17 Ağustos 2022 - 09:31
| Son Güncelleme:
'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (17 Ağustos 2022)
1

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak ezogelin çorbası tarifi, pirzola tarifi, maş fasulyesi salatası tarifi, kadayıf sarma tarifi.
17 Ağustos 2022 - 09:31
| Son Güncelleme:
2

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı ezogelin çorbası tarifi, pirzola tarifi, maş fasulyesi salatası tarifi, kadayıf sarma tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
3

EZOGELİN ÇORBASI TARİFİ
Ezogelin çorbası malzemeler
- 2 çay bardağı mercimek
- 3 yemek kaşığı pirinç
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 6 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
EZOGELİN ÇORBASI YAPILIŞI
- Sıcak suyu geniş bir tencerede kaynatın.
- Yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz 2 çay bardağı kırmızı mercimeği tencereye aktarın.
- 3 yemek kaşığı pirinci, 2 yemek kaşığı bulguru ve 1 tatlı kaşığı tuzu tencereye aktarın.
- Yaklaşık 35 dakika, kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
- Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin.
- Üzerine 1 adet küp doğranmış kuru soğanı ekleyin ve kavurmaya başlayın.
- Kavrulan soğanlara 1 tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin.
- 1 tatlı kaşığı naneyi ekleyip, 2 dakika daha kavurun.
- Kavrulan sosunuzu ocaktan alın.
- Bakliyatları kaynattığınız tencereye kavrulan salçalı soğan karışımı ekleyin.
- Sonra hızlıca karıştırdığınız çorbayı 10 dakika daha pişirin.
- Limon suyu ve pul biber ilavesiyle sıcak olarak servis edin.
4

PİRZOLA TARİFİ
Pirzola malzemeler
- 8 adet kuzu pirzola
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 dal biberiye
- 1 çay kaşığı iri çekilmiş deniz tuzu
- 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
Pirzola sosu için:
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 diş sarımsak
- 1 adet rendelenmiş limon kabuğu
- 4 dal maydanoz
- 4 dal taze kişniş
PİRZOLA YAPILIŞI
- Kuzu pirzolaları derin bir karıştırma kabına alın.
- Zeytinyağı, biberiye ve taze çekilmiş tane karabiber ilavesiyle harmanlayın.
- Oda ısısında marine olan pirzolaları, üzerine deniz tuzu serptikten sonra önceden ısıtılmış döküm tavada ve yüksek ateşte 2-3 dakika mühürleyin.
- Dış kısmında bir kabuk oluşan ve mühürlenen pirzolaları önceden ısıtılmış sıcak fırın kabına yan yana yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında, 10-12 dakika aralığında fırınlayıp damak tadınıza uygun olan pişirme oranına getirin.
- İsteğe bağlı servis esnasında kullanacağınız sos için; ayıklanmış taze kişniş ve maydanoz yapraklarını incecik kıyın.
- Rendelenmiş limon kabuğu, sarımsak ve zeytinyağı ilavesiyle karıştırın.
5

MAŞ FASULYESİ SALATASI TARİFİ
Maş fasulyesi salatası malzemeler
- Yarım kilo maş fasulyesi
- 1 demet taze soğan
- 1 demet maydanoz
- 2 dolmalık kırmızı biber
- 3 diş sarımsak
- 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
- Yarım çay bardağı kabak çekirdeği içi
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı sumak
- 3 çorba kaşığı sızma zeytin yağı
- Tuz
- 1 limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı sirke
MAŞ FASULYESİ SALATASI YAPILIŞI
- Öncelikle maş fasulyesini bir gece öncesinden suda bekletin.
- Ertesi gün bol suyla yıkayıp süzün ve geniş bir tencereye alın.
- Üzerini iki misli geçecek kadar su ilave edin.
- Orta ateşte diri kıvamda haşlayın.
- Haşlanan fasulyeleri süzüp soğumaya bırakın.
- Taze soğan ve sarımsakları temizleyip ince ince kıyın.
- Maydanozu da yıkadıktan sonra kıyın.
- Sos için limon suyu, sirke, zeytinyağı, sumak ve pul biberi küçük bir kasede iyice karıştırın.
- Maş fasulyesini derin bir kaseye alın.
- Sos dışında kalan salata malzemesini ilave edip harmanlayın.
- Üzerine sosu ilave edip tekrar karıştırın.
6

KADAYIF SARMA TARİFİ
Kadayıf sarma tatlısı malzemeler
- 650 gram kadayıf
- 400 gram yakın çekilmiş ceviz (ne çok ince nede çok iri çekilecek)
Kadayıf sarma üzeri için
- 200 gram margarin
- 100 gram tereyağı
Kadayıf sarma şerbeti için
- 6 su bardağı şeker
- 6 su bardağı su
- Yarım limon
- 1 kaşık margarin (parlak olması için)
KADAYIF SARMA YAPILIŞI
- İlk önce şerbeti hazırlayın.
- Sarma işlemine başlamadan önce kadayıfları tel tel oluncaya dek didikleyip yeteri kadarını avuç içine alıp cevizini de koyup yaprak sarması sarar gibi sarın.
- Margarinle yağlanmış tepsiye sarma işlemi bitip tepsi doluncaya kadar devam edin.
- Daha sonrada margarini ve tereyağını pembeleşinceye kızartıp her birinin üzerine kaşık kaşık döküp 175 derece önceden ısıtılmış fırına verin.
- Kızarmaya yaklaşınca derecesini 150 ye düşürün.
- Nar gibi kızarınca da fırından çıkartıp, ılımasını bekledikten sonrada önceden hazırlanan şerbetini ılık olarak dökün.
- Eğer siz hemen yapıp pişirdikten sonra dökmek isterseniz de tatlıda şerbeti de eli yakmayacak şekilde ılık olacak.
- Şerbetin koyuluğu da şerbet kaynarken belli bir süre sonra kabarcıklanmaya başlar işte o an kaşığı şerbete sokup çıkardıktan sonra kaşıkta kalan şerbet kaşığa bulaşıyorsa olmuş demektir.