Faydaları say say bitmiyor ama yanlış tüketildiğinde vücudu resmen zehirliyor! Uzmanı uyardı: Kemik kırıklığına bile yol açabilir
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/64dc8601e4bfdc0f20c5f427.jpg)
Doğru şekilde tüketildiğinde, kemik sağlığından kanser riskini azaltmaya kadar pek çok fayda barındıran D vitamini, bilinçsizce tüketildiği takdirde ise vücudu resmen zehirliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Batmacı; mantar, ton balığı, süt ve yumurta gibi besinlerde bulunan D vitamininin insan sağlığına sağladığı mucizevi etkileri ve eksikliği halinde oluşabilecek hastalıklara dair konuştu.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/64dc8082e4bfdc0f20c5f3be.jpg)
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Batmacı, insan sağlığı için oldukça önemli bir rolü olan D vitamini hakkında şunları söyledi:
Bölgelere göre değişmekle birlikte D vitamini eksikliği ülkemizde yüzde 50’nin üzerindedir. Tüm dünyada yaklaşık 1 milyar insanda D vitamini eksikliği olduğu düşünülüyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/64dc8081e4bfdc0f20c5f3b3.jpg)
Oysa özellikle son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar D vitamininin vücutta kemik sağlığından enfeksiyon hastalıklarını önlemeye, zihinsel gelişimden kanserde kontrolsüz hücre çoğalmasının azaltılmasına dek kritik öneme sahip olduğunu gösteriyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/64dc8312e4bfdc0f20c5f3fc.jpg)
Halk arasında ‘güneş vitamini’ de denilen D vitamininin gıdalardan karşılanması ise günlük gereksinimin yüzde 10-20’sidir. Yani dışarıdan takviye edilmesi gerekir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/64dc8081e4bfdc0f20c5f3aa.jpg)
Vücudumuzda kemik sağlığı açısından çok önemli. Kemik kırıklarını azaltıp kas liflerini koruyarak kas gücünü artırır ve bu da düşmelerden korur. Yapılan bilimsel araştırmalar D vitamininin yeni tümör gelişimini (meme, yumurtalık, kolon, prostat ve diğer kanserler) ve var olan tümör büyümesini yavaşlattığını, kalp ve damar hastalıkları ile solunum sistemi hastalıkları riskini azalttığını gösterdi.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/64dc8081e4bfdc0f20c5f3af.jpg)
Damar sertliği ve yüksek tansiyon hastalığında düzenleyici olan D vitamini diyabet ve insülin direncine karşı da önemli rol oynar. Enfeksiyonların ve bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisinde etkilidir.
Bir araştırmaya göre, herhangi bir nedenle olan prematüre ölüm riskinde D vitamini sayesinde yüzde 25 azalma saptanmıştır. Bunama riskinin de azaldığı görülmüştür.
![Yanlış tüketim zehirleyebilir](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/64dc8081e4bfdc0f20c5f3b6.jpg)
Yanlış tüketim zehirleyebilir
Yaş, cinsiyet, yaşanan coğrafya, eşlik eden hastalıklar, gebelik durumu hatta ten rengi bile günlük D vitamini ihtiyacını belirleyen unsurlardır. Bu nedenle D vitamini ihtiyacı kişiden kişiye değişir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/64dc8081e4bfdc0f20c5f3ba.jpg)
Fazla alındığında D vitaminine bağlı zehirlenmeye neden olur. Kanda kalsiyum düzeyi yükselir, kilo kaybı, düzensiz kalp atımı, düşme sıklığında ve kemik kırık riskinde artış, damarlarda ve dokularda kireçlenme, kalp ve böbrek hasarı görülür.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/64dc8082e4bfdc0f20c5f3bc.jpg)
Yapılan çalışmalarda yüksek dozda, uzun aralıklarla alınan D vitamini (ampul kırıp içmek, damlalıklı şişenin tamamını içmek gibi) ve düşük dozda, günlük alınan D vitamini (günlük ya da haftalık kullanılan damla, tablet, kapsül formunda D vitamini) kıyaslandığında ikinci gruptakilerin sağlıklı ve D vitamini düzeylerinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/64dc8081e4bfdc0f20c5f3b8.jpg)
