Ekonomi Körfezde turizm çıkarması

Körfezde turizm çıkarması

Paylaş
Körfezde turizm çıkarması

Başta Dubai, Abu Dabi, Suudi Arabistan olmak üzere Türkiye de fuarda büyük tanıtım yaptı. Ortadoğu ve Körfez bölgesinden akın başlıyor, bu yıl 6 milyon turist bekleniyor.

Koronavirüs sonrasında dünya genelinde turizm sektöründe toparlanma hızla devam ediyor. 1-4 Mayıs tarihleri arasında Dubai Dünya Ticaret Merkezi’nde (DWTC) gerçekleştirilen Arabian Travel Market (ATM) fuarı ülkelerin turizm atağına sahne oldu. Başta Dubai, Abu Dabi, Suudi Arabistan gibi destinasyonlar fuara çıkarma yaparken Türkiye de büyük tanıtım yaptı. Bu yıl 60 milyon turist, 56 milyar dolar gelir hedefi koyan Türk turizm sektörü, Ortadoğu ve Körfez bölgesinden gelen turistin yol haritasını çizdi. Geçen yıl 5 milyona yakın turistin ağırlandığı bölgeden bu yıl yüzde 20’lik artışla 6 milyon turist bekleniyor. Diğer yandan turizm yatırımlarına hız veren Dubai de başta Körfez ve MENA ülkeleri olmak üzere Türkiye’den de giden turist sayısında yükseliş hedefliyor.

Haberin Devamı

HAZİRAN-EKİMDE ARTACAK

Fuarda Türkiye, 414 metrekarelik stantta Turizm Geliştirme Ajansı’nın (TGA) önderliğinde 39 sektör temsilcisi ve alt katılımcı ile birlikte yerini aldı. Fuarda görüştüğümüz sektör temsilcileri, bu yıl Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi, İstanbul depremi korkusu ve Ramazan ayının etkisiyle ilk çeyrekte bölgeden gelen turist sayısında yüzde 20’lik kayıp yaşandığını hatırlarak, Ortadoğu ve Körfez pazarında hareketliliğin yeni yeni başladığını, haziran ayından itibaren ise bölgeden akın başlayacağını belirtti. Bu pazarın en yoğun sezonunun haziran-ekim ayları olduğunu belirten sektör temsilcileri, bu dönemde yoğun taleple ilk çeyrekteki kaybın telafi edileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

KONGRE BAĞLANTISI

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, Ortadoğu ve Körfez bölgesinden gelecek turistin rotasının bu fuarda çizildiğini belirterek, “Haziranın ikinci haftasından itibaren bu bölgede okulların tatile girmesiyle birlikte çok güçlü bir talep var. Bu yıl bölgeden gelen turist sayında yüzde 20 artış bekliyoruz. Bölgeden gelen turist, İstanbul’dan Yalova, Bursa, Trabzon gibi illere de gidiyor. Dolayısıyla şehir otellerine de katkıları muazzam” dedi. Fuarda önemli kongre bağlantıları da yapıldı. İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) Genel Müdürü Cemil Hakan Kılıç, merkezi Amerika’da bulunan enerji alanında faaliyetleri olan bir dernek ile 2026’da İstanbul’da 1000 kişilik bir kongre düzenlemek için sözleştiklerini açıkladı.

EN HIZLI TOPARLANAN DESTİNASYON: DUBAI

YÜZDE 98’İNİ YAKALADI

Fuarda Dubai Ekonomi ve Turizm Departmanı (DET) ve Emirates öncülüğünde Dubai’nin turizm yatırımlarına ilişkin de bilgi aldık. Bölgenin en güçlü turizm merkezlerinden olan Dubai, pandemi sonrasında en hızlı toparlanan destinasyonlardan oldu. Dubai Ekonomi ve Turizm Departmanı’nın (DET) son verilerine göre Dubai, 2022’nin aynı dönemindeki 3.97 milyon turiste kıyasla, 2023’ün ilk çeyreğinde 4.67 milyon günlük uluslararası ziyaretçi ağırladı. Buna göre, Dubai’de 2023’ün ilk çeyreğinde pandemi öncesi seviyelerin yüzde 98’ine ulaşıldı.

Haberin Devamı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNE ÇIKTI

2023’ün ilk çeyreğinde uluslararası ziyaretlerdeki dikkate değer büyüme, Dubai’yi küresel turizm sektörünün toparlanmasında öncü rol oynayan ana destinasyonlardan biri olarak konumlandırdı. Dubai, turizme yönelik yeni yatırımlarıyla turistlerin her gelişinde keşfedeceği yeni turistik alanlar yaratırken, sürdürülebilir büyümeye yönelik daha gelişmiş, kapsayıcı ve uzun vadeli bir yaklaşıma doğru yöneldi.

TÜRKİYE’YE KOLTUK KAPASİTESİNİ ARTIRACAK

Fuarda dev bir stantla yer alan Emirates de koltuk kapasitesini artırıyor. Türkiye çıkışlı ve gelişli yüzde 13 artacak olan koltuk kapasitesi ile Emirates Türkiye, geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 85’in üzerinde yolcu ağırlamayı hedefliyor. Şirket, 2024 yılı sonunda Türkiye’de de hizmete girecek olan premium ekonomi sınıfı ile yolcularına konforlu ama daha hesaplı bir ürün sunacak. Emirates’in şu an için Dubai-İstanbul arasında günde üç uçuş olmak üzere, haftada toplam 21 seferi bulunuyor. 2022-2023 mali yılında İstanbul’dan Dubai’ye 70 binden fazla yolcu taşıyan Emirates, 2023-2024 mali yılında ise 130 binden fazla yolcu taşımayı hedefliyor. Şirket ayrıca sürdürülebilirlik konusunda birçok girişim ve etkinlik planlıyor.

Haberin Devamı