Ekonomi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan enflasyon mesajı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan enflasyon mesajı

Paylaş
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan enflasyon mesajı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi Basın Bilgilendirme Toplantısı"nda açıklamalarda bulundu. Yılmaz açıklamasında, "Enflasyonla mücadeleye yönelik şeffaf, güvenilir politika adımlarını yerinde, zamanında hayata geçirmekte, düşük enflasyon seviyesine kalıcı şekilde ulaşıncaya kadar sürdürmekte kararlıyız. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi memurumuzu, işçimizi, emeklimizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da enflasyona ezdirmeyeceğiz. Enflasyonu yeniden tek haneye indireceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi Basın Bilgilendirme Toplantısı"nda enflasyona dair mesajlar verdi. Yılmaz açıklamasında, "Enflasyonla mücadeleye yönelik şeffaf, güvenilir politika adımlarını yerinde, zamanında hayata geçirmekte, düşük enflasyon seviyesine kalıcı şekilde ulaşıncaya kadar sürdürmekte kararlıyız. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi memurumuzu, işçimizi, emeklimizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da enflasyona ezdirmeyeceğiz. Enflasyonu yeniden tek haneye indireceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Orta Vadeli Program ile 3 yıllık çerçeveyi ortaya koymuş kamu kurumları bütçelerinin hazırlanması için yasal süreci başlatmıştık. 12. Kalkınma Planı dün itibarıyla Cumhurbaşkanımızın imzası ile gazi Meclis’imize sunulmuştur. Bütçe kanunu teklifimizin Meclis görüşmelerine Cumhuriyetimizin 100. Yıl dönümünü kutlayacağımız ekim ayı içinde başlıyoruz.

"HAYAT PAHALILIĞI SORUNUNUN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ"

2024 bütçesi Türkiye yüzyılı inşa etme yolunda gazi Meclis’e sunduğumuz ilk bütçedir. Bu dönemde temel önceliğimiz depremle yıkılan şehirlerimizi daha iyi şekilde yeniden ayağa kaldırmak geleceğe dönük afet risklerini azaltmaktır. Bir başka hedefimiz mali ve para politikalarını güçlendiren anlayış içerisinde fiyat istikrarını sağlama hedefine katkıda bulunmaktır. Hayat pahalılığı sorununun üstesinden geleceğiz.

Haberin Devamı

"MİLLETİMİZE VERDİĞİMİZ SÖZÜ YERİNE GETİRECEĞİZ"

İstikrar içinde büyümenin sağladığı imkanları sosyal refahı artırıcı bir yaklaşımla toplumun bütün kesimlerine paylaşmak esas alınmıştır. Toplumun tüm kesimleri gözetilerek hazırlanmış, 81 ilimizin her köşesinin gereksinimleri düşünülmüştür.2024 yılı bütçemiz stratejik hedeflere ulaşmamızın önünü açacaktır. Bu bütçe ile insanımızın refahını artırmak başta olmak üzere milletimize verdiğimiz sözü yerine getireceğiz.

Tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı zorluklar, devam eden tedarik zinciri sorunları, Rusya-Ukrayna savaşı ile küresel gıda fiyatlarında yaşanan şoklara karşı ülkemiz yüzde 5.5 oranında kuvvetli bir büyüme hedefine ulaşmış, kesintisizi büyüme hedefini 13 yıla çıkarmıştır.

6 Şubat tarihinde asrın felaketi olarak nitelendirilen depreme rağmen üretim ve ihracatımız sekteye uğramamış, oldukça süratli bir biçimde toparlanmıştır. Aldığımız etkili önlemlerle ekonomik aktivitenin ivmesi sürdürülmüş depremin büyüme üzerindeki olumsuz etkisinin sınırlı düzeyde kalması sağlanmıştır. 2023’ğün ilk yarısında yüzde 3.9 oranında büyüyen Türkiye 12 çeyrektir devam eden büyüme performansını sürdürmüştür.

Haberin Devamı

2023 yılının genelinde ekonomik büyümemizin yüzde 4.4 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz. 2024 yılı için ekonomimizin yüzde 4 büyümesini bekliyoruz.

İstihdamımız 2023 yılı ikinci çeyreğinde tarihi yüksek seviyelere ulaşmıştır. Net 220 bin istihdam artışı sağlanmıştır. 2023 yılı genelinde ekonomideki canlılığın sürmesi ile yıl sonu itibarıyla yıllık artışın 900 bin kişi olması işsizlik oranının yüzde 10.1’e gerilemesi, 2024 yılında ise işsizlik oranının yüzde 10.3 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmektedir.

2022 yılında 224-2 milyar dolarla program hedefimize yaklaşan ihracatımız küresel büyümedeki yavaşlama beklentilerinin yanı sıra 2023 yılında da tarihi rekorlar kırmaya devam etmektedir. Yıllıklandırılmış ihracatımız eylül ayı itibarıyla 253 milyar doları aşmıştır.

