'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (4 Şubat 2024)
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65bf5e5e333d53a0c3669ec9.jpg)
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak mercimek çorbası tarifi, Kayseri yağlama tarifi, patates salatası tarifi ve kadayıflı muhallebi tatlısı tarifi.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65bf5e5e333d53a0c3669ecc.jpg)
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda bugün mercimek çorbası tarifi, Kayseri yağlama tarifi, patates salatası tarifi ve kadayıflı muhallebi tatlısı tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
![SÜZME MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65bf5e69333d53a0c3669ed0.jpg)
SÜZME MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ
Süzme mercimek çorbası malzemeleri:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 4 su bardağı veya et suyu
- Yarım limon
- Kırmızı toz biber
- Pul biber
- Tuz
- Tereyağı
Üzeri için;
- Nane
SÜZME MERCİMEK ÇORBASI YAPILIŞI
- Mercimekleri yıkayıp süzün, ardından tencereye alın.
- Üzerine doğranmış soğan, havuç, zeytinyağı, limon, baharat, tuz ve suyu ekleyip pişmeye bırakın.
- Suyu yetersiz gelirse yavaşça ve ölçülü şekilde eklemeye devam edin.
- Tüm malzemeler piştikten sonra çorbanızı blender'dan geçirin.
- Daha sonra üzeri için bir miktar tereyeğını sos tenceresinde kızdırın ve dilerseniz kırmızı pul biber ve kuru nane gibi baharatlarla lezzetlendirin.
- Sıcakken çorbanın üzerinde gezdirip çorbaları servis edin.
![YAĞLAMA TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65bf5e8e333d53a0c3669ed2.jpg)
YAĞLAMA TARİFİ
Yağlama malzemeler
Bazlama hamuru için
- 4 su bardağı un
- Bir tutam tuz
- Yarım paket yaş maya
- 1 çay bardağı su
Harcı için
- Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
- 30 gram margarin veya tereyağı
- 300 gram kıyma
- 2 soğan
- 3 domates
- Tuz
- Karabiber
- Bir yemek kaşığı salça
- Yarım çay bardağı su
YAĞLAMA YAPILIŞI
- Hamuru için malzemeleri bir kaba alarak yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp 20 dakika dinlendirin.
- Mayalanan hamuru küçük bezelere ayırın. Merdane yardımıyla 15 cm çapında açın. Tavayı tereyağı veya margarin ile yağlayıp hamurun iki yüzünü de pişirin.
- İç harcı için; Margarin veya tereyağını bir tencerede eritin. Kıymayı ekleyip kavurun.
- Yemeklik doğradığınız soğan, küp doğradığınız domates ve ayçiçek yağı ekleyerek pişirmeye devam edin.
- Yarım çay bardağı su ekleyip bir süre daha pişirin. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
- Kıymalı harcı yağlamaların arasına sırasıyla koyup üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis edebilirsiniz.
![PATATES SALATASI TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65bf5e9a333d53a0c3669ed4.jpg)
PATATES SALATASI TARİFİ
Patates salatası malzemeler
- 5-6 adet orta boy patates
- 1 adet orta-büyük boy kuru soğan
- Birkaç dal taze soğan (yeşil soğan)
- 1 orta boy demet maydanoz
- 1 çay bardağı zeytinyağı (Dileğinize göre miktarı artırıp azaltabilirsiniz)
- 1 tatlı kaşığından az tuz
- Sumak
- Nane
- Karabiber
- 1 adet limon
PATATES SALATASI YAPILIŞI
- Patatesleri düdüklüde 5 dakikada, besin değerlerini kaybetmeden haşlayabilirsiniz.
- Kuru soğanı halka halka, yeşil soğanı ve maydanozu ince ince kıyın.
- Patatesleri haşladıktan sonra haşlanan patateslerin kabuklarını soyun ve doğrayın.
- Patateslerin üzerine doğradığınız soğanları ve maydanozu ilave edin.
- Patatesin zeytinyağını iyi bir şekilde emebilmesi için ılıkken zeytinyağını dökün, baharatlarını ekleyin. Aksi durumda yağın raiyası patatesin içine geçmez.
- Son olarak 1 adet limonun suyunu sıkıp karıştırın.
![KADAYIFLI MUHALLEBİ TATLISI TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65bf5eaa333d53a0c3669ed6.jpg)
KADAYIFLI MUHALLEBİ TATLISI TARİFİ
Kadayıflı muhallebi tatlısı malzemeler
- 350 gr kadayıf (kuru kadayıf)
- 10 yemek kaşığı toz şeker
- 5 yemek kaşığı tereyağı
- Bir su bardağı iri dövülmüş ceviz
- 1 litre süt
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yumurta
- 1 paket vanilya
- 1 paket krema (200ml)
KADAYIFLI MUHALLEBİ TATLISI YAPILIŞI
İlk olarak derin bir tencerede kadayıf ve tereyağı alınız ve kavurmaya başlayınız. Topaklanma olmaması için sürekli karıştırarak kavurunuz. Tereyağı tamamen eridikten sonra 6 yemek kaşığı toz şeker atıp kavurmaya devam ediniz. Kadayıflar renk değiştirmeye başlayınca dövülmüş 1 su bardağı cevizi ekleyip 8 - 9 dakika daha kavurup kadayıfları ocaktan alınız. Kavurduğunuz kadayıf ve cevizleri başka bir kaba alıp soğumaya bırakınız(aynı tencerede kalırsa yanabilir). Başka bir tencereye 4 yemek kaşığı şeker, 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı nişasta ve 1 yumurta alıp iyice karıştırın. Üzerine 1 litre sütü ekleyip muhallebiyi pişirmeye başlıyoruz. Muhallebi kaynamaya başlayınca üzerine vanilyayı koyup tekrar karıştırıyoruz ve ocaktan alıyoruz. Muhallebi soğuduğunda 1 paket kremayı üzerine ekleyip mikser yardımıyla karıştırıyoruz. Kadayıflı muhallebi tatlısını yapacağımız kabın yarısına kavurduğumuz tel kadayıfları ekliyoruz. Eşit şekilde yaydığımız kadayıfların üzerine eşit şekilde muhallebiyi yayıyoruz. Geri kalan kadayıfları da eşit şekilde muhallebinin üzerine döküyoruz. 1 - 2 saat dolapta dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
İpucu
Servis ederken üzerine çilek, muz veya yaban mersini koyabilirsiniz. Muhallebisi 5 - 6 saat dinlenirse daha lezzetli olacaktır. Kadayıfları çok yakmamaya çalışın. Eğer kuru kadayıf bulamazsanız yaş kadayıfları 1 gün önceden buzdolabının derin dondurucu kısmında bekletin.