Ekonomi Konutta finansmana fon çözümü

Konutta finansmana fon çözümü

Paylaş
Konutta finansmana fon çözümü

Gayrimenkul sektöründe son iki yıldır fiyatlar gündemde. Hem küresel ölçekte hem de Türkiye’de artan maliyetler nedeniyle yeni üretilen konutların fiyatları yükseldi. Kredi şartları da ağırlaşınca talep beklemeye geçti. Üreticiler de arzı yavaşlattı. Alt ve orta gelirli konuta erişemeyince sektör de alternatif araçlara yöneldi. Bu kapsamda konut fiyatından daha az rakamlarla da yatırım yapmaya imkan sağlayacak ‘Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları’ öne çıktı. Şirketler fon kurmak için hazırlıklarını yaparken, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) düzenlemesi bekleniyor.

YATIRIM İMKANI

Haberin Devamı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, geçtiğimiz günlerde Gayrimenkul Proje Fonu çalışmaları yaptıklarını açıklamış ve “Proje Gayrimenkul Yatırım Fonlarının kurulmasına izin verilmesi ile; ülkemizde konut arzının artırılmasına katkıda bulunulacak, yatırımcıların gayrimenkul projelerine yatırım yapabilmelerine olanak sağlanarak getiri imkanları artırılacak” demişti. Mars International CEO’su Hakan Bucak da sektörün Gayrimenkul Proje Finansman Fonu düzenlemesini beklediğini belirterek, “Talep zaten çok arttı, bu taraf 2024 yılında çok büyüyecek” dedi.

FİYAT VE GÜVEN DİSİPLİNİ

Bu adımla sektörde kurumsallaşma sürecinin başlayabileceğini belirten Bucak, şöyle konuştu: “Ayrıca sektörün en önemli ihtiyacı olan ‘fiyat ve güven disiplini’ oluşmasına önemli bir destek olacak. Artık bir grup kişi veya şirket sahipleri fon kurup, yatırımcılardan fon toplayıp, inandığı projeye veya arsaya yatırım yapabilecek. Yatırım yapılan her ürün SPK değerlemesine tabi olacağından satın alma fiyatları değerlemenin aynısı ya da altında olmak zorunda olacak. Bu da fiyat disiplinini sağlayabilir. İkinci olarak ise sektörde güven ortamı oluşur. Bir garanti olmadan yatırım yapmanız mümkün olmayacaktır.”

Haberin Devamı

VERGİSEL TEŞVİKLER

Fon ile bir arsa geliştirme yatırımının da mümkün olabileceğini söyleyen Bucak, “Geliştirmek istenen arsayı almak için yine para toplayıp, bu arsayı yine değerleme yoluyla alabileceksiniz. Özetle 10 milyon lira verip 1+1 alacağınıza 100 bin lira verip 1 milyar liralık projenin ortağı olabileceksiniz. 2024’te çok fazla gayrimenkul proje finansman fonu kurulumunu duyacağız. Finansman sağlamanın en rasyonel çözümü bu” dedi. Bucak, fonlarda önemli vergisel teşviklerin de olacağını ifade etti.