Ekonomi MB'den sürpriz faiz kararı

MB'den sürpriz faiz kararı

Paylaş
MB'den sürpriz faiz kararı

Olağanüstü toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 6,25'ten yüzde 5,75'e düşürdü. Kurul, piyasaya gerekli hallerde döviz likiditesi sağlama kararı da verdiKurul, gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 1,50'den yüzde 5'e yükseltti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun "bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyüme görünümüne ilişkin artan endişeleri değerlendirmek üzere" gerçekleştirdiği ara toplantıda, politika faizinin düşürülmesi ve faiz koridorunun daraltılmasına yönelik kararlar aldı.

Haberin Devamı

En son 25 Haziran 2006 tarihinde piyasalardaki gelişmeleri masaya yatırmak üzere ara toplantı düzenleyen Para Politikası Kurulu’nun, bugünkü ara toplantısına ilişkin açıklama internet sitesinde yayımlandı.

Buna göre, en son 20 Ocak 2011 tarihinde yüzde 6,50’dan yüzde 6,25 düşürülen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı, yüzde 5,75’e indirildi.

Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 1,50’den yüzde 5’e yükseltildi. Borç verme faiz oranı yüzde 9, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutuldu.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde de Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12 düzeyinde sabit tutuldu.

Haberin Devamı

PİYASAYA DÖVİZ SATILACAK

Kurul ayrıca, belirlenen strateji çerçevesinde, yarından itibaren, gerek gördüğü günlerde döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlamasına karar verildi.

YURTİÇİ İKTİSADİ FAALİYETTE DURGUNLUK RİSKİ...

Toplantıya ilişkin açıklamada, bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyümeye ilişkin endişelerin giderek güçlendiği ve Temmuz ayı Kurul toplantısında işaret edilen risklerin belirginleştiği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Bu çerçevede Kurul, kısa vadeli faizlerde oluşabilecek aşağı yönlü oynaklığı azaltmak amacıyla gecelik borçlanma faizini önemli ölçüde artırarak faiz koridorunu daraltmaya karar vermiştir.

Ayrıca, Türk Lirası piyasalarındaki likidite yönetiminin etkinliğini artırmak ve Merkez Bankasınca sağlanan likiditenin sistem içinde daha dengeli dağılmasına katkıda bulunmak amacıyla teknik bir düzenleme yapılmasını uygun görmüştür.

Bunun yanı sıra Kurul, küresel ekonomiye dair giderek artan sorunların yurt içi iktisadi faaliyet üzerinde durgunluğa yol açma riskini azaltmak amacıyla politika faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir.

Kurul, önümüzdeki dönemde gelişmelerin yakından izlenmesi ve gerek duyulması halinde uygun görülecek araç ve yöntemlerle piyasaya döviz likiditesi sağlanması konusunda mutabık kalmıştır."

Haberin Devamı

Açıklamada, her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulandı.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti, 5 iş günü içinde yayımlanacak.

UZMANLAR KARARLAR İÇİN NE DİYOR?