Canan Karatay ısrarla tavsiye etti: Sahurun 'süper besini' o! Yiyen 24 saat oruç tutar, en kaliteli protein deposu! D vitamini eksikliğinin kesin çözümü

Sahur, Ramazan ayında son derece önemli bir öğün. Bu öğünde yiyebileceğimiz, sağlığımız için faydalı pek çok besin kaynağı bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de Canan Karatay'ın sahurda muhakkak yiyin dediği o mucize besin! Aslında her evde bulunan, kahvaltı sofralarının da normalde vazgeçilmezi olan o besin sayesinde 24 saat acıkmadan oruç tutmak mümkün. Üstelik bu besin vücuttaki D vitamini eksikliğini de bitirip enerji seviyelerine tavan yaptırıyor! İşte faydaları say say bitmeyen, en kaliteli protein deposu denen o besin...

Yumurta, besleyici değeri yüksek olan ve çeşitli besin öğeleri içeren mükemmel bir gıda olarak öne çıkıyor. Protein, vitaminler, mineraller ve sağlıklı yağlar bakımından zenginlik gösteriyor. İşte yumurtanın sağlık açısından faydaları! www.posta.com.tr

EN KALİTELİ PROTEİN KAYNAĞI
Yumurta, yüksek kaliteli protein bakımından en zengin kaynak olarak değerlendiriliyor. Tadına da doyamadığımız bu besindeki protein oranı sayesinde uzun süreli tokluk sağlanabiliyor. Protein, kas sağlığı için temel bir besin maddesi olarak vücudumuzun güçlenmesine, onarılmasına ve gelişmesine yardımcı oluyor. Tokluk hissini önemli ölçüde artırarak kilo kontrolüne de ayrıca yardımcı oluyor. Uzun saatler oruç tuttuğumuz Ramazan'da bu nedenle yumurta tüketimi büyük önem taşıyor.

İYİ KOLESTEROLÜ DESTEKLER
Tüm kolesterolün kötü olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu doğru değil. LDL seviyenizi artıran ve kalp hastalığına ve diğer sorunlara katkıda bulunan kolesterolünüz olsa da “iyi” kolesterol olarak bilinen HDL de vücudumuzda bulunan değerler arasında yer alıyor. Bu, fazla kötü kolesterolü karaciğere geçirerek yok ediyor ve parçalayarak vücuttan atıyor. Yumurtalar iyi kolesterolle dolu besinler arasında yer alarak bu konuda vücuda yardımcı oluyor. Böylece Ramazan'da aşırı yağ yüklü ve kolesterolü artıran besinlerin etkilerini ortadan kaldırmak mümkün oluyor. Elbette ki bu besini aşırıya kaçmadan ve doktor onayı ile tüketmek de önem taşıyor.

VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU
Tokluk hissi yüksek yumurta, birçok vitamin ve mineral de içeriyor. Özellikle A, D, E, B12, riboflavin ve folat gibi vitaminler ile demir, çinko ve fosfor gibi mineralleri içeren yumurta için adeta alfabe gibi besin deniyor. Yumurtada yer alan besin öğeleri, kemik sağlığını destekliyor, hücresel fonksiyonları düzenliyor ve genel sağlığı iyileştirici etki sağlıyor. Özellikle D vitamini eksikliği çekenler için yumurta adeta bir kurtarıcı oluyor.

BEYNİ VE HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR
Yumurta, beyin fonksiyonlarını destekleyen birçok besin öğesini içeriyor. Özellikle kolin adlı bir besin öğesi, beyin sağlığı için önem taşıyor ve hafıza fonksiyonlarını geliştirebiliyor. Bu nedenle, düzenli olarak yumurta tüketerek bilişsel fonksiyonları artırmak ve zihinsel performansı iyileştirmek mümkün oluyor. Aynı zamanda Ramazan'da açlığa bağlı odak problemleri de yumurta tüketimi ile azaltılabiliyor.

GÖZLERİ KORUYOR
Bu mucizelerle dolu besin kaynağı, lutein ve zeaksantin gibi göz sağlığı için önemli bileşenler içeriyor. Bu antioksidanlar, yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının riskini azaltabiliyor ve göz sağlığını koruyor.

KALP SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR
Yumurta, doymuş yağ ve kolesterol içermesine rağmen, kan kolesterol seviyelerini olumsuz etkilemiyor. Aslında, araştırmalar düşük karbonhidratlı bir diyetle yumurta tüketmenin, HDL (iyi) kolesterol seviyelerini artırdığını ve bu sayede de kalp-damar hastalıkları riskini azalttığını gösteriyor.

KAHVALTILARIN EN SAĞLIKLI MİSAFİRİ
Yumurta, hızlı ve besleyici bir kahvaltı seçeneği olarak da öne çıkıyor. Ramazan ayının 'kahvaltı' yerine geçen öğünü için yumurta tüketimi de bu nedenle büyük önem taşıyor. Kahvaltıda yumurta tüketmek, gün boyunca enerji seviyelerini dengede tutuyor, odaklanmayı artırıyor ve günün başlangıcında tokluk hissi sağlıyor.

Yumurta, besleyici bileşenler bakımından zengin, uygun fiyatlı ve kolayca erişilebilir olduğu için sağlıklı bir besin kaynağı olarak biliniyor. Dengeli bir beslenme planı içinde düzenli olarak yumurta tüketmek, genel sağlık ve iyi beslenme için önemli bir adım oluşturuyor.

Ancak, kişisel sağlık durumunuza bağlı olarak yumurta tüketimini sınırlamak veya değiştirmek gerekebiliyor. Bu noktada bir uzman gözetimi olmadan kronik hastaların ve alerjen bünyeye sahip kişilerin yumurta tüketmemesi öneriliyor.