Kefir, inek sütü ya da koyun sütü ile yapılan faydalı bakterilerle yüklü fermente bir içecektir.
Kefir doğal olarak, süte kefir mayası eklenerek yapılır.
Kefir mayası, maya ve laktik asit bakteri kolonilerinden oluşur.
Besin maddeleri ve probiyotikler açısından yüksek, sindirim ve bağırsak sağlığı için çok faydalıdır.
1 su bardağı az yağlı kefir besin değerleri şöyledir;
Kefir, kullanılan sütün türüne bağlı olarak yaklaşık 104 kalori, 11.6 gram karbonhidrat ve 2-3 gram yağ içerir.
- Protein: 9 gram
- Kalsiyum: Günlük ihtiyacın %24'ü
- Fosfor: Günlük ihtiyacınn %20'si
- B12 Vitamini: Günlük ihtiyacın %29'u
- Riboflavin (B2): Günlük ihtiyacın %25'i
- Magnezyum: Günlük ihtiyacın %7'si
- D vitamini: :Günlük ihtiyacın %12'si
Kefirin faydaları, günlük ihtiyacınızı olan vitamin ve minerallerin karşılanmasından çok daha öteye gider. Bağırsak sistemi üzerinde çok güçlü etkileri olan kefir bu özelliğiyle tüm vücut sistemini iyileştiren bir etkiye sahiptir.