Ekonomi TEKNOFEST'te şampiyon oldular! Toplu ulaşımda ezberleri bozacak teknoloji

TEKNOFEST'te şampiyon oldular! Toplu ulaşımda ezberleri bozacak teknoloji

Paylaş
TEKNOFEST'te şampiyon oldular! Toplu ulaşımda ezberleri bozacak teknoloji

Türkiye'de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST, üçüncü gününde İstanbul Atatürk Havalimanı'nda devam ediyor. TEKNOFEST'e katılan Erciyes Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencileri geliştirdikleri yazılımla şehir içi toplu taşımada daha az yakıt ve zaman tasarrufu projeleriyle birinci oldular.

Barış SÖZAL / Posta.com.tr - Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, 27 Nisan – 1 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kapılarını ziyaretçilerine açtı. Etkinlikte 41 ana yarışma, 102 farklı kategoride düzenleniyor. Ve bu yarışmalara 332 bin takım ve 1 milyondan fazla yarışmacı katılıyor. Yarışmalarda 13 milyon TL’nin üzerinde ödül, 30 milyon TL’nin üzerinde malzeme desteği verilecek. Akıllı ulaşım, biyoteknoloji inovasyon, çip tasarım, dikey inişli roket, eğitim teknolojileri, engelsiz yaşam teknolojileri gibi birçok kategoride yarışmalar gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Aralarında Bayraktar Kızılelma, Bayraktar Akıncı’nın da yer aldığı savunma sanayisinin öne çıkan projeleri de ziyaretçilere sunuluyor. Bu yıl Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı, ilk kez TEKNOFEST etkinlik alanında yerini aldı.




AZ YAKIT VE ROTAYLA BİRİNCİ OLDULAR

Erciyes Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencilerinden Ali Emre Akcakoca ve Mürsel Kılıç, yaptıkları yazılım ve üretimle 1’inci oldular. Birinci oldukları için mutlu olduklarını belirten Kılıç, “Şehir İçi Toplu Taşıma rotasını daha aza indirmek ve daha az yakıta indirmek adına çözüm ürettik. Yapay zekanın pilot uygulamasını Kayseri’nin Talas ilçesinde gerçekleştirdik. Biz bunu toplu taşıma ağının tamamında uygulamak istiyoruz. Bunu da, yazdığımız yazılım tasarladığımız çözücü çok boyutlu problemleri de çözecek kapasitede.” diyerek aldıkları ödülle poz verdiler.

Haberin Devamı




GELECEĞİN MÜHENDİSLERİ

Ankara Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği son sınıf öğrencilerinden oluşan 5 kişilik dahi genç, yaklaşık beş aylık bir süreçten sonra TEKNOFEST’te ilk 5’e kaldı. Yarışmaya başvuran yaklaşık 1200 kişilik grup arasından finale kaldılar. Grup adına açıklama yapan Hasan Oğuz, “Teknofest tarafından düzenlenen jet motor tasarım yarışmasına üçüncü defa katılışımız. Bu sene 1200 kişi arasından ilk 5’e kalarak finale kalmış olduk. Bizim geliştirdiğimiz ‘Art Yakıcı’ bir modül, jet motorlarında kullanılan bir modüldür. Yakılmış gazı egzoz sisteminde yakarak daha etkili gitmesini sağlıyor. Uzun süreli kullanılan bir sistem değildir fakat, ani kısa süreli kalkışlarda ve manevralarda kullanılır.” diyerek sözlerini tamamladı.




UÇAK MÜHENDİSLERİ FİNALDE

Necmettin Erbakan Üniversitesi Uçak Mühendisliği öğrencileri 7 kişilik ekiple yarışmaya katıldı. Grup adına konuşan öğrencilerden Murat Can Sancılı, “ 2 mürettebatlı taarruz helikopteri tasarımı ürettik. Bu taarruz helikopterini Afrika pazarı için üretmemizi istediler. 4 ay süren bir çalışmanın ardından finale geldik. Yaklaşık 200 kişilik grup arasından, 2 mürettebatlı taarruz helikopteri tasarımımızla finale geldik.” dedi.

Haberin Devamı




BİLGİSAYAR MÜHENDİSLERİNİN ZAMANLA YARIŞI

TEKNOFEST’e katılan Konya Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinden 7 kişilik ekip, Yapay Zeka Üzerine Görüntü İşleme dalında yarışmaya katıldılar. Grup adına konuşan Kadir Öztürk, “Yapay zeka üzerine görüntü işleme dalında katılıyoruz. Bize gelen dron fotoğraflarının iniş alanlarını tespit ediyoruz. Bizde, bu alana inilir veya inilmez işlemlerini yaparak 90 dakikada içinde sistemi kuruyoruz. Gelen 4000 fotoğrafı kim daha iyi tespit yaparsa o kazanıyor. 1163 takım arasından 33 takım arasına kaldık.” dedi.