Ekonomi Kiracıya boşanan ev sahibi şoku! 1 aylık süreye dikkat: Sözleşmeye rağmen...

Kiracıya boşanan ev sahibi şoku! 1 aylık süreye dikkat: Sözleşmeye rağmen...

Paylaş
Kiracıya boşanan ev sahibi şoku! 1 aylık süreye dikkat: Sözleşmeye rağmen...

İstanbul'da bir vatandaş, ev sahibinin eşinden boşanacağını ve evi karısına devredeceğini öğrendi. Peki evin el değiştirmesi kiracıyı nasıl etkiler? Yeni ev sahibi sözleşmeye rağmen kiracıyı tahliye edebilir mi? Avukat Ayşe Hüseyinoğlu 1 aylık kritik süreye dikkat çekti.

Posta.com.tr/ Özel haber İstanbul'da bir ev sahibiyle anlaşarak kira sözleşmesine imza atan vatandaş, ev sahibinin karısından boşanacağını ve kiralanan evi boşanacağı karısına devredeceğini öğrendi. Peki, yeni mülk sahibi olan kadın, 1 yıllık sözleşmenin bitmesini beklemeden kiracıdan evi tahliye etmesini isteyebilir mi? 

Haberin Devamı

Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, "Boşanma sonrası maliki olduğu evin eski eşe devredilmesi durumunda, eski eş evin yeni maliki sıfatını alır. Yeni ev sahibi, kiralananı edinme tarihinden itibaren sözleşmenin tarafı haline gelir." dedi.

NORMALDE 1 YILLIK SÖZLEŞMENİN TAMAMLANMASI GEREKİYOR

Mevcut ev sahibinin de ihtiyaç halinde tahliye davası açabileceğini hatırlatan Hüseyinoğlu, "Ancak ev sahibi, sözleşme bitim tarihinden itibaren 1 aylık süre içerisinde tahliye davası açabilir" diye konuştu.

EL DEĞİŞTİRİRSE DURUM FARKLI

Avukat Hüseyinoğlu, evin el değiştirmesi durumunda ise kritik 1 aylık süreye dikkat çekti.

"Evin el değiştirme durumunda ise; yeni malik, kiralananı edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya yazılı bir bildirimde bulunmak şartıyla 6 ay içerisinde evi tahliye etmesini talep edebilir. 6 aylık süre içinde kiralananın tahliye edilmemesi durumunda, tahliye davası açabilir. Aynı şekilde yazılı bir bildirimde bulunmaksızın yeni malik, sözleşme bitim tarihinden itibaren 1 aylık süre içerisinde de ihtiyaç sebebiyle tahliye davası da açabilir.”

Haberin Devamı

 KİRA ARTIŞ ORANI BELLİ OLDU

Öte yandan enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından iş yerlerine yapılacak kira zammı netleşti.

Mayıs ayı Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte iş yerlerini ilgilendiren kira artış oranları da belli oldu. Mayıs ayı verilerine göre iş yerlerinin kira artış oranları yüzde 63,72 olarak belirlendi.

KONUTLARDA YÜZDE 25

Konutlarda ise Temmuz 2023 tarihine kadar kira artış oranları yüzde 25 olarak gerçekleştiriliyor. Bu tarihten sonra da Temmuz 2024 yılına kadar kira artışlarının yüzde 25'te sabit tutulması bekleniyor.