Ekonomi Kasım ayında kiralara yüzde kaç zam yapılacak? Kasım ayı kira artış oranı ne kadar? Örnek kira artışı hesaplama

Kasım ayında kiralara yüzde kaç zam yapılacak? Kasım ayı kira artış oranı ne kadar? Örnek kira artışı hesaplama

Paylaş
Kasım ayında kiralara yüzde kaç zam yapılacak? Kasım ayı kira artış oranı ne kadar? Örnek kira artışı hesaplama

Kasım ayı kira artış oranı hem kiracılar hem de ev sahipleri tarafından merak ediliyor. Ekim ayı enflasyon oranları 3 Kasım saat 10.00 itibariyle açıklandı. Buna göre Ekim TEFE-TÜFE enflasyon oranları da belli oldu. Peki, Kasım ayı kira artış oranı ne kadar? Kasım ayında kiralara yüzde kaç zam yapılacak? İşte örnek kira artışı hesaplaması…

Kasım ayı kira artış oranı, ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla yeniden gündeme geldi. Kira artış oranı normal şartlarda bir yıllık enflasyon verilerine göre belirleniyor, bu da kiracıların ve ev sahiplerinin TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerini yakından takip etmesine neden oluyordu. Ancak geçtiğimiz aylarda Meclis’ten geçen düzenleme ile kira artış oranında bir üst sınır getirildi. Böylelikle ev sahiplerinin isteyebileceği en üst oran da her ay için sabitlendi. Peki, Kasım ayında kiralara yüzde kaç zam yapılacak?  İşte yanıtı ve örnek kira artış oranı hesaplama tablosu...

Haberin Devamı

KASIM AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR?

Kira artış oranı hesaplanırken bundan önceki dönemlerde bir önceki ayın enflasyon rakamlarının açıklanması ile belli oluyor ve bu oran hesaplanırken, bir yıllık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) dikkate alınıyordu.

Ancak geçtiğimiz aylarda hayata geçirilen yeni uygulama ile kira artış oranına bir üst sınır getirildi. Buna göre kiralara en fazla yüzde 25 oranında zam yapılabilecek. Yani yıllık TÜFE oranı yüzde 50 bile olsa bir evin kirasına en fazla yüzde 25 oranında zam yapılacak.

Konuya ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek Kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde Artış yapılabilme imkanı getiriliyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

KASIM AYINDA KİRALARA YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK?

Adalet Bakanı tarafından kamuoyu ile paylaşılan yeni düzenlemeye göre kiralara artık en fazla yüzde 25 oranında zam yapılabilecek. Yüzde 25’in altındaki bir kira artış oranı ev sahibinin isteği dahilinde uygulanabilirken, ev sahibi yüzde 25’in üzerinde bir zam talebinde bulunamayacak.

ÖRNEK KİRA ARTIŞI HESAPLAMA

Eski kira: 2000 TL (En fazla yüzde 25 zam) yeni kira 2500 TL

Eski kira: 2500 TL (En fazla yüzde 25 zam) yeni kira 3125 TL

Eski kira: 3000 TL (En fazla yüzde 25 zam) yeni kira 3750 TL

Eski kira: 3500 TL (En fazla yüzde 25 zam) yeni kira 4375 TL

Eski kira: 4000 TL (En fazla yüzde 25 zam) yeni kira 5000 TL

Eski kira: 4500 TL (En fazla yüzde 25 zam) yeni kira 5625 TL

Eski kira: 5000 TL (En fazla yüzde 25 zam) yeni kira 6250 TL