Ekonomi Zeytinyağı ihracat yasağı süresiz uzatıldı

Zeytinyağı ihracat yasağı süresiz uzatıldı

Paylaş
Zeytinyağı ihracat yasağı süresiz uzatıldı

Ticaret Bakanlığı, dökme ve varilli zeytinyağı ihracat yasağını ikinci bir emre kadar uzattı. Yasak, 1 Ağustos’ta başlamış ve 1 Kasım 2023’te sona erecekti.

Karara göre; zeytinyağının kutulu ve ambalajlı ihracatında ise yasak yok, ihracat devam ediyor. Karara ilişkin bakanlığın açıklamasında “Avrupa’da kurak geçen yılın ardından bu sezon zeytin rekoltesinin artacağı tahmin edilmekle birlikte, zeytinyağı üretiminin geçmiş sezon ortalamalarının çok altında kalmaya devam edeceği beklendiğinden, halihazırda yüksek seyreden dünya zeytinyağı fiyatlarındaki artışın devam ettiği gözlemlenmektedir” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

ARZ KAYNAKLI SIKINTIYA ÖNLEM

Bu sezon ülkemizde ‘yok yılı’ kaynaklı rekolte azalması yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Ülkemizin birçok bölgesinde zeytinin çiçek açma dönemindeki olumsuz iklim şartlarından dolayı yaşanan; üretim kayıpları, dünyada artan zeytinyağı fiyatlarında herhangi bir gerilemenin olmayacağı ve artan dış talebin devam edeceği dikkate alındığında, iç piyasada tüketici refahı ve fiyatları bakımından arz yönlü sıkıntılara mahal verilmemesini teminen, ürün rekoltesindeki gelişmelerin bir süre daha takip edilerek, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik olarak uygulanan tedbirin bir süre daha devam ettirilmesi ihtiyacı hasıl olmuştur.”