Ekonomi Emlak ilanlarında buna dikkat edin! Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır? Enerji kimlik belgesi sorgulama…

Emlak ilanlarında buna dikkat edin! Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır? Enerji kimlik belgesi sorgulama…

Paylaş
Emlak ilanlarında buna dikkat edin! Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır? Enerji kimlik belgesi sorgulama…

Türkiye'de mesken olarak kullanılan tüm binalarda zorunlu hale getirilen "Enerji Kimlik Belgesi" alınması için son 5 aya girildi. EKB olmayan binaların, dairelerin ve işyerlerinin alım, satım veya kiralaması yapılmayacak. Peki, Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır? İşte Enerji kimlik belgesi sorgulama

Türkiye'de mesken olarak kullanılan tüm binalarda alınması yasal zorunluluk olan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulamasında son 5 aya girildi. İnternette sıklıkla Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır? Enerji Kimlik Belgesi fiyatları ne kadar? İşte Enerji kimlik belgesi sorgulama ekranı…

Haberin Devamı

EKB olmayan binaların 1 Ocak 2020'den itibaren alım, satım veya kiralanması yapılmayacak. Türkiye'de mesken olarak kullanılan tüm binaların enerji verimliliğini artırmak amacıyla alınması zorunlu hale getirilen söz konusu belgede, binaların enerji sınıfı A,B,C,D,E,F,G olarak gösteriliyor. Söz konusu belgenin on yıl geçerliliği bulunuyor.

Sanayi alanında ve işletme faaliyetinde bulunan binalar, kullanım süresi olarak iki yıldan az olan binalar ile toplam kullanım alanı 50 metrekare ve daha az olan binaların EKB alması gerekmeyecek.

Ayrıca münferit olarak yapılan sera ve atölyeler, içinde soğutma ve ısıtma sistemi kullanılmayan cephanelik, depo ve ahır gibi alanlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar, Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait binalar EKB almayacak.

Haberin Devamı

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NASIL ALINIR?

Bina sahipleri ve yöneticiler, kimlik belgesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvurarak alabiliyor.

KİMLER EKB VEREBİLECEK?

Ayrıca EKB düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran kurumlar yeni yapılacak olan binalara EKB verebiliyor.

EKB ile sağlanacak enerji tasarrufu 5 yılda 3,2 milyar lira olarak öngörülüyor. Sektörel temsilciler Enerji verimliliği açısından EKB’yi tarihi bir adım olarak değerlendiriyor. Yapılan çalışmalarla yaklaşık 8 milyonun üzerinde binanın EKB alması hedefleniyor. Yaklaşık 5,6 milyon adet konutun yalıtımının tamamlanması durumunda yıllık 3 milyar metreküp doğal gaz tasarrufu, yani 1 milyar dolarlık gaz ithalatının azaltımını sağlamak hedefleniyor.

Ev alım satımı ve kiralamasında sadece konuma, manzaraya, oda sayısına değil aynı zamanda kimlik belgesine de bakılacak.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN

AA