Ekonomi Doğal gaz fiyatlarında indirim olacak mı? Bakan Dönmez canlı yayında açıkladı

Doğal gaz fiyatlarında indirim olacak mı? Bakan Dönmez canlı yayında açıkladı

Paylaş
Doğal gaz fiyatlarında indirim olacak mı? Bakan Dönmez canlı yayında açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Dönmez, Karadeniz gazı hakkında da bilgilendirme yaptı. Şırnak'ta yapılan keşfe değinen Dönmez, "Gabar Dağı ve civarında 4 kuyuda üretim var. Gabar dağının bir başka bölgesi daha var. Netleştirmeden rakamları açıklamak istemiyoruz. Son dönemde karada yapılmış en büyük keşiflerden biri olabilir." açıklamasında bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Şırnak’ta petrol bulunmasıyla ilgili “Son dönemde karada yapılmış en büyük keşiflerden birisi olabilir. Bunun için biraz daha zamana ihtiyacımız var” dedi.

Haberin Devamı

Dönmez, 24 TV’de yaptığı açıklamada “Hamdolsun askerlerimizin, güvenlik personelimizin orada artık terörü temizlediği bölgelerde şimdi sismik araştırmalarımızı yaptık ve sondajlarımızı yaptık. İşte bu bahsedilen Şırnak’taki, Gabar Dağı ve civarında şu anda dört kuyuda günlük 1200-1300 varil civarında üretimimiz var. Orada kuyu sayımızı 10 ve üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Gabar Dağı’nın bir başka bölgesinde yürütülen sismik çalışmaların da tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Dönmez, “Orada keşif amaçlı sondajlarımızı yapacağız, ümitliyiz” diye konuştu. Dönmez, o bölgeye Şehit Esma Çevik’in adının verildiğini anımsatarak “Orada şu anda 4 kuyuda üretim var. Beşinci kuyuda sondaj tamamlandı. Arkadaşlar üretime alacaklar. Oradaki günlük üretimimiz şu anda 5 bin, 6 bin varil civarında. Peki Türkiye’nin toplam üretimi ne kadar? Biz 1200 kuyudan günlük 65 bin varil petrol üretiyoruz. Bu sahaya ilişkin rezerv tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra kaç kuyu daha açabiliriz. Buna bakacak arkadaşlarımız” dedi.

Haberin Devamı

"ŞU ANDA BİR ZAM ÖNGÖRÜMÜZ YOK"

Dönmez, "Şu anda bir zam öngörümüz yok. Hükümetimiz özellikle vatandaşımızın alım gücünü olumsuz etkileyebilecek bu tip maliyetleri zaten kaynağında destekliyor. Hükümet bugüne kadar üzeni düşeni yaptı, bundan sonra da yapacaktır. Kimsenin çekincesi olmasın. Bu piyasanın hepsi kamu eliyle yönetilen piyasa değil. Elektrik tarafında özel sektörün üretim payı yüzde 86. Elektrik tarafında serbest üreticiler var demektir, onların birtakım maliyetleri var. Devlet kurumları zaman zaman ihtiyaç olduğunda piyasadan gerektiğinde yüksek fiyatta alarak düşük fiyatla korunması gereken küçük tüketicilere aktarıyoruz." ifadelerini kullandı.

GAZ FİYATLARINDA BİR İNDİRİM OLACAK MI?

Biz yaklaşık 55-60 milyar metreküp doğalgaz tüketiyoruz her yıl ve bunun tamamına yakınını da ithal ediyoruz farklı kaynak ve ülkelerden. Maksimum üretim seviyesine çıktığımızda 3'te birini biz artık kendimiz üretir hale geleceğiz. Yaptığımız tüm maliyet hesaplamaları ithal ettiğimiz gaza göre yerli gazın çok daha ekonomik olacağını gösteriyor. Bu çalışmalar maliyet hesaplamaları henüz tamamlanmadı. Takdir edersiniz ki orada yapılan işlerin de bir maliyeti var. Onların da orta uzun vadede karşılanması gerekiyor.
Baştan beri söylediğimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği buradan hem milletimiz hem devletimiz kazançlı çıkacak. Biz bugüne kadar zaten özellikle son yıllarda biliyorsunuz artan enerji maliyetlerine karşı vatandaşlarımızı hep destekledik. Büyük oranda sübvansiyon var doğalgazda yüzde 75 demek aslında size bin lira gelmesi gereken faturanın 750 TL'sini hükümet karşılıyor 250 TL'si size yansıtılıyor demektir.

Haberin Devamı

KARADENİZ GAZI

Karadeniz'de ilk keşfin 2020'de yapıldığına vurgu yapan Bakan Dönmez, "Sahada muazzam çalışma var. Orada şu ana kadar 15 kuyu açtık. Şu anda üretim amaçlı açılan 10 kuyunun 9'unda işlemler tamamlandı. Kuyuyu açmakla iş bitmiyor. Kuyunun içerisinde yapılması gereken iş ve işlemler var. Sonra kuyunun üzerinde montajı gereken bazı ekipmanlar var." dedi. Fatih, Yavuz ve Kanuni gemilerinin Karadeniz'de çalışma yaptığını belirten Fatih Dönmez, "Gemilerimiz üç işlemi de ardışık olarak yapıyorlar. Bir taraftan saha üretimini hazırlarken 10 kuyuda üretilecek gazın karaya getirilmesiyle alakalı da iletim hattının inşaatı vardı. O işlemler tamamlandı. Şu anda onların testleri devreye alma işlemleri yapılıyor." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Karadeniz gazının 2023 yılının mart ayında evlerde kullanılacağının öngörüldüğüne dikkat çeken Bakan Dönmez, "Buradan hem milletimiz hem devletimiz kazançlı çıkacak. Biz bugüne kadar zaten özellikle son yıllarda artan enerji maliyetlerine karşı vatandaşımızı hep destekledik." açıklamasında bulundu.