Kapış kapış satılıyor! Piyasaya kıyasla yüzde 20 daha uygun fiyatlı, demir ve d vitamini depolarını fullüyor!
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/6644784b8e16403a5a8e69c3.jpg)
Mevsimine göre sebze yetiştiren öğrenciler hem seracılık mesleğinin inceliklerini öğreniyor hem de ek gelir elde ediyor. Öğrencilerin, haftanın 5 günü uygulama alanlarında ürettikleri organik sebzeler, uygun fiyata mahalleli tarafından alınıyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/664478828e16403a5a8e69cb.jpg)
Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü'nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. www.posta.com.tr
![RAĞBET OLDUKÇA BÜYÜK](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/6644784b8e16403a5a8e69c7.jpg)
RAĞBET OLDUKÇA BÜYÜK!
Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor.
![LİSELİLERİN YETİŞTİRDİĞİ SEBZELER SERADA](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/6644784b8e16403a5a8e69c5.jpg)
LİSELİLERİN YETİŞTİRDİĞİ SEBZELER SERADA
Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi.
Lise Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.
![DOMATES](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/664478ce8e16403a5a8e69ed.jpg)
DOMATES
Domates, hem lezzetli bir meyve olarak tüketilen hem de sağlık açısından birçok fayda sağlayan bir besindir. Severek yediğimiz bu besinin faydaları çoğu kez göz ardı edilse de aslında doğadaki en güçlü gençlik meyvesi domatestir. Bunun yanı sıra vitamin ve mineral almak için de domates mucizesinden sıklıkla faydalanılır.
![KEKİK](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/664478f98e16403a5a8e69f0.jpg)
KEKİK
Kekik, mutfaklarda lezzet verici bir baharat olarak bilinse de, aynı zamanda birçok sağlık faydası da sunan doğal bir şifa kaynağıdır. Bu küçük yeşil yapraklı bitki, yıllardır geleneksel tıpta kullanılarak çeşitli hastalıkların tedavisine yardımcı olmuştur.
![FESLEĞEN](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/664479688e16403a5a8e69f2.jpg)
FESLEĞEN
Antioksidan ve anti bakteriyel özelliklere sahip olan fesleğen cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur, sindirimi artırır ve vücudu toksinlerden arındırır . Ayrıca kanser, diyabet ve diğer kalp rahatsızlıkları gibi hastalıkların önlenmesine ve tedavisine yardımcı olur. Taze fesleğen A vitamini, K vitamini, demir, manganez, kalsiyum ve uçucu yağlar içerir.
![SALATALIK](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/664479868e16403a5a8e69f5.jpg)
SALATALIK
Salatalığın sağlık yararlarından biri, düşük kalori içeriğidir. 100 gram salatalık sadece yaklaşık 15 kalori içerir. Bu nedenle, kilo kontrolü veya kilo verme hedefleriniz varsa, salatalık tüketmek sizi kalori alımınızı düşünmeden doyurabilir. Ayrıca, salatalığın yüksek su içeriği, tokluk hissini artırabilir ve abur cubur tüketimini azaltmaya yardımcı olabilir.
![KABAK](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/664479a08e16403a5a8e69f7.jpg)
KABAK
Kabaklar, besleyici ve çok yönlü bir sebzedir ve sağlık açısından birçok fayda sağlar. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilen kabaklar, vitaminler, mineraller ve lif açısından zengindir.
![KARPUZ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/664479c48e16403a5a8e69f9.jpg)
KARPUZ
Karpuzun yaklaşık %90'ı sudan oluşur, bu da vücudu hidrate etmeye ve susuzluğu gidermeye yardımcı olur. Çeşitli vitamin ve mineralleri de vücuda yükleyen karpuzun sağlık açısından pek çok faydası bulunur.
![LAHANA](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/664479e48e16403a5a8e69fb.jpg)
LAHANA
Günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarının hepsini karşılayan, vücuda demir ve D vitamini yükleyen lahanayı yiyenler için 100 yaşını görmek hayal değil.