Ekonomi Yeni yılda yeni parola

Yeni yılda yeni parola

Paylaş
Yeni yılda yeni parola

Yıllardır yapılan tüm uyarılara rağmen halen dünyanın en basit şifrelerini kullanmaya devam ediyoruz.

Güvenlik olaylarında ortaya dökülen parolalardan oluşan 3 TB’lık bir veri tabanına göre, 30 ülkede en popüler parola yaklaşık beş milyon kez kullanılan ‘password’ oldu. İkinci sırada ‘123456’ gelirken onu biraz daha uzun olan ‘123456789’ takip etti. İlk beşi tamamlayanlar ise ‘guest’ ve ‘qwerty’ oldu. Bu girişlerin çoğu bir saniyeden daha kısa bir sürede kırılabiliyor. O nedenle yeni yıldaki önceliklerinizden biri parolanızı değiştirmek olsun.

Haberin Devamı

SUÇ PAZARI KORKUTUYOR

Güvenlik çözümleri şirketi ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, çevrimiçi suç pazarlarında 24 milyar kullanıcı adı ve parola kombinasyonunun dolaştığını belirterek, “2021’de hileli ödeme kartı işlemlerinin değeri 32 milyar doları aştı ve bu rakamın 2027’ye kadar 38.5 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor. Ne yazık ki internet kullanıcıları kötü niyetli kişilerin hayatını istemeden de olsa kolaylaştırıyor” dedi.

ŞİFRE GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANIR?

* Kullandığınız bir parolayı asla tekrar kullanmayın.
* Büyük harf, küçük harf, sayı ve özel karakterleri içeren kombinasyonları tercih edin.
* Şifrelerinizi belirli aralıklarla güncelleyin.
* Her zaman çok faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin.
* Kimlik doğrulama için yüz veya parmak izi taraması veya tek seferlik parola gibi başka bir ‘faktör’ gerektirerek parolalara ekstra bir güvenlik katmanı ekleyin.
* Herkese açık Wi-Fi üzerinden oturum açmayın.
* İstenmeyen e-posta ve mesajlardaki şüpheli bağlantılara tıklamayın.

Haberin Devamı