Ekonomi EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar’da son durum nedir? EYT kimleri kapsayacak, staj sigortası başlangıç sayılacak mı? EYT ne zaman çıkacak?

EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar’da son durum nedir? EYT kimleri kapsayacak, staj sigortası başlangıç sayılacak mı? EYT ne zaman çıkacak?

Paylaş
EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar’da son durum nedir? EYT kimleri kapsayacak, staj sigortası başlangıç sayılacak mı? EYT ne zaman çıkacak?

EYT olarak bilinin Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusunda son durum emekli olmak için gün sayan vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. En çok merak edilen konular arasında ise EYT kimleri kapsayacak, staj sigortası başlangıç sayılacak mı? EYT ne zaman çıkacak? soruları yer alıyor. İşte son açıklamalar birlikte EYT’de son durum…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu ilk olarak 1999 yılında çıkarılan yasa ile gündeme geldi. Yürürlüğe giren yasa ile prim gün sayısını dolduran çalışanlar emekli olmak için yasa ile belirtile yaşlarının gelmesini beklemeye başladı. Yıllardır kamuoyunu meşgul eden konuyla ilgili çalışmalar hız kazandı. Bakan Bilgin çalışmanın yıl başından önce Meclis’te olacağını kaydetmişti. Peki, EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar’da son durum nedir? İşte gündemdeki açıklamalarla EYT konusu…

Haberin Devamı

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamalarına göre EYT ile ilgili düzenleme Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulduktan ve onayını alındıktan sonra TBMM'ye gelecek. Düzenleme Meclis'e geldiğinde ise AK Parti ve MHP milletvekili sayısının yasa onay sayısı olan 300'ün üzerinde olması göz önünde bulundurulduğunda görüşmelerin ardından ay sonuna kadar düzenlemenin yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Şu anki gelişmelerle birlikte çalışmanın aralık ayında Meclis’te olması bekleniyor.

EYT KİMLERİ KAPSAYACAK?

EYT yasasının 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olup emeklilik için gerekli çalışma yılını ve prim gün sayısını dolduran çalışanları kapsaması bekleniyor. Ancak konuya ilişkin net bir bilgi henüz paylaşılmadı.

Haberin Devamı

STAJ SİGORTASI BAŞLANGIÇ SAYILACAK MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj ve çıraklık dönemi sigortaların EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya "Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem." yanıtını verdi.

PRİM EKSİĞİ OLANLAR EYT'DEN YARALNABİLECEK Mİ?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu EYT ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Bu düzenleme yapıldıktan sonra ilk etapta emekli olacak kişi sayısı 1 milyonun üzerinde. Dosya bazlı yaklaşık 12,5 milyon emeklimiz var. İlk etapta 1,5 milyona yakın kişinin emekli olacağı, sonra da sisteme girişin devam edeceği bir düzenleme olacak.

Yaklaşık 3-4 milyon arasında bir vatandaşımızın bu kapsamda olduğunu tahmin ediyoruz.

Hepsi bir anda olmayacak. Tabii detaylar için en doğru ağız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, benim de hocam olan sayın Vedat Bilgin olacak.

Eroğlu'nun açıklamasına göre 8 Ekim 1999 öncesinde sigorta kaydı olan ancak prim gün sayısını tamamlayamayanlar günlerini tamamladıklarında EYT düzenlemesinden yararlanabilecekler.