Ekonomi Memur maaş zammı (2023) ne kadar olacak? Memura yıl başında ne kadar zam yapılacak?

Memur maaş zammı (2023) ne kadar olacak? Memura yıl başında ne kadar zam yapılacak?

Paylaş
Memur maaş zammı (2023) ne kadar olacak? Memura yıl başında ne kadar zam yapılacak?

Memur maaş zammına ilişkin araştırmalar yıl sonu yaklaştıkça yoğunluk kazandı. 2021’de imzalanan toplu sözleşme kararına göre 2023 yılının ilk 6 ayı için memur maaşlarına yüzde 8 oranında zam yapılacak. Ayrıca 6 aylık enflasyonun yüzde 7’nin üzerinde çıkması durumunda enflasyon farkı memur maaşlarına zam olarak yansıtılacak. Temmuz, ağustos ve eylül ayı enflasyon oranları açıklandı ve ilk enflasyon farkı ortaya çıktı. İşte memura yıl başında ne kadar zam yapılacağına ilişkin ayrıntılar…

Milyonlarca memur ve emekli yıl başında maaşlarına yapılacak zammı bekliyor. Enflasyon oranlarının yüksek gelmesi nedeniyle bu yıl ilk defa asgari ücrete ara zam yapılırken, memur maaşlarına da haziran ayında enflasyon farkı ile toplamda yüzde 41,69 oranında zam yapıldı, en düşük memur maaşı 9 bin 105 liraya yükseldi. Peki, 2023 memur maaş zammı ne kadar olacak?

Haberin Devamı

MEMUR MAAŞ ZAMMI (2023) NE KADAR OLACAK?

Memur maaşlarına 2023 yılının ilk 6 ayı için yapılacak zam için iki unsur bulunuyor. Bunlardan birincisi 2021 yılında imzalanan 6. Dönem toplu sözleşmesinde yer alan yüzde 8’lik zam, ikincisi ise yine toplu sözleşmede bahsi geçen enflasyon farkı.

Toplu sözleşmeye göre memur maaşlarına 2023 Ocak-Haziran aylarında yüzde 8 oranında zam uygulanacak. Buna ek olarak enflasyonun yüzde 7’yi geçmesi durumunda yüzde 7’nin üzerindeki her enflasyon oranı zam olarak memur maaşlarına yansıtılacak.

Enflasyon farkının ne kadar olduğunu bilmek için 2022 yılı temmuz, ağustos, eylül, ekim, kasım ve aralık aylarının enflasyon verilerinin elde olması gerekiyor. Ancak şu ana kadar temmuz, ağustos ve eylül ayı enflasyon oranları TÜİK tarafından açıklandı.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre temmuz ayı enflasyon oranı 2,37, ağustos ayı 1,46 eylül ise 3,08 olarak tespit edildi. Bu oranlar toplandığında ise enflasyon yüzde 7’ye ulaştı.

Ekim, kasım ve aralık aylarında açıklanacak enflasyon oranları ise direkt bu rakamların üzerine eklenecek ve memura ne kadar zam yapılacağı 6 aylık enflasyon rakamları ile netleşmiş olacak.

MEMURA YIL BAŞINDA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Memur ve emekli maaşlarına 2023 yılında ne kadar zam yapılacağı milyonlarca kişi tarafından heyecanla bekleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Küresel ekonomik krizin ülkemize olan etkileri sebebiyle sıkıntı yaşayan her kesimi rahatlatacak adımları attık, atmayı da sürdüreceğiz. Asgari ücret, memur ve emekli maaşına kadar tüm kısımların gelirlerini ciddi şekilde yılbaşından itibaren tekrar yükselterek enflasyonun refah kaybını aşama aşama gidermekte kararlıyız." İfadelerini kullandı.

Aynı zamanda Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de açıklamasında "2022 yılından bu güne kadar, asgari ücretli enflasyona ezdirilmedi, memurlar da dahil buna. Asgari ücretlilere yıl başında bir belirleme yapılıyor. Bu yıl enflasyon tahminlerinde bir sapma olunca, asgari ücrette bir artış yoluna gidildi ve gelenek bozuldu. Yüzde 95 civarında bir iyileştirme yapıldı.

Haberin Devamı

Önümüzdeki yıl ve yıllarda Cumhurbaşkanımızın duruşu çok net. Asgari ücretliler, dar gelirliler, enflasyonun altında kalmayacak. Önümüzdeki dönemde de yine çalışmalar böyle yapılacaktır. Artış enflasyonun üzerinde olacak. Cumhurbaşkanımız her zaman çok net olarak ifade etmiştir, artış asla enflasyonun altında olmayacak." dedi.