D vitamininin fazla miktarlarda alındığında toksik etkilere yol açtığı ve hayati riske bile neden olabildiği için hekime başvurarak kullanımından önce vücuttaki düzeyi saptanmalı ve sonrasında kişiye uygun doz ve sürede alınmalı.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/64dc8082e4bfdc0f20c5f3c0.jpg)
Somon balığı ve sardalya gibi yağlı balıklar, balık yağı, yumurta sarısı, sığır karaciğeri, mandıra ürünleri ve tahıllarda D3 vitamini düzeyi daha fazla olurken; bazı mantarlarda ve bitkisel kaynaklarda (bitkisel kaynaklı sütler, maydanoz, ısırgan otu vb) D2 vitamini bulunuyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/64dc8082e4bfdc0f20c5f3c2.jpg)
Bu nedenle dengeli diyet ve gerekli D vitamini miktarının takviye olarak alınması uygundur. 51-71 yaşları arasındaki gıda ve suplamentle D vitamini alımı 308 IU/gün saptanmış olup, sadece gıda ile alınan D vitamini ise 140 IU / gün olarak saptanmıştır ki günlük doz gereksinimi düşünüldüğünde birçok insanın günlük minimum gereken dozu bile alamadığı aşikar.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/64dc8270e4bfdc0f20c5f3da.jpg)
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/64dc8270e4bfdc0f20c5f3d7.jpg)
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/64dc8285e4bfdc0f20c5f3dc.jpg)
Süt, yumurta ve balık yemeyenlerde, laktoz intoleransı olanlarda, veganlarda, bağırsak, karaciğer ve böbrek hastalığı olanlarda, obezlerde, obezite ameliyatı geçirenlerde, siyahilerde, bağırsak operasyonu olanlarda, steroid, epilepsi ilaçları gibi bazı ilaçları kullananlarda ve güneşten uzak kalanlarda D vitamini eksikliği daha fazla oluyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/64dc82b1e4bfdc0f20c5f3e4.jpg)
Vitamin D sentezi, güneşin UVB ışını etkisi ile ciltte başlar. Yaşanılan bölgeye göre, güneşe çıkılması gereken süre ve saat dilimi değişir. Ülkemizde 10.00-15.00 saatleri arasında 15-20 dakika güneşlenme önerilir. Türkiye’de güneşe bağlı D vitamini sentezi Mayıs-Kasım ayları arasında mümkündür. Ancak çok önemli bir nokta var ki asla unutulmaması gerekir; UV ışığına maruziyet cilt kanserine neden olur, bu nedenle aşırı güneşlenme önerilmez.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/64dc82b1e4bfdc0f20c5f3e6.jpg)
Vitamin D2, bitkisel kaynaklıdır ve takviye edilmiş gıdalar ile bazı suplamentlerde bulunur. Vitamin D3 ise, insan vücudunda ve hayvansal ürünlerde doğal olarak bulunan formdur. D3 formu kandaki D vitamin düzeyini daha çok yükseltir ve bu etkin düzeyi daha uzun süre korur.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/64dc82b1e4bfdc0f20c5f3e2.jpg)
Güneş koruyucu kullanımı (faktör düzeyi 15 ve üzeri olan güneş koruyucu krem D vitamini emilimini yüzde 90’dan fazla azaltır), tüm cildi kapatacak şekilde giyinmek, açık havada kısıtlı vakit geçirmek, koyu renkli cilt (melanin pigmenti, doğal güneş koruyucu gibi davranır), ileri yaş, kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirme, D vitamini sentezine katkıda bulunan organlarda fonksiyon bozukluğu, kış mevsimi gibi faktörler D vitamini sentezini azaltıyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/64dc82f1e4bfdc0f20c5f3fa.jpg)
Vücuttaki D vitamini seviyesinin altı ayda bir kontrol edilmesi gerekiyor. D vitamini eksikliğinde; kemik ve kas dokusunda zayıflama, kemik kırılganlığında artış, düşme sıklığında artış, kanda kalsiyum ve fosfor düzeyinde düşüklük, kalpte ritim sorunu, Osteomalazi (kemik yumuşaması) hastalığı, kalp krizi, inme ve kalp damar hastalıkları riski artıyor.