Ekonomi Elektrik ve gaza yeni indirim yolda

Elektrik ve gaza yeni indirim yolda

Paylaş
Elektrik ve gaza yeni indirim yolda

Karadeniz’deki keşiflerle birlikte kendine yetecek doğalgazı üretme yolunda hızla ilerleyen Türkiye, sanayiciye desteğe ‘gaz’ kesmeden devam ediyor.

Dün ’Enerjide Türkiye Yüzyılı Zirvesi’nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Geçtiğimiz hafta sanayi gazına yüzde 13-16 arasında indirim yapmıştık. 2022 Kasım ayından bu yana sanayinin kullandığı gazda yüzde 24-38 aralığında indirim gerçekleşmiş oldu. Serbest piyasadan elektrik alan sanayici ve büyük tüketiciler, maliyetlerinde yüzde 15’lere varan düşüşten yararlanmış olacak. Fiyatlarda düşüş seyrederse martta da indirim söz konusu olabilir” dedi.

Haberin Devamı

UMMAN İLE ANLAŞMA

Şu an BOTAŞ Genel Müdürü ve heyetinin Umman’da olduğuna dikkat çeken Bakan Dönmez, şöyle devam etti: “Umman ile yeni bir gaz alım anlaşması imzalıyoruz. Umman’dan yıllık 1.4 milyar metreküplük gaz tedarik edeceğiz ve anlaşmamız 10 yıl geçerli olacak. Daha sonra yine uygun şartlar oluşursa anlaşmayı uzatma imkanımız da söz konusu. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın gaz tedariki sıkıntısı çektiği bir dönemde, Türkiye, gaz ticaret merkezi olmak için bütün adımları atıyor.”

TİCARET MERKEZİ

Bakan Fatih Dönmez, bundan sonraki hedeflerinin üretici ve tüketici ülkeleri bir araya getirmek ve bölgede referans gaz fiyatının belirlendiği gaz ticaret merkezi haline gelmek olduğunu vurguladı. Türkiye’nin yıllık gaz tüketiminin 55 ila 60 milyar metreküp olduğunu vurgulayan Dönmez, “2030’lu yıllarda doğalgazımızın yüzde 50’den fazlasının Türkiye’de üretilebilir olmasını hedefliyoruz. Sakarya Gaz Sahası’nda 3 yılda ikinci fazın tamamlanmasıyla 15-16 milyar metreküp üretime ulaşılacak ve ülke ihtiyacının yüzde 25’i karşılanabilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı