Ekonomi Hibrit santrale yatırım artıyor

Hibrit santrale yatırım artıyor

Paylaş
Hibrit santrale yatırım artıyor

Türkiye’nin 18 ilinde tamamı yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluşan 700 megavat (MW) gücünde elektrik üretim portföyüne sahip Akfen Yenilenebilir Enerji, kapasitesini 2025 yılı sonuna kadar yaklaşık 1200 MW düzeyine çıkarmayı hedefliyor.

Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Mustafa Kemal Güngör, “Önümüzde yatırımlarla dolu 2 yılımız var. Ciddi yatırımlarımız olacak” dedi. Güngör, bu kapsamda yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

3 GÜNEŞ SANTRALİ

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin şu anda 12 hidroelektrik santrali (HES), 35 güneş enerjisi santrali (GES) ve 6 rüzgar enerjisi santrali (RES) projesiyle faaliyet gösterdiğini anlatan Güngör, 2023 yılında gerçekleştirilen başarılı halka arzın ardından yatırım atağına başladıklarını belirtti. Güngör, 3 yeni hibrit GES yapımına başladıklarını ifade ederek, “Toplam kurulu gücü 66 MW büyüklüğünde olacak 3 hibrit güneş enerji santrali Osmaniye ve Çanakkale’de yer alacak” dedi.

BU YIL BAŞLIYOR

Mustafa Kemal Güngör, şöyle devam etti: “Osmaniye’deki Sarıtepe ve Demirciler rüzgâr enerji projelerinin alanlarında hayata geçirilecek 2 hibrit GES projesinden Demirciler Hibrit GES projesi 13.27 MW, Sarıtepe Hibrit GES projesi ise 12.98 MW güce sahip olacak. Yapımına başlanılan üçüncü hibrit GES projesi ise Çanakkale’deki Üçpınar RES sahasında hayata geçecek. Bu hibrit projenin kurulu gücü 40 MW olacak. Anahtar teslim sözleşmesi imzalanan projeler 2024 yılı içerisinde tamamlanarak enerji üretmeye başlayacak.”

Haberin Devamı

DEPOLAMA TESİSLERİ

Önümüzdeki dönemde depolamalı üretim tesislerinin çok hızlanacağını ancak gelir modelinin netleşmesi gerektiğini anlatan Güngör, bu alanda da yatırım yapacaklarını kaydetti. Güngör, “Aldığımız ve alacağımız önlisanslar ile 80 MW kurulu güce sahip 2 depolamalı GES ve 205 MW kurulu güce sahip 4 depolamalı RES olmak üzere toplam 285 MW düzeyinde yeni yatırımları hayata geçireceğiz” diye konuştu.

100 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

Geçtiğimiz yaz Çanakkale’de yaklaşık 2 bin 500 hektarlık alan yanmıştı. Akfen Holding, çatısı altındaki tüm şirketlerin katılımıyla, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı anısına Çanakkale’de 100 bin ağaçlık “Akfen 100’üncü Yıl Hatıra Ormanı”nı hayata geçirdi.

Holding, RES yatırımlarının bulunduğu Çanakkale’de düzenlenen törenle ilk fidanları toprak ile buluşturdu. 100 bin adet karaçam ve kızılçam ağacının dikileceği bölgedeki orman arazi varlığı yaklaşık 1 milyon metrekare daha artacak.