Ekonomi Gram altında rekor

Gram altında rekor

Paylaş
Gram altında rekor

Gram altın cuma günü 1.215 liraya çıkarak rekor kırdı. Çeyrek altın 1.973 lira, cumhuriyet altını 8 bin 119 liradan satılıyor. Altının bir süre daha yüksek kalmaya devam etmesi bekleniyor.

Piyasalar son 1 haftadır ABD bankacılık krizi altında rota çizmeye çalışıyor. Özellikle ABD’deki Silikon Vadisi’nin en önemli bankalarından birisi olan Silicon Valley Bank’in (SVB) batışı dünya gündemine bomba gibi düştü. Bu, 2008 krizinden sonra ABD’deki en büyük banka krizi oldu. Krizin yayılacağı endişesi artarken bu kez de sahneye First Republic Bank çıktı. 11 büyük bankadan 30 milyar dolarlık mevduat alan First Republic Bank’a yönelik endişeler şimdilik durdu.

Haberin Devamı

KURTARMA HAMLELERİ

Öte yandan Silicon Valley Bank’in iflasının ardından bankacılık sistemine yönelik başlayan endişeler Avrupa’da Credit Suisse eksenli devam etmişti. Credit Suisse’e yönelik endişeler de İsviçre Merkez Bankası’nın bankaya 54 milyar dolarlık borç vereceğinin açıklanmasıyla dindirilmişti. Özetle dünyadaki bankacılık krizi endişesi, yatırımcıların güvenli liman altına olan talebini artırdı. Uluslararası piyasalarda ons (31.1 gram) altın 1988 dolara ulaşarak 1.5 ayın zirvesine yükseldi.

1400 LİRA HESAPLARI

Gram altın cuma günü 1.215 liraya çıkarak rekor kırdı. Çeyrek altın 1.973 lira, cumhuriyet altını 8 bin 119 liradan satılıyor. Altının bir süre daha yüksek kalmaya devam etmesi bekleniyor. Fakat burada Fed’in önümüzdeki hafta açıklayacağı faiz kararı etkili olacak. Son yaşananlardan sonra Fed’in sert faiz artırımı yapmayacağı hatta faiz artırımında frene basabileceği ihtimalleri artmış durumda. Bu ihtimal de altının elini güçlendiriyor. Uzmanlar, gram altında “1.400-1.500 lira” öngörülerini koruyor.

Haberin Devamı

FED’E BAĞLI DÜŞMÜŞTÜ

Ons altında Ağustos 2020’de pandemide ortaya çıkan finansal depremin etkisiyle 2 bin 72 dolar seviyesi görülmüştü. 2 bin dolar seviyesi en son Mart 2022’de kırılmıştı. ABD Merkez Bankası Fed’in sert faiz artırımına gidebileceğini fiyatlayan ons altın 10 gün önce 1809 dolara kadar gerilemişti. Buna bağlı olarak da gram altın 1.100 liraya kadar düşmüştü. Ancak banka batıklarıyla hızlı bir yükseliş yaşandı ve gram altın 100 liranın üzerinde değer kazandı.