1. Yavaş yiyin
Yavaş yemek, yediklerinizi çok çiğnemek, sindirim sisteminizin rahatlamasına yardımcı olur.
Bağırsaklarınızın çok fazla asit ve enzim üretmesine gerek kalmadan yediklerinizin sindirilmesini sağlar.
Yavaş yemek yeme vücuda sağlık kazandırır!
Yavaş yenilen yemek sayesinde midede yanma, ekşime, dolgunluk hissi oluşma riski en aza iner. Bu da yemeği daha keyifli hale getirir, besinlerden tat almayı sağlar.
Besinlerin iyi çiğnenmesi, özellikle pişmemiş çeşitli meyve ve sebzelerin sindirimi için oldukça önemlidir.
Çiğneme ile besinlerdeki selüloz zarlar parçalanarak, yararlı maddeler açığa çıkar. Böylelikle sindirim enzimlerinin etki düzeyi artar.
Besinlerin öğütülüp ezilerek çok küçük parçalara ayrılması, gastrointestinal (mide-bağırsak) kanalının zedelenmesini önler.
Yavaş yemek yeme alışkanlığı kazanmak için öneriler…
Hızlı yemek yeme alışkanlığını bir anda değiştirmek mümkün değildir. Fakat yemek yeme süresini uzatmak için bazı önerilere uymak yararlı olabilir.
Yemek yerken;
- Sofraya çok az oturmayın. Ara öğünler ile açlığınızı dengeleyin.
- Daha küçük çatal kaşık kullanmaya başlayın.
- Her lokmada çatalı, bıçağı ya da kaşığı elinizden bırakıp diğer lokmada tekrar alın.
- Çiğnemek için uzun süre harcamanızı gerektiren yüksek lifli besinleri seçin.
- Yavaş yemek yiyenlerle birlikte yemeye ve onlara ayak uydurmaya dikkat edin.
- Yemek yerken sohbet edin.