Ekonomi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT açıklaması! 14 Aralık Emeklilikte Yaşa Takılanlar son dakika gelişmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT açıklaması! 14 Aralık Emeklilikte Yaşa Takılanlar son dakika gelişmesi

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT açıklaması! 14 Aralık Emeklilikte Yaşa Takılanlar son dakika gelişmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT açıklaması bugün iki milyona yakın çalışan tarafından merak ediliyor. 12 Aralık’ta gerçekleşen Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Aralık ayı sonuna kadar çalışmayı Meclis’e sunmayı planladıklarını söylemişti. 14 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT açıklaması heyecana neden oldu…

EYT düzenlemesinde artık sona gelindi. Edinilen bilgilere EYT düzenlemesi ocak ayında ele alınsa bile kapsama giren EYT’liler 1 Ocak 2023 itibarıyla emekli olabilecek. İşte 14 Aralık Emeklilikte Yaşa Takılanlar son dakika gelişmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT açıklaması

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN EYT AÇIKLAMASI

EYT hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "EYT konusunda bu ay sonuna kadar bu işi neticelendireceğiz. Şu anda ilgili bakan arkadaşlarım çalışmaları sürdürüyorlar. İnşallah ay sonuna kadar da bunu karara bağlayacağız ve 2023'e masamızdan bunu kaldırarak inşallah girmiş olacağız. Olay bu" dedi.

EYT'DE YAŞ ŞARTI GELECEK Mİ?

EYT'de yaş şartının gündeme gelme sebebi belli oldu. EYT ile birlikte işverene ciddi bir kıdem tazminatı yükü ve devlete yıllık 300 milyar TL'lik bir mali yük getiriyor. Bu maliyet yükünün enflasyona etkilerinin ağır olabileceği konuşulmuş ve EYT'de yaş şartı ortaya atılmıştı.

Bu kapsamda EYT düzenlemesinden faydalanabilmek için prim gün sayısı ve yıl şartının yanı sıra kadınlarda 48, erkeklerde 50 ya da kadınlarda 50 erkeklerde 52 yaş sınırı getirilmesi üzerinde durulduğu belirtilmişti.

Haberin Devamı

KİMLER EYT’Lİ SAYILIYOR?

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta başlangıcı olanlar EYT'li (Emeklilikte Yaşa Takılan) sayılıyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışanlar prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını sağladıklarında yaş şartı aranmaksızın emekli olabiliyordu. 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi.

 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.

EYT'li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.