Ekonomi Liselilerden müthiş proje! Çevreci ürün al indirimi kap

Liselilerden müthiş proje! Çevreci ürün al indirimi kap

Paylaş
Liselilerden müthiş proje! Çevreci ürün al indirimi kap

İstanbul Pierre Loti Lisesi öğrencileri Fergan Öztürk ve Can Peksavaş, ekolojik ürün alışverişlerinde indirim yapacak özel bir mobil ödeme sistemi geliştirdi. Ödül alan projenin yıl sonuna kadar hizmete girmesi hedefleniyor. Bu tür projelerin gençlere de ilham olması amaçlanıyor./ Murat Gülderen- POSTA

Dünya çapında 115 şehirde faaliyet gösteren teknoloji ve startup topluluğu French Tech, Türkiye’deki Fransız liselerini kapsayan özel bir yarışma düzenledi. ‘Geleceğini Hack’le’ adlı yarışmaya 9 liseden 110 öğrenci, 30 proje ile başvururken bunların 5’i finalist olarak dereceye girdi. Sürdürülebilirlik konularında geleceğe yön verecek projeler arasında en büyük ilgiyi harcadıkça kazandıran çevreci mobil ödeme sistemi ‘Zyla’ çekti.

Haberin Devamı

YATIRIMCI TURUNA GERİ SAYIM BAŞLADI

İstanbul Pierre Loti Lisesi öğrencileri Fergan Öztürk ve Can Peksavaş’ın geliştirdiği bu sistem, ekolojik yani çevreye duyarlı bir ürün satın alındığında ürün fiyatının bir kısmı tüketiciye iade ediliyor. Böylece bu tür alışverişler yapıldıkça yeşil tüketimin hızla artması hedefleniyor. Bu yılın sonuna kadar tamamlanması ve hizmete sokulması planlanan uygulama için şimdi yatırımcı turuna çıkılacak.

TÜM DOĞA DOSTU ŞİRKETLER RADARDA

Mobil uygulama için ilk etapta 2 milyon TL civarında bir yatırıma ihtiyaç olduğunu söyleyen Fergan Öztürk, böyle bir projeye ciddi bir ihtiyaç olduğunu belirterek, “Ekolojik ürün indirimleri için başta zincir marketler olmak üzere tüm doğadostu ürün satışı yapan şirketler ile anlaşmayı planlıyoruz. Yatırımcı turumuzda ise bankaların da dikkatini çekeceğiz. Ayrıca yarışmayı düzenleyen French Tech’ten de destek alabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

DOĞAL KAYNAKLAR HIZLA TÜKETİYOR

Zyla’nın geliştiricilerinden Can Peksavaş da şunları ifade etti: “Doğal kaynaklarımız hızla tükeniyor. Bu proje ile ekolojik ve sürdürülebilir ürünlerin daha uygun fiyata satılmasını ve böylece bu tür ürünlerin yaygınlaşmasını destekliyoruz. Ödeme sistemi uygulamamızı ilerletmek ve mutlaka bir melek yatırımcının yardımıyla en kısa sürede hayata geçirmek istiyoruz. Uygulamamız tüm Appstore’larda yer alacak.”

ÖDÜLLER FRANSIZ SARAYI’NDA VERİLDİ

Türk startup’larının Fransa’ya açılmasına, Fransız startup’larının da Türk pazarına girişine yardımcı olmak ve kolaylaştırmak misyonunu üstlenen French Tech’in düzenlediği bu yarışmanın sponsorları arasındaysa Edenred, Michelin, Groupe SEB, Euromaster, VR Future, Groupama, Arkema, Fransız Enstitüsü ve 42 İstanbul yer aldı. Finalistler, İstanbul’daki Fransız Sarayı’nda Fransa Büyükelçisi Herve Magro ve Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin’ın ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte projelerini sundular.

GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEN SABUN PROJESİ

Ödül alan diğer projeler arasında Galatasaray Lisesi öğrencilerinin okullarda üretilmiş yüzde 100 geri dönüştürülmüş sabun projesi ve Ankara Tevfik Fikret Lisesi öğrencilerinin suyu yeniden kullanan ve insan atıklarını enerjiye dönüştüren bir tuvalet geri dönüşüm projesi de yer aldı. Iyzico CEO’su Orkun Saitoğlu, Uludağ İçecek Stratejik Planlama Müdürü Nuri Cem Erbak, Business France Temsilcisi Cecile Lavigne, Creators for Good Kurucusu Solène Pignet Akdağ ve Total Fransa eski CEO’su Michel Malandain, jüri üyesi olarak projeleri değerlendi. 

Haberin Devamı