Ekonomi Emekli bayram ikramiyesi ne kadar olur? Bayram ikramiyesi kaç TL olacak, ne zaman verilecek?

Emekli bayram ikramiyesi ne kadar olur? Bayram ikramiyesi kaç TL olacak, ne zaman verilecek?

Paylaş
Emekli bayram ikramiyesi ne kadar olur? Bayram ikramiyesi kaç TL olacak, ne zaman verilecek?

Emekli bayram ikramiyesi geçtiğimiz yıl Ramazan ve Kurban Bayramı’nda 1100 TL olarak ödenmişti. Bu yıl asgari ücret ile memur ve emekli maaşlarına yapılan zam ile birlikte, ‘Emekli bayram ikramiyesi ne kadar olur?’ araştırmaları da yoğunluk kazandı. Edinilen bilgilere göre konuya ilişkin çalışmalar devam ediyor. Peki, bayram ikramiyesi kaç TL olacak, ne zaman verilecek? İşte detaylar…

Bayram ikramiyesi için milyonlarca emekli Hükûmet tarafından yapılacak açıklamayı bekliyor. Emekli bayram ikramiyesi geçtiğimiz yıl 1100 TL’ye çıktı. Bu yıl ödenecek bayram ikramiyesi içinde 5 farklı formül üzerinde konuşuluyor. Bu formüllerden birinin uygulanması halinde en az bayram ikramiyesi bin 496 lira 88 kuruş, en çok ise 2 bin 500 lira olacak…

Haberin Devamı

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADAR OLUR?

Emekli bayram ikramiyesine yapılacak zam ile ilgili 5 farklı formül üzerinde çalışılıyor. Bu formüllerde, enflasyon artış oranı, asgari ücrete yapılan zam oranı ve en düşük emekli aylığı seviyesi gibi farklı parametreler değerlendiriliyor. İşte, ‘Emekli bayram ikramiyesi ne kadar olur?’ sorusuna kısmen de olsa yanıt verebilecek formüller…

BİRİNCİ FORMÜL

İkramiye artışı için formüllerden biri, enflasyon oranında artış yapılması. 2021 yılı enflasyonu yüzde 36,08 olarak gerçekleşti. Eğer bayram ikramiyesi yıllık enflasyona göre artırılırsa, ödemeler bin 100 liradan bin 496 lira 88 kuruşa çıkabilecek. Bu yıl iki bayramda toplam 2 bin 993 lira 76 kuruş para alınabilecek.

İKİNCİ FORMÜL

İkramiye artışında yeniden değerleme oranı da dikkate alınabilir. Bu yılın başında bazı vergi, harç ve cezalar yüzde 36.2'lik yeniden değerleme oranıyla güncellendi. Eğer bu artış ikramiyeye yansıtılırsa bin 100 liralık tutar, bin 498 lira 20 kuruş olacak. Bu yıl 2 bayramda alınacak ikramiye 2 bin 996 lira 40 kuruşu bulacak.

Haberin Devamı

ÜÇÜNCÜ FORMÜL

Bu yılki net asgari ücrette yüzde 50.51 artış gerçekleşti. Bu oran da ikramiye artışına uygulanabilir. Bu gerçekleşirse, emeklilerin bayram ikramiyesi bin 655 lira 61 kuruşa çıkabilecek. 2 bayramda toplam ödeme 3 bin 311 lira olacak.

DÖRDÜNCÜ FORMÜL

Bir diğer formül ise 2 bayramda asgari ücret tutarında yani 4 bin 253 lira 40 kuruş ödeme yapılması. Bu formül hayata geçerse her bayramda 2 bin 126 lira 70 kuruş ikramiye ödenecek.

BEŞİNCİ FORMÜL

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) de ikramiyenin 2 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı seviyesine yükseltilmesini istedi. Bu talebin kabul edilmesi halinde, emeklilere bin 100'er lira yerine 2 bin 500'er lira ödenecek.

BAYRAM İKRAMİYESİ NE ZAMAN VERİLECEK?

Bayram ikramiyesi her bayram öncesinde hak sahiplerinin hesaplarına yatıyor. Bu yıl Ramazan Bayramı 2 Mayıs tarihi itibariyle kutlanmaya başlanacak. Arife günü ise hafta sonuna denk geliyor. Bu nedenle bayram ikramiyesinin en geç 29 Mayıs Cuma gününe kadar ödenmesi bekleniyor.