Ekonomi Deprem bölgesinde onarıcı dönüşüm

Deprem bölgesinde onarıcı dönüşüm

Paylaş
Deprem bölgesinde onarıcı dönüşüm

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Hatay’da çiftçilere yönelik “Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi”ni başlattı. Proje, bölgede sürdürülebilir tarımsal üretimi yaygınlaştırmayı, çiftçilerin refahını artırmayı, biyoçeşitliliği korumayı, ekolojik ve ekonomik anlamda dirençli örnekler oluşturmayı hedefliyor.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Hatay’ın farklı ilçelerindeki çiftçilere, sürdürülebilir tarım yöntemleri konusunda eğitim ve danışmanlığın yanı sıra pazarlama desteği de vererek, tarımsal üretimin bütün halkalarında etkili olacak bir onarımı gerçekleştirmek üzere yola çıktı.

Haberin Devamı

ÇİFTÇİYİ GÜÇLENDİRECEK

Buğday Derneği Strateji Kurulu üyesi Oya Ayman, “Depremlerin ardından Hatay’da onarıcı bir dönüşüm için, üretimden tüketime uzanan zincirin tüm halkalarına kapsayıcı bir şekilde yaklaşmak gerekiyor. Bu amaçla bölgedeki çiftçileri, agroekolojik üretimle ve yeni pazarlama kanallarıyla tanıştırarak güçlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

KADINLAR ÖNCELİKLİ OLACAK

Proje Koordinatörü Karel Büyükgazel ise, “Hatay’da gerek tarımsal üretimde, gerekse pazarlamayı da içeren tüm süreçlerde etkili, katılımcı, kapsayıcı, onarıcı ve sürdürülebilir örnekler oluşturmak istiyoruz. Bu amaçla projemize başvuran 70 çiftçiyle yola çıkıyoruz. Aynı zamanda projeye katılacak çiftçilerin ürünlerine katma değer sağlayacak kadın kooperatifleri ve işleme birimleri de bölgedeki kadın üreticilerin refahını desteklemek üzere önceliğimiz olacak. Bu ürünler için, e-ticaret sitelerinden restoran mutfaklarına kadar geniş bir yelpazede pazarlama desteği sağlayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

HATAY KÜLTÜRÜNDE ÖNE ÇIKAN ÜRÜNLERE ODAKLANIYOR

Proje, Hatay’ın tarımsal üretiminde ve mutfak kültüründe öne çıkan ürünlere odaklanacak: Karakılçık buğdayı, biber ve domates salçası, nar ekşisi, narenciye, tıbbi ve aromatik bitkiler (kekik, nane, fesleğen, adaçayı). Uzmanların, bu ürünleri yetiştiren çiftçilere vereceği eğitimler, 1 Şubat itibariyle başlayacak. Samandağ, Antakya ve Arsuz olmak üzere üç bölgede gerçekleştirilecek eğitimler agroekoloji, toprak onarımı, su yönetimi, tohum, hastalık ve zararlılarla mücadele ile dijital pazarlama konularını kapsayacak.

ÜRETİMDEN VAZGEÇEN ÇİFTÇİ KOLAY KAZANCIN PEŞİNDE

Turizm kenti Antalya, aynı zamanda örtü altı üretimin de merkezi. Kentte naylon ve cam seralarda yılın her mevsiminde sebze ve meyve üretimi yapılıyor. Gazipaşa ilçesi muz ve tropikal meyve üretimi, Manavgat ilçesi de muz yetiştiriciliğinde adından söz ettirir hale geldi. Ancak son yıllarda artan girdi maliyetleri nedeniyle üreticiler tarım için kullandıkları arazilerini elden çıkarmaya başladı. Türkiye’de son 30 yılda tarım arazilerinde büyük oranda daralma oldu.

Haberin Devamı

BETONLAŞMA ARTIYOR

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, betonlaşmanın Antalya’nın turizm kenti olması nedeniyle biraz daha fazla olduğunu söyledi. Tarım alanlarındaki azalmaya dikkati çeken Prof. Dr. Erkan, “Üretim anlamında bakıldığında Avrupa’nın en büyük tarım üreticisi konumundayız. Son 30 yılda tarım alanlarında Türkiye genelinde yüzde 13, Antalya’da ise yüzde 15’lik azalma var. Turizm sektörünün canlı olması, tarımsal alanlardaki azalmayı daha da artırmış durumda” dedi.

YÜZLERCESİ VARDI TEK BİR TANE KALDI

Osmanlı Devleti’nin 1486-1583 yılları arasında tarihi belgelerinde zeytinlikleriyle ünlü bir yerleşim olan Trabzon’un Araklı ilçesindeki Konakönü’nde yer alan yüzlerce zeytin ağacı yapılaşma ve tarım alanları nedeniyle kesilirken, yöredeki zeytin varlığı adeta yok oldu. Bu zeytinin izini süren Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarihçi-Yazar Mehmet Akif Bal ise Konakönü’nde kalan son zeytin ağacını tespit etti. Yaklaşık 200 yaşında olduğu belirtilen zeytin ağacından elde edilecek fidanlar ile Konakönü zeytinin tekrar eski günlerine dönmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

KORUMA ALTINA ALINACAK

Eski Osmanlı arşiv belgelerinde Konakönü bölgesinin ciddi anlamda bir zeytinlik olduğunu ifade eden Bal “Bölgede fındık ekiminin yapılması nedeniyle maalesef zeytinlikler birer birer sökülmüş. Yaptığımız son araştırmalarda bölgede en azından bir adet dahi olsa zeytin fidanını bulmayı ümit ederek hareket ettik. Yerleşim içerisinde 150-200 yaşlarında bir zeytin ağacını tespit edebildim. Bu zeytin ağacının kadim zeytin üretiminin sağlandığı bir tür olduğunu düşünerek bu ağacın incelenmesi ve koruma altına alınmasıyla ilgili olarak işlemler için şu anda çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.