B12 vitamini eksikliği her yaşta ama en çok da çocukluk ve yaşlılıkta görülebilen bir sorun. Hücrelerin gelişip büyümeleri, çekirdeklerini olgunlaştırabilmeleri ve bölünüp çoğalabilmeleri için gerekli olan B12'nin eksikliği vücutta bir çok sağlık sorununa neden olabiliyor. Bu sorundan muzdarip vatandaşlar ise, B12 eksikliğinin nasıl giderildiğini ve B12 içeren besinlerin neler olduğunu sorguluyor. Bazı besinler B12 vitamini açısından zengindir. Başta ciğer olmak üzere kırmızı et, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta (özellikle yumurta sarısı), midye-istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 vitamini içerir. Ancak özellikle sakatat tüketirken sakatatın B12 vitamini haricinde önemli miktarda da kolesterol ihtiva ettiğini gözden kaçırmamak gerekirir. Örneğin 100 gram sığır beyni, insan vücudunun bir günlük kolesterol ihtiyacının 10 katı kadar kolesterol içerir. Bu nedenle beynin B12 kaynağı olarak sık tüketilmesi önerilir. 60-70 gramlık orta boy bir yumurta günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 25-30'unu ihtiva ederken, günlük kolesterol ihtiyacının yüzde 60'ını içinde barındırır. Bu durumda B12 vitaminini sadece yumurta ile karşılamaya çalıştığımızda her gün dört yumurta yememiz gerekir, ancak bu tüketim kolesterol değerlerine olumsuz etki eder. Uskumru ve ton balığı gibi balıklar ise, diğer hayvansal gıdalara göre daha sağlıklı biçimde B12 vitamini ihtiyacını karşılar. Bu nedenlerden ötürü B12 vitaminini gıdalardan alırken her birinden daha dengeli ve sınırlı miktarlarda tüketmeniz uygun olur. Pancar, brokoli, mercimek, barbunya, maydanoz, taze fasulye, ıspanak gibi sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır. Bunların yanı sıra B12 vitamini eksikliğine iyi gelen kuruyemişler de bulunmaktadır. Örneğin; badem, ceviz, fındık gibi birçok kuruyemişte B12 vitaminleri bulunmaktadır. Hayvan karaciğeri ve böbrekler: Ogan etleri B12 vitamini bakımından oldukça zengindir. Karaciğer ve böbrekler, kuzu eti bunlardan bazılarıdır.İstiridye: İstiridyeler, içeriklerinde bulunan besin maddeleri ile dolu olan küçük, çiğnenebilir kabuklu deniz canlılarıdır. Sardalya: Sardalyalar küçük ve yumuşak yapılı kemikli olan tuzlu su balıklarıdır. Süper besleyici besin grubunda yer alır. Çoğu besini bünyelerinde barındırırlar. Et: Özellikle sığır eti fevkalade bir B12 vitamini kaynağıdır.Güçlendirilmiş tahıl: Güçlendirilmiş tahıllar B vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağıdır. Ton balığı: Yaygın bir şekilde tüketilen ton balığı, vitaminler, mineraller ve proteinler bakımından oldukça zengin olan bir besin kaynağıdır. Ton balıklarının cilt altlarında bulunan, koyu renkli kaslarda, yüksek miktarlarda B12 vitamini bulunmaktadır. Somon: Somon balıkları özellikle omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Bunun yanı sıra oldukça iyi derecelerde B vitamini kaynağıdır.