Ekonomi Karadeniz gazı için vana açıldı

Karadeniz gazı için vana açıldı

Paylaş
Karadeniz gazı için vana açıldı

Karadeniz doğalgazı iletim hattına verilmeye başlandı.

Dün bir televizyon programına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Kuyulardan vanaları açarak deniz altındaki ana iletim hattına gazı basmaya başladık. Perşembe günü Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle projemizin ilk fazını açacağız. 30 saatte karaya çıkacak. 20 Nisan Perşembe onu karaya çıkaracağız. İlk etapta 10 kuyu üretime alınacak. Kuyu sayısını 3 yıl içinde 40 milyon metreküpe kadar çıkaracağız” dedi.

Haberin Devamı

MÜJDELİ HABER PERŞEMBE

İkinci faz bitince tüm konutların gaz ihtiyacının karşılanabileceğini anlatan Bakan Dönmez, “Faz 3 ile üretim miktarımız 60 milyon metreküpe çıkacak. Faz 3’ün planlaması 2028 yılı” diye konuştu. Dönmez, yeni dönemde doğalgaz fiyatlarına ilişkin de şu açıklamayı yaptı: “Gazı sisteme verdikten sonra vatandaşlar faydayı fiilen yaşayarak görecek. Cumhurbaşkanımızın müjdeleri olacak. İthal ettiğimiz gazı hâlâ konuta sübvansiyon uygulayarak veriyoruz. Daha ekonomik bir şekilde vatandaşa yansıtacak bir müjdeyi paylaşacağız.”

MAYISTA HANELERDE

Karadan 170 kilometrelik deniz açıklığında keşfedilen doğalgaz rezervleri, denizin 2 bin 200 metrelik tabanına kurulan kuyulardan çıkartılarak borular vasıtasıyla Filyos Limanı’nda kurulan doğalgaz işleme tesislerine getirilecek. Projede, karada 8 binden fazla denizde ise 2 bin 500 kişi mesai harcadı. Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkı sağlayacak olan doğalgaz rezervi Fatih, Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerinin çalışmaları sonucu karaya getirilecek. 53 yardımcı geminin de eşlik ettiği projede ilk etapta çalışmaların sürdüğü kuyulardan çıkartılacak olan yerli ve milli doğalgaz tesislerde işlendikten sonra 36 kilometre mesafeden ulusal ağa aktarılacak. Karadeniz’deki toplam gaz rezerv miktarı 710 milyar metreküpe çıktı. 500 milyar doları aşan değeriyle büyük yankı uyandıran doğalgazın mayıs ayı başından itibaren hanelerde kullanılması bekleniyor.

Haberin Devamı