2024 yılı için 267 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz. İhracat pazarlarını çeşitlendirme yönünde adımlar atacak, çalışmalarımızı aktif bir şekilde sürdüreceğiz.

Turizm sektörümüzün olumlu performansı ile seyahat gelirlerimizin 2023 sonunda 49 milyar dolara, 2024 yılında 52.5 milyar dolara ulaşarak yeni rekorlar kaydetmesini bekliyoruz.

Haberin Devamı

İthalat artış ivmesinin zayıflaması, turizm gelirlerinde güçlü görünüm, küresel enerji fiyatlarında ani yükseliş olmayacağı beklentisi ile cari işlemler dengesinde önümüzdeki dönemde iyileşme öngörülmektedir. Cari açığımızın en önemli sebeplerinden biri olan enerjide ithalat bağımlılığını azaltmak, arz güvenliğini sağlama amacıyla attığımız adımların, yeşil dönüşümü gerçekleştirme kararlılığımızın cari denge üzerindeki olumlu etkilerini daha belirgin bir şekilde göreceğiz.

CEVDET YILMAZ'DAN NET ENFLASYON MESAJI

Enflasyonla mücadeleye yönelik şeffaf, güvenilir politika adımlarını yerinde, zamanında hayata geçirmekte, düşük enflasyon seviyesine kalıcı şekilde ulaşıncaya kadar sürdürmekte kararlıyız. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi memurumuzu, işçimizi, emeklimizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da enflasyona ezdirmeyeceğiz. Enflasyonu yeniden tek haneye indireceğiz.

Haberin Devamı

Bütçe kanun teklifleri harcama tavanları, gelir kalemlerine ilişkin tahminleri içeren bir dökümandır. 2024 yılı bütçe teklifimize ilişkin rakamsal detayları vermek istiyorum 2024 yılı bütçesi kapsamında 226 kamu idaresinin bütçesi bulunmaktadır. 2023 yılı Merkezi yönetim bütçesinde bütçe giderlerinin 11 trilyon 89 milyar TL, bütçe gelirlerinin ise 8 trilyon 437 milyar TL olacağı tahmin edilmektedir. Bütçe açığının GSYH oranının ise yüzde 6.4 olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir. Bütçe gelirlerinin alt kalemleri şöyledir. Gelir vergisi 1 trilyon 188.9 milyar TL, kurumlar vergisi 1 trilyon 275.7 milyar TL, KDV  2 trilyon 497.7 milyar TL, ÖTV 1 trilyon 403.9 milyar TL, diğer vergi gelirleri 1 trilyon 41.5 milyar TL, vergi dışı gelirler 1 trilyon 29.4 milyar TL’dir.

2023 yılın içinde bütçeden 762 milyar TL deprem harcaması yapılacağını öngördük. 2024 yılı bütçemizde ise depremlerin yol açtığı hasarların süratle giderilmesi için 1 trilyon 28 milyar TL kaynak ayırıyoruz. Bu tutarın GSYH oranı ise yüzde 2.5 civarında olduğunu belirmek isterim. Deprem harcamaları hariç 20223 yılı bütçe ödeneklerinin dağılım ise şu şekilde öngördük. Personel giderleri için 2 trilyon 865.9 milyar TL, mal ve hizmet alım giderleri 669.8 milyar TL, cari transferler 4 trilyon 52.8 milyar TL, sermaye giderleri 636.5 milyar TL, sermaye transferleri 68.1 milyar TL, borç verme giderleri 298.2 milyar TL, yedek ödenekler 215.3 milyar TL, faiz giderleri 1 trilyon 254 milyar TL’dir.

Eğitim bütçemizi 2024 yılında 1 trilyon 615 milyar TL’ye yükseltiyoruz. Merkezi yönetim bütçesinden yüzde 14.6 oranı ile en büyük payı eğitime ayırıyoruz.

Merkezi yönetim bütçesinden sağlık hizmetleri içi 779.6 milyar TL kaynak ayırıyoruz. Sağlık Bakanlığı dönem sermayeleri ile SGK’dan yapılacak sağlık harcamaları dikkate alındığında toplam kaynak 1 trilyon 650 milyar TL’ye ulaşmaktadır.

Savunma sanayii ekosistemimizin dışa bağımlılığını güçlendirmek gayesiyle hareket etmekteyiz savunma ve güvenlik sektörü için 2024 yılında 1 trilyon 133.5 milyar TL ödenek tahsis ediyoruz.

AK Parti hükümetleri döneminde çalışanlarımızın ve emeklilerimizin aylık ücretlerinde enflasyonun üzerinde reel artış yaptık. Ocak ayından geçerli olmak üzere kamu görevlilerinin ek göstergelerini artırdık. 2024 yılı bütçemiz ile eğitimden sağlığa, enerjiden sanayiye her alanda güçlenen, refahı yükselen Türkiye için tarihi yürüyüşümüze devam edeceğiz. 2024 yılı bütçemizi Türkiye yüzyılının ilk bütçesi olarak Gazi Meclis’imize sunuyoruz. 2024 yılı bütçe kanunu teklifinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.