Ekonomi Evde stres atarken tasarruf edin

Evde stres atarken tasarruf edin

Paylaş
Evde stres atarken tasarruf edin

Uzaktan çalışma sisteminin iyice yerleşmesiyle evlerimizde geçirdiğimiz zaman çok daha arttı. Ancak iş dışında zamanın çoğunu film izleyerek ya da sosyal medyada vakit geçirerek harcıyoruz.

Bu monoton aktiviteler zamanla sıkıcı ve stresli hale gelebiliyor. Bundan kurtulmak için evlerinizde kolaylıkla meyve ve sebzeler ekebilir, küçücük hobi bahçeleri oluşturabilirsiniz. Bu yolla bütçenize de katkı sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

KALİTELİ ZAMANIN ANAHTARI

Psikolog Doktor Feyza Çelen, evlerde meyve ve sebze yetiştirmenin sadece sağlıklı bir yaşam tarzına katkıda bulunmakla kalmadığını, doğayla iç içe olma fırsatı sunarak stresi azaltabildiğine dikkat çekti. Çelen, “Toprakla uğraşmak, bitkileri büyütme sürecini izlemek ve kendi ürünlerimizi yaratmak, ruhsal sağlığımıza olumlu bir etki yapar. Bu aktivite hem keyifli bir hobi sağlar hem de ev içinde geçen zamanı daha anlamlı kılar, böylece stresten uzaklaşmamıza yardımcı olur” açıklamasını yaptı. Peki evde bu kış günlerinde neler ekilir? Gelin tek tek inceleyelim.

PORTAKAL VE LİMON

Tohumlar, birbirinden mesafeli olacak şekilde toprak içine 2-3 santim derinliğinde ekilmeli ve nemli bir ortamda bekletilmelidir. Güneşi seven bu meyvelerin bakımında asla fazla sulama yapılmamalıdır. Çünkü kökler çürüyebilir. Ayrıca portakal için uygun bir gübre de beslenme için önemlidir. Portakalınız büyüdükçe daha büyük bir saksıya aktarmayı da ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

TAZE SOĞAN

Üstü hafif yeşeren bir soğanı saksıya 2.5 santim derinliğe yerleştirir ve saksıyı ışık alan bir pencere kenarına koyarsanız bir hafta içinde ürünlerinizi elde edebilirsiniz. Bir soğandan çok verim almak için toprağı sürekli nemli, ancak su birikimine izin vermeden tutmalısınız. Taze soğanlar düzenli sulama yaparsanız genellikle hızlı büyür.

NANE

Marketten aldığınız taze nane demetlerinden birkaç dalı ayırın ve köklerini suda bekletin. Kökler filizlendikten sonra saksıya dikin ve saksıyı bol güneş alan bir yere yerleştirin. Toprağın nemli kalmasını sağlayın. Fazla sulamamaya dikkat edin. Nane en hızla büyüyen bitkiler arasında yer alır.

MAYDANOZ

Maydanoz tohumlarını ekmeden önce 24 saat ılık suda bekletin. Bu, çimlenmeyi hızlandıracaktır. Saksıyı veya kabı toprakla doldurun ve tohumları 1 santim derinliğe ekin. Tohumların üzerini hafifçe toprakla örtün ve sulayın. Saksıyı güneş alan bir yere yerleştirin ve toprağın nemli kalmasını sağlayın. Maydanoz fideleri 2 hafta içinde çimlenecektir.

MİNİ DOMATES

Saksıya tohumları ekmeden önce toprağı nemlendirin. Tohumlarını 1-2 santim derinliğe gömün ve üzerini hafifçe toprakla örtün. Saksıyı bir güneş alan pencere kenarına yerleştirin. Bitkiler büyüdükçe destek sağlamak için küçük bir direk kullanabilirsiniz. Genellikle 70-80 gün içinde hasat edilebilirler.

Haberin Devamı

FESLEĞEN

Tohumları 24 saat ılık suda beklettikten sonra saksıya ekebilirsiniz. Saksının cam kenarında olması gerekiyor. Düzenli sulama yapıldığında yani fazla sulanmadığında ve toprak nemli tutulduğunda fesleğenler hızla büyüyecektir. Bitki büyüdükçe, düzenli olarak uç kısımları budayarak dallarını sıklaştırın.