Ekonomi Orman işçisinin talepleri var

Orman işçisinin talepleri var

Paylaş
Orman işçisinin talepleri var

İklim değişimi dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Dünya Meteoroloji Örgütü, 2022 itibarıyla son 10 yılın dünya tarihinin en sıcak 10 yılı olduğunu açıkladı.

Hülya Çaylak - Posta- NASA ve İngiltere Meteoroloji Dairesi’nin verilerine göre de 2019-2022 yılları 1850’den itibaren ölçülen en sıcak ikinci zaman oldu. İklim değişiminin tabiat ve doğa üzerinde etkisine bakıldığında uzmanlar özellikle orman yangınları konusunda uyarıyor. Üstelik bu iklim koşullarında çıkan yangınların çok hızlı yayıldığı ve kontrol altına alınmasının güçleştiği vurgulanıyor.

Haberin Devamı

23 MİLYON HEKTAR ALAN

Tam da bu noktada Türkiye’de 23 milyon 245 bin hektarlık orman alanlarını canla başla koruyan orman işçileri akla geliyor. Bir yandan kadro sorunu, bir yandan çalışma süreleri gibi sorunları devam eden işçiler üstelik zaman zaman da standart kaliteye sahip olmayan elbiselerle yangına müdahale etmeye çalışıyor. Bir gün metrelerce yüksekliğe çıkarak ağaç budayan, ertesi gün ormanları korumak için yangınlara koşan orman işçileri, hâlâ tüm taleplerinin karşılanmasını bekliyor.

 

 

YÜZ ÖLÇÜMÜNÜN YÜZDE 30’U

Öncelikle orman yangınlarıyla ilgili konuşan Öz Orman İş Başkanı Settar Aslan, “2021’de 2 bin 793 adet orman yangını çıkmış ve bu yangınlarda 139 bin 503 hektar orman alanı zarar görmüştür. Yangın başına düşen ortalama yanan alan 6.2 hektar olmuştur” dedi. Türkiye’nin orman varlığının 23 milyon 245 bin hektarla ülke yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 30’unu kapladığını belirten Aslan, “Ağaçlandırma çalışmalarımız başta olmak üzere 2022’de 247 bin 182 hektar alanda faaliyet gösterdik” dedi.

Haberin Devamı

İŞÇİ SAYISI YETERSIZ

Bütün bunlara rağmen 2023 ve sonrası için teknik anlamda yangınlara hazır olunsa da işçi sayısının yetersiz olduğunu belirten Aslan, “Orman teşkilatımız 23 milyon 245 bin hektarlık alanı 22 bin 165 işçiyle korumaya çalışıyor. Oysa teşkilatımızda geçici işçi istemiyoruz. Biz ormanlarımızı hizmet alımıyla korumak istemiyoruz. Teşkilatımızın içinde yetişen her bir birey bu ormanların içinde can bulmuş bireylerdir. Bu sebeple orman teşkilatında geçici mevsimlik işçi değil işin asıl sahibi, ailenin bir parçası olan kadrolu işçilerle mücadelemizi vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

 

 

YANGINA DAYANIKLI ELBİSE

Orman yangınları öncesinde önemli bir konu haline gelen elbise sorununun da çözülmesi gerektiğini dile getiren Aslan, “Yangına dayanıklı elbise seçimi oldukça önemli bir konu. İllerimizde yapılan alımlarda standart kaliteye sahip olmayan elbiseler kullanılabiliyor. Dolayısıyla bu durum bizzat genel müdürlüğümüz tarafından yapılmalı veya takip edilmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

12 AYLIK BİR İŞ!

696 sayılı yasaya tabi olanların yılda yalnızca yılda 4, 5 veya 6 ay gibi farklı sürelerde çalıştıklarını belirten Aslan, “Bir kişinin 12 ay maaş alarak geçinemediği günümüzde 696’ya tabi olarak çalışan arkadaşlarımız ne yazık ki yılın belirli aylarında işsiz kalmaktalar. Özellikle aynı işi yaptıkları halde aynı çalışma sürelerinden yararlanamayan bu arkadaşlarımız arasındaki süre düzenlemesinin standart 11 ay 29 güne çıkarılması gerekiyor. Ayrıca çok az işçinin 11 ay 29 gün çalışacak olması, işçi sayısının yetersiz olmasına neden oluyor. Oysaki orman işinin 12 aylık bir iş olduğu ortada. Orman Genel Müdürlüğü’müzün norm kadroya geçmesi zaruri ve elzemdir.”

 

 

14 BİN İŞÇİ KADROLU OLDU

Verdikleri mücadelenin karşılık bulduğunu ve geçici işçilerin büyük bir kısmının kadroya ulaştığını anlatan Aslan, şöyle konuştu:

14 bin geçici orman işçisini ilgilendiren düzenlemeye göre işçiler artık kadro sahibi olabilecek. Ancak bu düzenleme en kısa sürede sonuçlanmalı. Buna göre, 14 bin işçinin 12 bini kadrolu oldu. Kalan 2 bin işçi de 11 ay 29 gün çalışıyor. Böylece 5620’ye tabi olan isçilere kadro yolu açıldı ancak bir de 696 sayılı yasaya göre çalışanlar var ve onlar hâlâ çalışma sürelerinde bir uzama bekliyor. Yani 696’ya tabi olarak çalışanların mağduriyetleri henüz giderilmedi. Bu arkadaşlarımızın da 5620 sayılı yasadan yararlanması gerektiğini söyledik.” 

Haberin Devamı