Ekonomi ‘Boşa harcama’ projesiyle 55 milyon öğün gıdayı kurtardılar! Gezici Gıda Bankası İslahiye'de devrede

‘Boşa harcama’ projesiyle 55 milyon öğün gıdayı kurtardılar! Gezici Gıda Bankası İslahiye'de devrede

Paylaş
‘Boşa harcama’ projesiyle 55 milyon öğün gıdayı kurtardılar! Gezici Gıda Bankası İslahiye'de devrede

Türkiye’de evlerde kişi başı yıllık gıda israfı 93 kilogram. Dünya genelinde her 3 gıdadan 1’i çöpe gidiyor.

Farkındalık oluşturmak adına Gıda Kurtarma Derneği ile 5 yıl önce ‘Boşa Harcama’ projesi başlatan P&G bünyesindeki bulaşık deterjanı markası Fairy, bu süreçte 55 milyon öğün gıdayı israf olmaktan kurtardı. Gıda desteğinden faydalanabilen kişi kapasitesini de ayda 1.2 milyona çıkaran marka yeni dönemde projeyi daha da genişleterek Türkiye’nin ilk ‘Gezici Gıda Bankası’ hizmetini deprem bölgesinde başlattı. Gezici Gıda Bankası, ilk bağışını Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki Memurkent Konteyner Kent’te yaptı.

Haberin Devamı

15 MİLYONA DOKUNDU

P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Kumaş, Ev, Bebek ve Kadın Bakım Ticari Operasyonlar Başkan Yardımcısı Değer Kurtaslanoğlu, Umut Evi kompleksinin de yer aldığı Memurkent’te basın toplantısı düzenledi. Beşinci yılını kutladıkları Boşa Harcama projesiyle 15 milyon insanın hayatına dokunduklarına dikkat çeken Kurtaslanoğlu, “Gezici Gıda Bankası, ihtiyaç sahiplerinin sabit kurulumlu gıda bankalarına ulaşım zorluğunu da çözebilen bir hizmet sağlayacak. Ayrıca adil dağıtım ilkesinin gerçekleşmesi için de kritik bir operasyon gücü sunacak” dedi.

MARKETLERLE İŞBİRLİĞİ

Kurtaslanoğlu, yerel marketlerle işbirliği yapılmasıyla çok daha fazla gıdanın toplanmasına ve böylece daha fazla kişinin gıdaya erişim güvencesinin sağlanmasına katkıda bulunacaklarını söyledi. 2 bin kişiye Gaziantep’in yöresel yemeklerinden oluşan iftar yemeği de düzenlediklerini kaydeden Kurtaslanoğlu, “Yerel mutfak kültürümüze en çok sahip çıkan başarılı şeflerimizden Şef Rafet İnce ile burada olmak istedik” diye konuştu.

Haberin Devamı

DAYANIŞMA GÜCÜ

Gıda Kurtarma Derneği Kurucu Üyesi Olcay Silahlı da, tedarik zincirindeki kayıplar ve atıklar da dahil edildiğinde, Türkiye’de 26 milyon ton gıdanın boşa gittiğine vurgu yaptı. Silahlı, “Boşa Harcama, depremler, seller, yangınlar gibi bu olağandışı yaşanan zamanlarda bir dayanışma projesine de dönüştü ve toplumsal yaralarımızın sarılma çabasının önemli bir parçası oldu. Sürdürülebilir bağış operasyonu kapasitesini bu yıl yüzde 20 artırdık. Piyasada satış vasfını çeşitli nedenlerle yitirmiş, fakat halen insan tüketimine uygun olan fazla gıdaları kurtararak gıdaya erişmekte zorluk yaşayan hak sahibi topluluklara ulaştırmaya ve 5 yıl içinde yarattığımız etkiyi önümüzdeki yıllarda da artırmaya devam edeceğiz” sözlerinde bulundu.