'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (14 Şubat 2024)
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cc91c5046808ff58fbe289.jpg)
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak havuç çorbası tarifi, hünkar beğendi tarifi, erişte tarifi ve trileçe tarifi.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cc91c6046808ff58fbe28b.jpg)
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda bugün havuç çorbası tarifi, hünkar beğendi tarifi, erişte tarifi ve trileçe tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
![HAVUÇ ÇORBASI TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cc91cd046808ff58fbe28e.jpg)
HAVUÇ ÇORBASI TARİFİ
Havuç çorbası malzemeler
- 3 adet orta boy havuç
- 1 adet büyük boy soğan
- 1/2 su bardağı pirinç
- 5 büyük su bardağı sıcak tavuk suyu (yoksa sıcak içme suyu)
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
HAVUÇ ÇORBASI YAPILIŞI
Soğanları çok iri olmayacak şekilde doğrayın. Sıvıyağı kızdırdığınız tencereye soğanları ekleyin ve sotelemeye başlayın. 1-2 dakika sonra tereyağını da ekleyin. Hemen ardından aynı soğanlar gibi çok iri olmayacak şekilde doğradığınız havuçları ilave edin. 1 dakika kadar soteledikten sonra pirinci ekleyip bir çevirin ve sıcak tavuk suyunu yada içme suyunu ekleyin. Tavuk suyunu ekledikten sonra minik bir tülbentin içine hafif ezilmiş 1 diş sarımsağı, karabiberi koyup, bir iple bağlayıp çorbanın içine atın. Su kaynamaya başlayınca altını kısın ve pişmeye bırakın. Havuçlar iyice yumuşayıp, pirinçler pişince, baharat kesesini çıkarıp, parçalayıcı yardımıyla çorbayı pürüzsüz hale getirin. Son olarak tuzunu da ekleyip, çorbanın altını kapatın.
![HÜNKAR BEĞENDİ TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cc91d3046808ff58fbe290.jpg)
HÜNKAR BEĞENDİ TARİFİ
Hünkar beğendi malzemeler
Etli kısmı için:
- 4 dolu yemek kaşığı (100 ml) yağ
- 2 adet soğan
- 1 kg kemiksiz kuşbaşı doğranmış kuzu but eti
- 2 diş sarımsak
- 1 adet dolmalık biber
- 2 adet domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 3 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
- 3 bardak su
Beğendi kısmı için:
- 1 çay bardağı (100 ml) yağ
- 3 yemek kaşığı tepeleme un
- 1,5 kg bostan patlıcanı
- 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
- 1 tutam tuz
- 1 tutam rende muskat
- 2,5 bardak ılık süt
HÜNKAR BEĞENDİ YAPILIŞI
- İlk olarak sarımsakları ince ince kıyın ve biberleri irice kesin.
- Ardından soğanları küp küp doğrayın ve tavanın içerisinde yağı öldürünceye kadar döndürün.
- Soğanların üzerine etleri ilave edin.
- Orta ateşte suyunu bırakıp tekrar çekene kadar pişirin.
- Önce sarımsakları, sonra irice doğradığınız biberleri tencereye ekleyin.
- Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartıp küp küp doğrayın, suyunu çeken etin üzerine ekleyin.
- Domates salçası, tuz, karabiber ve 3 bardak suyu da tencereye ilave edin ve iyice karıştırıp kaynadıktan sonra altını kısın.
- Tencerenin kapağını kapatıp 1 saat kadar pişirin.
- Beğendi kısmı için; tencereye yağı ve unu ekleyip, ağır ateşte altın rengine dönene kadar karıştırın ve ateşten alın.
- Patlıcanları kürdan ile delin ve direkt ateş üzerinde pişirin.
- Dışı iyice pişen patlıcanları, kabuklarını soyduktan sonra tenceredeki unlu karışıma atın.
- Tencerenin altını tekrar yakın, ağır ateşte karışımı ezerek hepsini birbirine iyice yedirin.
- Kaşarı, tuzu, rende muskatı ve ılık sütü ekleyip 2 dakika daha pişirin ve ateşten alın.
- Son olarak kenarda dinlenmeye bırakın.
- Servis tabağına önce beğendiyi, daha sonra etleri koyun.
![ERİŞTE TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cc9200046808ff58fbe293.jpg)
ERİŞTE TARİFİ
Erişte malzemeler
- 2 su bardağı erişte
- Yeteri kadar su (kaynar)
- Tuz
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
ERİŞTE YAPILIŞI
- Orta boy genişliğinde bir tencereye 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyulur ve üzerine 2 su bardağı erişte dökülür.
- Orta ateşte hafif renk değiştirinceye kadar kavrulur.
- Daha sonra üzerini yarım parmak geçecek kadar su eklenir.
- Damak tadınıza göre su ekleyebilirsiniz.
- Erişteler yumuşayıncaya kadar haşlanır.
- Piştikten sonra süzgeç yardımıyla erişteler süzülür.
- Erişteyi haşladığınız tencereye 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı koyup eritilir.
- Eriyen tereyağın üzerine süzülmüş erişteler eklenir.
- 2 - 3 defa karıştırıldıktan sonra eriştenin altı kapatılır. 5 dakika dinlenince servise hazır.
![TRİLEÇE TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cc920e046808ff58fbe295.jpg)
TRİLEÇE TARİFİ
Trileçe tatlısı malzemeler
- 5 adet büyük boy yumurta
- 6 yemek kaşığı toz şeker
- 7 yemek kaşığı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
Trileçe karameli İçin:
- 1 çay bardağı toz şeker(büyük çay bardağı)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket krema
Trileçe şerbeti için:
- 2 su bardağı inek sütü
- 1 su bardağı keçi sütü
- 1 su bardağı manda sütü
- 1 su bardağı toz şeker
TRİLEÇE YAPILIŞI
Derin bir karıştırma kasesinin içerisine yumurta ve şekeri ekleyip, şekerler eriyene ve karışımın rengi açılıp, krema kıvamına gelene kadar çırpın. Un, kabartma tozu ve vanilini yumurtalı karışımın içerisine eleyerek ekleyin. Spatula yardımıyla kuru malzemelerin sıvı malzemelerle birleşmesi için altan üstte doğru sürekli olarak karıştırın. Güzelce karışmış olan kek harcını yağlanmış fırın kabınıza dökün ve üzerini düzeltin. Trileçenin pandispanyasını önce 170 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. 10 dakika sonunda fırın ısısını 150 dereceye indirip 20-25 dakika kadar pişirin. Pişen pandispanyayı oda sıcaklığında soğumaya bırakın ve üzerine kürdan yardımıyla delikler açın. Sütlü şerbeti için; inek sütü, manda sütü ve keçi sütünü tencereye alın. Şekerini de ekleyip eriyene kadar karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kapatın ve ılımaya bırakın. Karameli için; ayrı bir sos tenceresinde toz şekeri kontrollü olarak eritin. Üzerine tereyağını ekleyin. Fokurdamaya başlayan tereyağlı şekerin üzerine kremayı ekleyin ve karıştırıp ocaktan alın, soğumaya bırakın. Oda sıcaklığında soğumuş olan trileçe pandispanyasının üzerine ılık sütlü şerbeti ekleyin ve sütü iyice çektikten sonra buzdolabında soğumaya bırakın. Bu esnada 1 paket krem şanti hazırlayın. Soğumuş olan kekinizin üzerine ince bir tabaka halinde krem şantiyi yayın. Hazırlamış olduğunuz karameli de üzerine güzelce yaydıktan sonra dilimleyin ve soğuk olarak servis edin.