip imkanlarla ödenebilecek. Düzenleme kapsamında ayrıca şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı imkanı da getirilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Yapılacak düzenlemeyle yapılandırma imkanı sunulması beklenen ceza ve borçlar şöyle:

  • Vergi borç ve cezaları.
  • Gecikmiş Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu.
  • Trafik cezaları.
  • Otoyol ve köprülerden kaçak geçiş ücretleri ve cezaları.
  • Seçim, nüfus, askerlik para cezaları.
  • Öğrenim ve katkı kredisi borcu.
  • İdari para cezaları.
  • Emlak Vergisi borçları.
  • Belediyelere olan su ve katı atık ücreti borçları.
  • Bağkur ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları.
  • Matrah ve vergi artırımı sonucu oluşan borçlar.
  • İşletme kaydının düzeltilmesiyle doğan borçlar.
  • Vergi incelemesi devam eden alacaklar.
  • 2021’deki yasadan yararlanıp, yapılandırması bozulanlar, bu yasa kapsamında ödenmeye devam edilen borçlar.

NE KADARLIK İNDİRİM VAR?

Halk arasında ‘af’ olarak tabir edilen düzenlemenin pazartesi günkü kabine toplantısında görüşülmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın paketin ayrıntılarını açıklaması bekleniyor. 2020 ve 2021 yıllarında da benzer bir borç ödeme kolaylığı sağlanmıştı. Söz konusu yapılandırma düzenlemeleriyle borçların biriken faizlerinde yüzde 90’a varan indirimler sağlanmıştı. Yine küçük tutarlı borçların silinmesinden, trafik cezası gibi bazı idari anapara cezalarında indirim gibi uygulamalar da gündeme gelmişti. Yeni yapılandırmada da benzer uygulamaların devreye alınması yüksek ihtimal.

EN KAPSAMLI PAKET OLACAK

2020 yılındaki paket 500, 2021’deki paket ise 244.5 milyar liralık borç ve cezaları kapsamıştı. Pazartesi günü açıklanacak paketin miktar olarak Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı paketi olması öngörülüyor. Paketin en geç şubat ortasında yasalaşması bekleniyor.

BU HAFTA MECLİSE GELEBİLİR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Bilgin, ödenmemiş sigorta pirim borçlarının yapılandırılması çalışmasına ilişkin, "Yapılandırma, Hazine Bakanlığı'nın hazırladığı bir çalışma; ama SGK prim borçları da bu kapsam içinde olacak" dedi.

EYT düzenlemesinin maliyetine değinen Bilgin, "Bazıları diyor ki '300 milyar lira', bazıları '200 milyar lira'. Nasıl hesap yapıyorlar, bilmiyorum. Rakamlar bizde, hesap bizde. Ben '150 milyar lira' diyorum; ama maksimum olabilecek şeyi diyorum. 120-150 milyar lira arasında değişebilir. Çünkü bilmiyorsunuz, kaç kişi müracaat edecek. Adama 'Emekli olma' ya da 'Hemen emekli yapayım seni' mi diyecek?" diye konuştu.

Bakan Bilgin, düzenlemenin bu hafta Meclis'e gelmesini tahmin ettiğini söylerken grupta milletvekillerinin görüştüğünü, üzerinde konuşulan kanun teklifinin de komisyonda tartışılacağını kaydetti. Bilgin, bu süreçte içerikte değişiklik olmasının beklenmediğini de aktardı.

'BİN GÜN EKSİĞİN VARSA ÇALIŞACAKSIN'

EYT kapsamındaki borçlanmaların yapılandırma kapsamında olmayacağına değinen Bilgin, "Onun borçlanması tamamen bizim meri, yaşanılan kanunumuza göre yapılan bir şey. '5 bin, 9 bin prim gününü dolduramıyorum ya da bin gün eksiğim var, yapılandırayım' diyemezsin. Mevcut kanunda 1000 gün eksiğin varsa çalışacaksın. Böyle bir borçlanma yok" dedi.

Bakan Bilgin, Bağ-Kur'lular için ihya devreye girip girmeyeceği sorusuna, "EYT için giremez. EYT'de bilfiil çalışmış olmak gerekir" yanıtını verdi.

Bakan Bilgin, şu anda yazılıp çizilenlerin doğru olamadığını belirterek, "Herkes aklına geleni yazıyor. Nasıl hesaplıyorlar bazen şaşırıyorum. Gazeteciler yazıyor, kamuoyunda konuşuluyor falan. Onu da anlayabilirim, herkesin uzmanlık alanı değil. 'Uzmanım' deyip çıkıp eline kalem alanlar tahtaya geçiyor televizyonda hesap yapıyor. O adamların çoğu yanlış yapıyor. Gerçek ortaya çıktıktan sonra öğrenirler" diye konuştu.