Ekonomi IBAN kiralayanlara hapis cezası

IBAN kiralayanlara hapis cezası

Paylaş
IBAN kiralayanlara hapis cezası

IBAN kiralayanlar dikkat. Ticaret Bakanlığı, bir banka hesabının maddi menfaat karşılığında başka kişiler tarafından kullanılmasının yasal olmadığını vurgulayarak bu tür faaliyetlerde bulunanların 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

Son dönemde sosyal medyada ‘Banka hesabınızı (IBAN) kiralayın, yüksek kazanç sağlayın’ paylaşımları çoğalıyor. Konuyla ilgili harekete geçen Ticaret Bakanlığı, IBAN kiralama ilanlarına karşı vatandaşları uyardı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, dolandırıcıların çeşitli platformlar üzerinden tüketicilere ulaşarak IBAN’larını kiraladığı, yasadışı kanallardan elde ettikleri paranın transferini de bu hesaplar üzerinden gerçekleştirdiği aktarıldı.

Haberin Devamı

ÖĞRENCI, EV KADINI...

Açıklamada, dolandırıcıların, hedef olarak belirledikleri kişilere çeşitli yöntem ve vaatlerle ulaşmaya çalıştığına işaret edildi. Buna göre, araç ya da ikinci el ürün alım satım siteleri, sosyal medya platformları, yatırım tavsiyesi veren platformlar gibi sıkça kullanılan kanallar üzerinden tüketicilerin karşısına çıkan dolandırıcıların, öğrenci, ev kadını gibi gelir kaynağı görece kısıtlı olan veya yaşlı, engelli gibi daha hassas tüketicileri hedef aldığı bildirildi.

BU UYARILARI NOT ALIN

Bakanlık vatandaşların bu konuda dikkat etmesi gereken hususlar konusunda şu uyarılarda bulunuldu:

* Merak uyandıran aramalara, e-posta, kısa mesaj ve sosyal medya reklamlarına karşı temkinli olun.
* Kimlik, hesap bilgileri, kişiye özel şifre ya da parola gibi hassas bilgiler paylaşılırken dikkat edin.
* Gönderilen her bağlantıyı tıklamayın, elektronik cihazları virüslere karşı koruyun.
* Aldatıcı tekliflere, özellikle de normalin dışında cazip olanlara karşı tedbiri elden bırakmayın.

Haberin Devamı

6 AYDAN 1 YILA KADAR

Açıklamada, hesapta gerçekleşen işlemlerle ilgili sorumluluğun doğrudan hesap sahibine ait olduğuna dikkat çekilerek, bu tür durumlarla karşılaşıldığında, ödeme dahil her türlü hesap işlemini gerçekleştirmeden önce kontrol ve teyit etmenin önemli olduğu bildirildi. Açıklamada, “Bir banka hesabının maddi menfaat karşılığında başka kişiler tarafından kullanılmasına izin vermek, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu’na göre suç teşkil ediyor. Hesap sahibi, hesabının başkası tarafından kullanıldığını bankaya bildirmezse, 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası riskiyle karşı karşıya kalabilecektir” ifadelerine yer verildi.

YÜZDE 10 KAR PAYI VAADI

Banka hesabını kullandıran kişinin kendi rızasıyla banka hesabını kullandırttığı için baş şüpheli olarak hakkında işlem yapıldığını anlatan Adli Bilişim Uzmanı Avukat Emre Akman, dolandırıcıların kiralanan hesap sahibini, yatacak paranın üzerinden pay vermek vaadiyle kandırdığını söyledi. Akman, “Müvekkillerimize banka hesabını kullandırmak için ‘Size yüzde 5, yüzde 10 kâr vereceğiz’ şeklinde teklifler sunulmuş. Bu vaatlere kanmayın. Hesabınıza habersiz para gelirse paranın geldiği hesaba iade edin. Durumu adli makamlara bildirin. Aksi durumda soruşturma dosyasına dahil edilirsiniz” dedi.

Haberin Devamı