'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (30 Ocak 2024)
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65b8bdc34a1c91cf5e790490.jpg)
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak mısır çorbası tarifi, fırında tavuk but tarifi, arpa şehriye pilavı tarifi ve zerde tatlısı tarifi.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65b8bdc34a1c91cf5e790493.jpg)
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda bugün mısır çorbası tarifi, fırında tavuk but tarifi, arpa şehriye pilavı tarifi ve zerde tatlısı tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
![MISIR ÇORBASI TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65b8bdef4a1c91cf5e790496.jpg)
MISIR ÇORBASI TARİFİ
Mısır çorbası malzemeler
- 500 g dondurulmuş mısır
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 kuru soğan
- 2 yemek kaşığı un
- 8 çay bardağı süt
- 4 çay bardağı tavuk suyu
- 5-6 dal frenk maydanozu
MISIR ÇORBASI YAPILIŞI
- İlk olarak mısırın yarısını ayırıp ezerek püre haline getirin. Diğer yarısını bir kenarda bekletin.
- Derin bir tencerede tereyağını eritin. Soğanları piyazlık doğrayıp ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun. Unu ilave edip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Ezdiğiniz mısırları tencereye ekleyip karıştırın.Üzerine sütü ve tavuk suyunu ilave ederek karıştırmaya devam edin.
- Çorba kaynamaya başladığında, ayırmış olduğunuz tane mısırları da ekleyin ve birkaç dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Üzerine ince kıyılmış frenk maydanozu serpebilirsiniz.
![FIRINDA TAVUK BUT TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65b8be0b4a1c91cf5e790498.jpg)
FIRINDA TAVUK BUT TARİFİ
Fırında tavuk but malzemeler
- 4 adet kalçalı but
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 diş sarımsak
- Pul biber
- Kekik
- Kimyon
- Karabiber
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 küçük soğan
- Zeytinyağı
FIRINDA TAVUK BUT YAPILIŞI
- Soğanları ve sarımsakları rendeleyin.
- Yoğurda ekleyerek karıştırın.
- Son olarak zeytinyağını ve baharatları ekleyip harmanlayın.
- Ardından tavukları temizleyin, varsa fazla derilerini kesin.
- Butların içlerinin iyi pişmesi için üzerine çizikler atın.
- Hazırladığınız sosu, tavuk butların her tarafına iyice yedirin.
- Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine tavukları yerleştirin.
- Önceden 200 derece ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Fırınızın gücüne göre 45 dakika gibi bir sürede pişecektir.
- Eğer fırınınızda ızgara özelliği varsa son dakikalarda ızgara konumuna getirebilirsiniz. Böylece tavuk butlarınız daha iyi bir şekilde kızarır.
![ARPA ŞEHRİYE PİLAVI TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65b8be224a1c91cf5e79049a.jpg)
ARPA ŞEHRİYE PİLAVI TARİFİ
Arpa şehriye pilavı malzemeler
- 2 su bardağı arpa şehriye
- 1 su bardağı domates rendesi
- 2 su bardağı sıcak su (isteyenler et suyu kullanabilir)
- 1 adet dolmalık kırmızı biber (kapya)
- 1 adet çarliston biber
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı ya da sıvı yağ
- Tuz
ARPA ŞEHRİYE PİLAVI YAPILIŞI
Biberlerin saplarını kesin, boyuna 2 parçaya bölün. Çekirdeklerini çıkarın ve olabildiğince eşit küpler halinde kesin. Tencereye tereyağını ve sıvı yağı alıp eritin. Üstüne arpa şehriyeyi ekleyip rengi koyulaşmaya ve hafiften kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Biberleri ekleyip 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Domates rendesini ekleyip 2-3 kez karıştırın. Suyunu ve tuzunu ekleyerek karıştırın. Kapağı kapalı olarak suyunu çekmeye başlayıncaya kadar pişirin. (Biraz ıslak olacak yoksa dibi tutabilir) Ocağın altını kapatın. 15-20 dakika kadar kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakıp servis yapın.
![ZERDE TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65b8be2e4a1c91cf5e79049c.jpg)
ZERDE TARİFİ
Zerde malzemeler
- 1 çay bardağı kırık pirinç
- 6-7 su bardağı su
- 1 su bardağı toz şeker
- 3 tatlı kaşığı nişasta
- 1 çay bardağı su (nişastayı çözdürmek için)
- 1 çay kaşığı safran (veya zerdeçal)
- 1 yemek kaşığı gül suyu
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
ZERDE YAPILIŞI
- Su ve pirinç bir tencereye alınarak haşlanır.
- Pirinçler haşlanınca şeker, safran, güldüğü, dolmalık fıstık, kuş üzümü eklenir, bir taşım daha kaynatılır.
- 1 çay bardağı su ile nişasta eritilir ve tencereye eklenir.
- 2-3 dakika daha kaynatılıp kaselere bölünür.