Ekonomi Borsada ve altında yatırımı olanlar dikkat! Endişeli bekleyiş başladı

Borsada ve altında yatırımı olanlar dikkat! Endişeli bekleyiş başladı

Paylaş
Borsada ve altında yatırımı olanlar dikkat! Endişeli bekleyiş başladı

Türkiye ekonomisindeki istikrar ortamına ilk tepkiyi Standard&Poor's kredi notu görünümü durağandan pozitife çevirerek vermişti. Moody's de Cuma günü not değerlendirmesini açıklaması bekleniyor.Altın fiyatlarında ise Aralık ayı başında tarihi yüksek seviyelere yükseldi. Merkez bankalarının faiz indirimine gireceği beklentileri yoğunlaşırken bu durum zamanla değişim gösterdi. İşte piyasalarda son durum.

Türkiye ekonomisinin hızlı ve güçlü yükselişi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının dikkatini çekti. İlk tepkiyi Standard&Poor's kredi notu görünümü durağandan pozitife çevirerek vermişti. Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre, cuma günü ise kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye için not gözden geçirmeyesini açıklayacak.

Haberin Devamı

Piyasalar açısından önemli olan not gözden geçirmeleri Borsa İstanbul'u etkiliyor ve şirketlerin de kredi notları yeni nota ya da görünümümlerini yükseltiyor.

S&P: NOT DA YÜKSELEBİLİR

S&P Avrupa, Ortadoğu, Afrika (EMEA) Ülke Reytingleri Direktörü Frank Gill, “Türkiye ekonomisinin aslında yeniden dengelendiğine dair artan kanıtları yansıtacak şekilde Türkiye’nin B kredi notunu korurken, kredi notu görünümünü olumlu yükselttik” dedi.

Gelecek dönemde Türkiye’nin kredi notunun da yükseltilebileceğinin sinyalini veren Gill, “Ödemeler dengesi sonuçlarının iyileşmesi, yurtiçi tasarrufların artması, Türk Lirası’ndaki artış, Türkiye’nin kullanılabilir döviz rezervlerinin yükselmesi durumunda notu da yükseltebiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Altın fiyatlarında dalgalanmalar görülüyor. Fed, ECB ve BoE'nin faiz kararı öncesinde altında gerileme yaşanırken merkez bankaları da temkinli ilerleme yönünde karar vereceği beklentisi artmaya başladı.

ALTINDAKİ YÜKSELİŞİN ÖNÜNÜ KESTİ

Merkez bankalarının parasal sıkılaştırmadan ani çıkış yapmayacağına dair beklentiler ve önümüzdeki yıl için de AB ve ABD ekonomisi için oluşan resesyon ve daralma endişeleri altındaki yükselişin önünü kesti.

ABD Merkez Bankası Fed, faiz kararını yarın açıklayacak ve faizi sabit tutması bekleniyor. Faiz kararından çok Fed Başkanı Jerome Powell'ın piyasaları yönlendirecek açıklamaları önemle bekleniyor.

Fed Başkanı Powell, gelen veriler ışığında hareket edileceğini, parasal gevşemeye ancak verilerin güçlü olmasıyla birlikte başlanacağına yönelik açıklamalar yapmıştı.

ONS VE GRAM ALTIN TARİHİ ZİRVEDEN UZAKLAŞIYOR

Bu gelişmeler ışığında tarihi rekor kıran ons ve gram altın gerileme seyrine geçti. 2148 dolar ile tarihi yüksek seviyeye çıkan ons altın güne 1981 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 1980 dolar, en yüksek de 1989 dolar seviyesi görüldü. Şu sıralar ons altın 1985 dolardan alıcı buluyor.

Gram altın da ons altına paralel olarak ancak döviz kurlarındaki volatilitenin vermiş olduğu etkiyle daha sert tepkiler göstermiyor. Gram altın Aralık ayı başında gördüğü 1928 liralık tarihi zirvesinin ardından güne 1846 liradan başlangıç yaptı. Gün içinde en düşük 1840 lira, en yüksek de 1854 lira seviyesi görüldü. Şu sıralar 1851 liradan alıcı buluyor.

Haberin Devamı

DÖVİZ KURLARINDA SON DURUM

Döviz kurları volatil seyrine devam ediyor. Trendinde güç kaybı olmadan ilerleyen dolar ve euro hafif primli seyrediyor. Dolar 29.0102 lira, euro 31,2330 lira, sterlin 36,46 lira, euro/dolar paritesi 1,0766'dan işlem görüyor.

KÜRESEL ENFLASYON SORUNU AŞILAMIYOR

Küresel enflasyonla merkez bankaları 2 yılı aşkın süredir mücadele etse de net bir sonuca varamadı. Ayrıca enflasyonu indirmek için yüksek faiz uygulamasının piyasa üzerinde yarattığı tahribatın etkileri de faiz indirimlerinin başlamasıyla ortaya çıkması bekleniyor.