Temelde sağlıklı gıdalar tüketiyor olsak bile besinlerden yeterli verimi alamıyor olabiliriz. Hangi besinin nasıl pişirilmesi gerektiği, neyin yanında tüketilirse faydasının artacağı, saklanma koşulları gibi birçok etkenin sağlıklı beslenmenin temelini oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, besinlerin olumlu etkilerini arttıracak 27 öneride bulundu:
- 1. Sarımsağı çiğneyerek ya da havanda dövülmüş olarak tüketin.
- 2. Brokoliyi uzun süre pişirmeyin, 5 dakika pişirmek yeterli.
- 3. Demir emilimi için C vitamininden zengin besinler tüketilebilir. Örneğin etin yanında bol limonlu yeşil ve kırmızı biberden zengin bir salata yiyin.
- 4. Zerdeçalı karabiber ile sıcak yemeklerde kullanabilirsiniz.
- 5. Demlediğiniz yeşil çaya 1 tatlı kaşığı doğal bal ekleyerek antioksidan değerini artırabilirsiniz.
- 6. D vitamini takviyelerinizin K2 destekli olmasına dikkat edin. Çünkü K vitamini eksikliği D vitamininin sentezlenmesini olumsuz etkiliyor! Detayını buradaki haberimizden öğrenebilirsiniz: D vitamini eksikliğine yol açan vitamin: K vitamini!
- 7. Karanfili havanda ezerek veya öğüterek çaylarınıza ekleyebilirsiniz.
- 8. Ceviz fındık badem gibi yağlı tohumları çiğ olarak tüketin.
- 9. Keten tohumunu öğütmeden saklayın. Tüketeceğiniz zaman 1-2 tatlı kaşığı öğütüp bekletmeden kullanın.
- 10. Tereyağını sade yağ (ghee) haline getirerek sindirimi kolaylaştırabilirsiniz.
TEREYAĞININ DAHA SAĞLIKLI VERSİYONU: REVGAN-I SADE (GHEE)
Ghee, genellikle 100 derecenin altında düşük ısıyla işlendiğinden, standart sade tereyağından daha fazla besleyicidir.
Tereyağının %99 oranında süt yağı içeren kısmı olan ve sade yağ olarak da bilinen Ghee, son dönemlerde oldukça popüler. Osmanlı'da Revgan'ı Sade olarak bilinen bu yağ, Orta Doğu ve Hindistan mutfağında da Ghee olarak geçiyor. Su buharlaşana kadar düşük ısıda işlem gören inek sütü yağından yapılır ve geride süt katıları kalır. Tereyağının daha sağlıklı versiyonu: sade yağ nasıl yapılır, öğrenmek için bu haberimize göz atabilirsiniz:
Tereyağının daha sağlıklı versiyonu: Revgan-ı Sade (Ghee) nasıl yapılır?