Ekonomi Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz'de yeni gaz müjdesi bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz'de yeni gaz müjdesi bekliyoruz

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz'de yeni gaz müjdesi bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan göreve geldiklerinde sismik ve sondaj gemilerinin olmadığını, gemilerin Berat Albayrak döneminde alındığını hatırlatarak, "Sondaj gemileri modern teknoloji ile Karadeniz ve Akdeniz'de yapacağımız gibi farklı yerlere gidip doğalgazı çıkarıp ülkelere satma şansımız var" dedi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz'de yeni gaz müjdesi beklediklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aHaber ve ATV ortak yayında Türkiye'nin enerji merkezi olma yolundaki önemli atılımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Erdoğan özetle şu mesajları verdi:

TRAKYA BÖLGESİNE KURULACAK

Gaz merkezi ile ilgili Putin ile yaptığımız görüşme sonrası kapsamlı bir çalışmayı bakanlığımız yapıyor. En yakın merkez olarak Trakya bölgesi görünüyor. Oradan çıkış ve oradan Avrupa'ya dağıtımını yapmak mümkün olacak. Tabi bunlar ilk tespitler. Biz zaten uzun zamandır enerji merkezi olma konusunda adım atıyoruz. Bu son Azerbaycan'a gidişimde de Sayın Aliyev ile de görüştük. Oradan da alacağız. Depolama tesislerimizi kuracağız.

"BERAT BEY'İN BAKANLIĞI DÖNEMİNDE ALINDI"

Karadeniz'deki gaz keşfi bize ayrı bir güç katacak. Malum biz göreve geldiğimizde Türkiye'nin ne sismik gemisi ne sondaj gemisi vardı. Berat Bey'in bakanlığı döneminde ilk gemiler alındı. Sonradan biz bunları alırken kar ettik. Şu anda bu gemilerin fiyatları çok farklı bir noktada. Biz hem Akdeniz'de hem Karadeniz'de bu araştırmaları yapacağız. Biz bu gemilerle başka ülkelere de gidip sondaj çalışmaları yapabiliriz. O ülkelere ya da 3. ülkelere bu gazları satma şansımız var. Böyle teklifler de geliyor. Libya, bu tür çalışmaların içerisine girebiliriz diyor.

Haberin Devamı

Sakarya gaz sahasında 540 milyar metreküplük bir keşfimiz var. Gazı 2023'e yetiştirmek için şu anda ekiplerimiz yoğun bir çalışma içinde.

Tuna-1 kuyusu, TANAP, Mavi Akım bir noktada bütünleşiyor. Kanuni ve Yavuz eş zamanlı çalışıyor. İlk etapta 40 milyon metreküp gaz üreteceğiz. BOTAŞ, gazı ulusal sisteme bağlamak için kara boru hattını bu ay içerisinde tamamlayacak. Fatih Sondaj Gemisi şu anda Çaycuma-1 dediğimiz arama kuyusunda çalışmaya başladı. Buradan İnşallah bir müjde bekliyoruz.