Ekonomi EYT yıl bitmeden tamam

EYT yıl bitmeden tamam

Paylaş
EYT yıl bitmeden tamam

EYT düzenlemesinin ocak ayına kaldığıyla ilgili söylentiler çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda bir açıklama yaparak son noktayı koydu: “Bizim hedefimiz, arkadaşlarımızla da yaptığımız görüşmelerde, bu yıl sonuna kadar EYT olayını çözmek. 2023’e asgari ücret ve EYT konusunu masamızın üzerinden kaldırarak girelim diyoruz.”

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi 8 Eylül 1999’dan önce sigorta başlangıcı olanların yaş sorununu ortadan kaldırıyor. Buna göre; erkek 25, kadın ise 20 yıllık sigortalılık süresini doldurduktan sonra 5000 gün primi de tamamladıysa hemen emekli olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in son açıklamasına göre hemen emekli olabilecek EYT’li sayısı 1.8 milyon. Düzenlemede sona yaklaşılırken ‘kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş’ konuşulmaya başlandı. Ancak şu ana kadar bu konuda hükümetten resmi bir açıklama yapılmadı.

Haberin Devamı

BORÇLANMADA ENGEL BULUNMUYOR

Normal şartlarda EYT için bir yaş sınırı beklenmiyor. EYT, zaten yasanın geçmişe doğru işletilerek yaş mağduriyetini gidermeye yönelik bir düzenleme. Yaş şartını içeren bir düzenleme olması durumunda yeni mağdurların ortaya çıkabileceği ifade ediliyor. Daha önce yine basında ‘askerlik ve doğum borçlanmaları yansımayacak’ şeklinde bilgiler de yer aldı. Daha sonra bu konuyu da düzelten açıklamalar yapıldı. Yani askerlik sigorta başlangıcından önce yapıldıysa veya staj sigortasından sonra doğum gerçekleştiyse borçlanma yoluyla emeklilik başlangıcı öne çekilebilecek.

2023’E GİRERKEN İKİ KONU DA ÇÖZÜLECEK

Tüm bu tartışmaların sonunda EYT’nin yeni yıla kaldığıyla ilgili de söylentiler ortaya çıktı. İşte bu konuya Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamayla son noktayı koydu. Türkmenistan ziyareti dönüşünde gazetecilere açıklama yapan Erdoğan, “Bizim hedefimiz, arkadaşlarımızla da yaptığımız görüşmelerde, bu yıl sonuna kadar emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olayını çözmek. Asgari ücret meselesiyle ilgili çalışmalar da aynı şekilde zaten yoğun bir şekilde devam ediyor. 2023’e bu iki önemli konuyu masamızın üzerinden kaldırarak girelim diyoruz. Çalışma bu istikamette devam ediyor. İnşallah güzel bir neticeye varır ve böylece de adımı atarız” dedi.

Haberin Devamı

KIDEM İÇİN 150 MİLYAR

Teknik sorunları çözülen EYT’de işverenlerin kıdem tazminatı yükünü hafifletmek için Hazine destekli uygun faizli kredi imkanı devreye alınacaktı. Bu konuda detaylar ortaya çıkmaya başladı. Hazırlıkları devam eden paketin başlangıç aşamasında, 150 milyar lira düzeyinde bir kefalet büyüklüğü ile açıklanması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından açıklanacak paketlerde ödemesiz dönem imkanının yanı sıra en az yüzde 75 kefalet oranı olması öngörülüyor. Krediler amacı dışında kullanılamayacak.