Ekonomi EYT'den emekli olacaklar dikkat! İkinci kıdem tazminatı için emsal karar

EYT'den emekli olacaklar dikkat! İkinci kıdem tazminatı için emsal karar

Paylaş
EYT'den emekli olacaklar dikkat! İkinci kıdem tazminatı için emsal karar

Yaklaşık 5 milyon vatandaşı kapsayan ve 2.2 milyon kişiye hemen emeklilik yolunu açacak emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelerek yasalaşması bekleniyor.

Tam bu süreçte emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmayı planlayanlara yönelik Yargıtay’dan çok önemli bir karar çıktı. Yargıtay, emeklilik sebebiyle işten ayrılan çalışanın tekrar aynı işyerinde çalışmaya başlaması halinde, emekli olunan tarihte kıdem tazminatı ödendiği için çalıştığı ikinci dönem için kıdem tazminatı ödenmemesi gerektiğine hükmetti. Bu noktada ince bir detay bulunuyor. Uzmanlar da çalışmayı planlayan EYT’liler için kıdem tazminatı uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

AYNI İŞ YERİNDE DEVAM ETTİ

Olay şöyle gelişti: Bir kamu kurumunda taşeron firma bünyesinde çalışan işçi, emekliliğe ayrıldıktan sonra aynı işyerinde devam etti. Daha sonra istifa eden işçi, tazminat alamadığını belirterek İş Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Davacı işçi, kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının davalılardan tahsilini talep etti. Davalı şirket, talep edilen alacaklardan sorumlu tutulmalarının yerinde olmadığını ileri sürerek davanın reddini istedi. Mahkeme, kıdem tazminatının işçinin istifa ettiği aydaki aldığı ücret üzerinden hesaplanması gerektiğine hükmetti. Taşeron şirket, kararı temyiz edince devreye Yargıtay 9’uncu Hukuk Dairesi girdi.

Haberin Devamı

İSTİFA EDERSE DURUM DEĞİŞİYOR

Yüksek mahkemenin kararında; davacının Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yaşlılık aylığı almaya başlamasına rağmen asıl işverene ait işyerinde kesintisiz çalıştığı, bu çalışmasının istifa ile sonuçlanması sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanamayacağı hatırlatıldı. Kararda şöyle denildi: “Davacının emeklilik tarihinden sonraki çalışması istifa ile sona erdiğinden bu döneme ilişkin çalışma süresi ile bu dönem sonundaki ücrete göre kıdem tazminatı hesaplanması yerinde değildir. Kıdem tazminatının hesaplanmasında esas alınması gereken (son) ücret, davacının emeklilik tarihindeki ücrettir.” Karardan da anlaşılacağı gibi, emekli olup kıdemi almadan çalışmaya devam edenler için emeklilik tarihindeki ücret baz alınacak. Bu nedenle uzmanlar emekli olunduğu anda tüm hakların alınması gerektiğini belirtiyor.

‘EMEKLİ OLUNCA HAKLARI SIFIRLAYIN’ ÖNERİSİ

Uzmanlar, EYT düzenlemesiyle emekli olup, aynı işyerinde çalışmayı planlayanlar için ‘kıdem tazminatını alın’ uyarısında bulundu. Uzmanlar, “Emeklilik için müracaat edildiği andan itibaren SGK’dan aldığınız yazıyı işverene ibraz edin ve kıdem tazminatınızı alın. Çalışmaya devam etseniz de Yargıtay’ın kararında olduğu gibi mağdur olabilirsiniz. İlerleyen yıllarda mağduriyet yaşamamak için emekliliğe ayrıldığınız tarihte tazminatınızı alın” diyor.

Haberin Devamı