Ekonomi Markalı konuta ilan portalı geliyor! Fiyatlar tarihçesi de ortaya çıkacak

Markalı konuta ilan portalı geliyor! Fiyatlar tarihçesi de ortaya çıkacak

Paylaş
Markalı konuta ilan portalı geliyor! Fiyatlar tarihçesi de ortaya çıkacak

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), güvenilir alım-satım imkanının sağlanacağı yeni bir ilan platformu kurmaya hazırlanıyor. GYODER’in geliştirdiği yeni pazar yeri ile son dönemde gündemden düşmeyen fiyatlar konusundaki manipülasyon ve fırsatçılık endişesinin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Meltem Kara Söyleyenoğlu / Posta -  Platformda ilk etapta sıfır konutlar yer alacak. Satılık ve kiralık seçenekleri bir arada bulunacak. GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, platformu yıl sonuna doğru, eylül ayı gibi devreye almayı hedeflediklerini, ismi üzerinde çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

ÖNCE SIFIR EVLER

GYODER’in 2023 yılı vizyonunun paylaşıldığı toplantıda konuşan Kalyoncu, platformla ilgili şu bilgileri verdi: “Sıfır konuttan başlayacağız. Bir ilan sitesi olacak dolayısıyla buradan satın alma, kiralama yapılabilecek. Yalnızca GYODER üyelerinin projeleri olmayacak, piyasaya da açılacak. Öncelikle bütün üyelerimizle oraya projelerimizi koyacağız. Tamamen regüle, tamamen şeffaf bir şekilde ilanlar paylaşılmış olacak.”

FİYAT TARİHÇESİ OLACAK

Bilgilerin gerçekten doğru olduğuna emin oldukları, bir taşınmaza ilişkin yalnızca bir ilanın olduğunu garantiye aldıkları bir ilan sitesi kurulacağını anlatan Kalyoncu, şöyle konuştu: “Geçmişe yönelik o gayrimenkul kaça satılmış, kaça kiralanmış, tarihsel datası da olacak. Bu herhangi bir suistimali zaten engelleyecek. Bir evin fiyatı iki katına, üç katına çıkıyorsa fırsatçılıktan dolayı, bunun geçmişini görüp farkında olabileceksiniz. Ayrıca bir denetim mekanizması oluşturacağız. Burada ilan koyanlar birbirini de şikayet edebilecekler.”

Haberin Devamı

YENİ EVİM’E 22 BİN BİRİMLE KATILDILAR

İlk evini alacak orta gelirliye yönelik ‘Yeni Evim’ kampanyasıyla, 15 yıl (180 ay) vade, yüzde 10 peşinat imkanı, yüzde 0.69’dan başlayan faiz oranı, 5 milyon liraya kadar kredi ve ilk 3 yılda taksitlere destek imkanı sunuluyor. Kampanyaya GYODER üyeleri de katılıyor. Kalyoncu, 39 üye firmanın 143 projesinde 22 bin konutla kampanyada yer aldığını söyledi. Kampanyada müteahhitlerin daha düşük vergi ödemek için daha az kredi kullandırmasının sorulması üzerine ise Kalyoncu, markalı ve kurumsal yönetilen firmalarda böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.

2.3 TRİLYONLUK HACİM

GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Neşecan Çekici, Türkiye’deki konut ticaretinin yıllık 2.3 trilyon liraya ulaştığını, ortalama konut fiyatının Endeksa verilerine göre 1 milyon 797 bin lira olduğunu belirterek, “Buna karşın sıfır konut projelerinin tüm detayları ile incelenebileceği, fiyatları konusunda şeffaflık sağlayan, belediye kayıtları, tapu kayıtları ve diğer yasal durum bilgileri ile ilgili detaylar içeren, herkesin güvenle sıfır konut alabilecekleri bir platform ne yazık ki bulunmuyor. Bu proje ile hem güvenilir alım satım imkanı tanıyarak 724 milyar TL’lik yıllık sıfır konut ticareti pazarını genişletmek, hem de sıfır konutların öncelikli seçenek haline gelmesini hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

YURTDIŞI TANITIMLARINA DEVAM

Sermaye piyasalarında gayrimenkul ürünlerinin değeri hakkında bilgi veren GYODER Başkan Yardımcısı Sertac Karaağaoğlu, “Ürünlerin piyasa değeri GYO’larda 230 milyar TL, GYF’lerde 40 milyar TL olmak üzere, toplamda 270 milyar TL’ye ulaştı” dedi. GYODER Başkan Yardımcısı Ayla Heyfegil uluslararası etkinliklere değinerek, “14-17 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek MIPIM 2023’teki İstanbul Pavilyonumuz ve diğer etkinliklerimizin yanı sıra Dubai, Expo Real Almanya gibi dünyanın en prestijli gayrimenkul platformlarında da yer alacağız” dedi. GYODER Başkan Yardımcısı Tuğra Gönden de GYODER Proptech HUB & YTÜ Startup House Girişimcilik Merkezi’nin YTÜ Maslak kampüsünde açılacağını belirtti.

Haberin Devamı